«Έως και 600 αιτήσεις κατατίθενται κάθε χρόνο στη χώρα μας για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα κατοχύρωσης μιας πατέντας και αυτήν ακριβώς προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Γενικός Δ/ντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατοχύρωση μίας πατέντας, ειδικά για τα Ερευνητικά Ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. «Το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, περίπου στα 500 ευρώ με την υποχρέωση καταβολής ενός ετήσιου τέλους διατήρησης, γεγονός που κάνει τη διαδικασία προσιτή σχεδόν σε όλους. Αν, όμως, κάποιος θέλει να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο τότε το κόστος μπορεί να αυξηθεί και στο 20πλάσιο» επισήμανε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα. Ήταν 4 Δεκεμβρίου 1920 όταν ένας Έλληνας μηχανικός, κάτοικος Σικάγου, ο Ιωάννης Μίλτος και ένας έμπορος στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Κρίκος πατεντάρισαν ένα χειροκίνητο και ηλεκτροκίνητο πλυντήριο.
«Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας χρονολογικά αλλά όμως τεχνολογικά απέχουμε έτη φωτός από εκείνη την εποχή, ακόμα και από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 θα έλεγα» πρόσθεσε ο κ. Κανελλόπουλος αναφέροντας ότι με αφορμή αυτήν την επέτειο προκηρύσσεται η 4η Απονομή Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών, προσκαλώντας όλους τους εφευρέτες, μόνιμους κάτοικους Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αλλά και ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών, με περιφερειακό γραφείο και στο Ηράκλειο, στοχεύει να αναδείξει τις καινοτόμες ιδέες που μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα μας σε παραγωγική, εξωστρεφή και οικονομικά ανταγωνιστική.
Οι καινοτόμες δημιουργικές εφευρέσεις επιλέγονται με γνώμονα την προοπτική συμβολής τους στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στον χώρο ποικίλων επιστημονικών, τεχνολογικών και ανθρωπιστικών κλάδων του βιομηχανικού και πρωτογενούς τομέα, την προαγωγή του και καινοτόμου προσανατολισμού τους, την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων με απώτερο στόχο τη συστηματική υλοποίηση και εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.