Την εκτίμηση ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση «Δι-λύματα της πανδημίας», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια.
Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, η χώρα μας απέδωσε πολύ καλύτερα από άλλες και αυτό σημαίνει ότι «οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι», ενώ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα να επιλέξουμε, γιατί όλα όσα είναι διαθέσιμα, είναι αποτελεσματικά, πάνω από το 90%, στο κύριο στέλεχος του ιού.
Τόνισε με έμφαση ότι «θα πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε χωρίς δεύτερες σκέψεις και ανησυχίες» γιατί και στην υποθετική περίπτωση που τα εμβόλια είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα, αν εμβολιαζόμασταν όλοι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων το επίπεδο περιορισμού θα είναι διαφορετικό.
Επισήμανε ακόμη ότι η τελική επίπτωση του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν «πρακτικά ασήμαντη» και υπολογίζεται στο 3 τοις χιλίοις.
Στην μέθοδο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο για την ανίχνευση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Υπογράμμισε ότι από τις αρχές του Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές του “ σκληρού” lockdown στις 4 Μαρτίου η συγκέντρωση του ιού στα λύματα αυξάνεται κάθε μέρα κατά 10%, αλλά δεν προσεγγίζει την εκρηκτική αύξηση του Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για την λειτουργία των πανεπιστημίων, είπε ότι παντού στην Ευρώπη τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και ότι «κανείς δεν θέλει κλειστά πανεπιστήμια». Πρόσθεσε, δε, ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο, μόλις η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δώσει το πράσινο φως, να ανοίξει τα εργαστήρια για την άσκηση των φοιτητών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