Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, 2026
  • Ακούστε LIVE!
  • Επικοινωνία
Όλοι μαζί μπορούμε
No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
LIVE!
No Result
View All Result

AtmoHub: Η επίδραση των φετινών δασικών πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα

πριν 4 μήνες
στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Reading Time: 1λεπτά
0 0
0
11
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Έντονο αποτύπωμα αφήνουν οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα στη σύσταση της ατμόσφαιρας και την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με ανάλυση του AtmoHub που συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παρότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις πυρκαγιές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της χώρας, κατά τη διάρκεια ακραίων επεισοδίων αυξάνονται θεαματικά.

Η επιστημονική ομάδα του AtmoHub σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα φαινόμενα εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών, ενισχυμένα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έως τα μέσα Αυγούστου 2025, είχαν καταγραφεί περίπου 470.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με το 2025 να κατατάσσεται στην πέμπτη θέση των τελευταίων δύο δεκαετιών ως προς το σύνολο των καμένων εκτάσεων.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν φέτος συγκαταλέγονται η Ιεράπετρα, η Χίος, ο Ωρωπός, η Ραφήνα, η Παλαιά Φώκαια, η Κερατέα, ο Φενεός Κορινθίας, η Πλύτρα Λακωνίας, τα Κύθηρα, η Βόνιτσα, η Αχαΐα, η Άρτα, η Ζάκυνθος και η Βουρβουρού, με συνολικά 260.000 στρέμματα να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

ΆλλαΣχετικά άρθρα

Όλοι Μαζί Μπορούμε: H 16η και η 17η δενδροφύτευση σε Παπάγου και Πάτμο

Όλοι Μαζί Μπορούμε: H 16η και η 17η δενδροφύτευση σε Παπάγου και Πάτμο

πριν 16 ώρες
Αμαζόνιος: Στο φως ανέκδοτες εικόνες από μία πρωτόγονη φυλή - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Αμαζόνιος: Στο φως ανέκδοτες εικόνες από μία πρωτόγονη φυλή – Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

πριν 3 ημέρες
Τα μυστικά της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου

Τα μυστικά της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου

πριν 3 ημέρες
Ευλογιά των προβάτων: Μέτρα και εμβολιασμοί «στο μικροσκόπιο» – Τι απαντούν οι ειδικοί στις ανακρίβειες

Ευλογιά των προβάτων: Μέτρα και εμβολιασμοί «στο μικροσκόπιο» – Τι απαντούν οι ειδικοί στις ανακρίβειες

πριν 4 ημέρες

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2025 καταγράφεται ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων με πάνω από 10 εκατομμύρια στρέμματα. Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία και Σλοβακία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών, ενώ Πορτογαλία και Ισπανία παραμένουν οι πλέον πληγείσες χώρες, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του προγράμματος Copernicus (CAMS), οι φετινές εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών.

Ειδικά για την Ελλάδα, από την αρχή του 2025 έως τα τέλη Αυγούστου, οι εκπομπές μαύρου άνθρακα ανήλθαν σε 685 τόνους, επίπεδο που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της περιόδου 2003-2024.

Επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα

Οι δασικές πυρκαγιές υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα και επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όταν ο καπνός μεταφέρεται σε κατοικημένες περιοχές. Δύο από τους σημαντικότερους αέριους ρύπους είναι ο μαύρος άνθρακας (black carbon) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Ο μαύρος άνθρακας, ως πολύ λεπτό σωματίδιο (PM2.5), μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Το μονοξείδιο του άνθρακα, σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι ιδιαίτερα τοξικό και επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ένα βασικό θερμοκηπικό αέριο, παραμένει στην ατμόσφαιρα για πάνω από εκατό χρόνια, συμβάλλοντας στη θέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

Σε περιπτώσεις μεγαπυρκαγιών, ο καπνός μπορεί να φτάσει σε μεγάλα ύψη στη στρατόσφαιρα, όπου παραμένει για μήνες ή και έως ένα έτος, επηρεάζοντας το στρατοσφαιρικό όζον. Τα σωματίδια καπνού στη στρατόσφαιρα διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία, ενισχύοντας τη λευκαύγεια του πλανήτη και μειώνοντας τη ροή ακτινοβολίας προς το έδαφος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της θερμοκρασίας.

Εκπομπές και στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Συστήματος Αφομοίωσης Πυρκαγιών (GFAS) και της εθνικής απογραφής εκπομπών CO2, οι εκπομπές από δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι συνήθως μικρότερες των ανθρωπογενών, αλλά σε ακραίες χρονιές φθάνουν έως και το 17% των συνολικών εθνικών εκπομπών (όπως το 2021).

