Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας χαρακτηρίζει ανερμάτιστες τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την απόσυρση της διάταξης όπως τέθηκε στην διαβούλευση και αφορούσε την επαναφορά της δυνατότητας παραχώρησης δασικών εκτάσεων, ώστε οι Δήμοι να εκπληρώσουν την από τον νόμο υποχρέωσή τους να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εκφράζει τα παράπονά της.
Το δελτίο τύπου:
Ο φορέας μας, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι στο κατατεθέν στην Ελληνική Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ, με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», απουσιάζει το άρθρο 8 όπως τέθηκε στην διαβούλευση και αφορούσε την επαναφορά της δυνατότητας παραχώρησης δασικών εκτάσεων, ώστε οι Δήμοι να εκπληρώσουν την από τον νόμο υποχρέωσή τους να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η κίνηση αυτή του υπουργού κ. Βορίδη είναι το λιγότερο παράδοξη, προκαλώντας μια λογική ερώτηση, πως είναι δυνατόν: οι Δήμοι να έχουν την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να δημιουργήσουν καταφύγια…
Η πολιτεία να χρηματοδοτεί την κατασκευή, …
Το ΥΠΑΑΤ, να ενισχύει οικονομικά τη λειτουργία …
Αλλά χωρίς την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης να μην τους δίνεται η δυνατότητα εξεύρεσης χώρων – εκτάσεων του δημοσίου και δη αδαπάνως.
Πώς λοιπόν και που θα γίνουν τα αναγκαία καταφύγια αν όχι σε χώρους του δημοσίου;
Ποια είναι η απάντηση του ΥπΑΑΤ;
Σε ένα ευνομούμενο κράτος είθισται οι νόμοι να διευκολύνουν την εφαρμογή νομοθεσίας και όχι να παρακωλύουν την εφαρμογή της
Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα να αναφέρουμε ότι η ανεξήγητη κίνηση αυτή του ΥπΑΑτ
Έρχεται όταν:
Οι Δήμοι, ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης για την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας που αφορά την διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE – Terrestrial Animal Health Code , Chapter 7.7.), αδυνατούν να βρουν χώρους κατασκευής των αναγκαίων καταφυγίων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και η ΚΕΔΕ με σχετική απόφαση του ΔΣ αιτείται την επαναφορά της δυνατότητας αυτής ως μόνη λύση για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ εισηγούνται την επαναφορά της δυνατότητας αυτής εδώ και 3 χρόνια στη Βουλή, έχουν κατατεθεί πληθώρα κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης, για το ζήτημα αυτό, και οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες από το ΥΠΑΑΤ, επιπλέον να θυμίσουμε πως το 2012 ο σημερινός Υπουργός κος Βορίδης ως βουλευτής τότε είχε ψηφίσει τον Ν4039/12, ο όποιος έδινε την συγκεκριμένη δυνατότητα με το άρθρο 23.
Εμείς όσες ασκήσεις λογικής επιχειρήσαμε δεν κατορθώσαμε να δώσουμε απαντήσεις για τις ανερμάτιστες ενέργειες και για αυτό τις ζητάμε από τον κ. Βορίδη να τις δώσει στην Ελληνική Βουλή.
Πηγή: skai.gr