Η ανάλυση δείχνει ότι τα χρόνια με τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις συνδέονται με αυξημένες εκπομπές, αν και η ένταση και τα χαρακτηριστικά της φωτιάς μπορούν να οδηγήσουν σε δυσανάλογα υψηλές εκπομπές σε σχέση με την έκταση.

Τρία χαρακτηριστικά έτη για την Ελλάδα είναι το 2007 (εκτεταμένες πυρκαγιές και υψηλές εκπομπές), το 2021 (μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια) και το 2023 (με τη φωτιά στον Έβρο, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης).

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η καμένη έκταση αποτελεί βασικό παράγοντα για τον όγκο των εκπομπών, ωστόσο η ένταση, το είδος της καύσιμης ύλης και οι τοπικές συνθήκες μπορούν να ενισχύσουν ή να μετριάσουν τις συνολικές επιπτώσεις.

Αναφορικά με τις εκπομπές μαύρου άνθρακα, τα έτη 2007, 2021 και 2023 καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα, με 4.960, 2.844 και 2.406 τόνους αντίστοιχα.

Ρόλος της τηλεπισκόπησης και της τεχνολογίας

Σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της μεταφοράς καπνού διαδραματίζει το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Αντικύθηρα. Ο σταθμός, με το προηγμένο σύστημα LIDAR PollyXT, καταγράφει με υψηλή ανάλυση την κατανομή των αιωρούμενων σωματιδίων από πυρκαγιές.

Οι μετρήσεις συμβάλλουν στην αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα και των επιπτώσεων στην υγεία, ενώ το παρατηρητήριο αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση της μεταφοράς καπνού και την ενίσχυση των πολιτικών προστασίας.

Παράλληλα, οι δορυφορικές παρατηρήσεις και οι τεχνικές ανάλυσης εικόνας επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση, χαρτογράφηση και αποτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πυρκαγιάς στη Χίο τον Ιούνιο 2025, όπου δορυφορικά δεδομένα αποτύπωσαν τη μεταφορά καπνού από το νησί έως την Κρήτη λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων.

Νέα υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης

Το 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας έγκαιρης προειδοποίησης για τον καπνό από δασικές πυρκαγιές. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το CAMS, τον δορυφόρο Meteosat Second Generation (MSG) και το προγνωστικό μοντέλο FLEXPART, η υπηρεσία θα παρέχει έγκαιρη ενημέρωση σε πολίτες και Πολιτεία για επεισόδια μεταφοράς καπνού και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΚΑΙ
Next Post
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τουρίστας έχασε τη σύζυγό του μέσα στο πλήθος – Το μήνυμα που του έστειλε

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τουρίστας έχασε τη σύζυγό του μέσα στο πλήθος – Το μήνυμα που του έστειλε

Ακούω ζωντανά ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ 92.1
Πες την άποψη σου
creta24.gr
Creta Media Group
Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
ΣΚΑΪ HYBRID

Νέα άρθρα

Ο Κιμ απέλυσε τον αντιπρόεδρο της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ απέλυσε τον αντιπρόεδρο της Βόρειας Κορέας

20 Ιανουαρίου, 2026
Τρεις επιθέσεις καρχαριών μέσα σε δύο ημέρες στις παραλίες του Σίδνεϊ

Τρεις επιθέσεις καρχαριών μέσα σε δύο ημέρες στις παραλίες του Σίδνεϊ

20 Ιανουαρίου, 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ο Κομπότης και τα εισιτήρια του ημιτελικού στη Λιβαδειά

    Ο Κομπότης και τα εισιτήρια του ημιτελικού στη Λιβαδειά

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Eπιχείρηση για την ανεύρεση άνδρα στην Ροδόπη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα ο Αλέξης Τσικόπουλος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου γιατρού!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Jacky O: Βίντεο – ντοκουμέντο με τον μαυροφορεμένο άντρα να αφήνει τη βόμβα στην είσοδο

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM
Creta Media Group

Ο ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 από το 1995 βρίσκεται δίπλα στον συνειδητοποιημένο ακροατή προσφέροντας του έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία.

Κατηγορίες

  • BUSINESS
  • CINEMA
  • Uncategorized
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Καιρός
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε μας

 

Παραγωγή website
metrovista creative media

  • Ο Σταθμός
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφτείτε την Πολιτική απορρήτου μας.

Πες μας

την άποψή σου...