
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
«Αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο πολύ σοβαρό ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας» ανέφερε, μεταξύ άλλων νωρίτερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης (14/10) για τις έως τώρα ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία «Μπάλλος».
Σημείωσε πως από χτες βρίσκονται σε πληρη διασπορά και ετοιμότητα ολες οι δυνάμεις. «Έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική και πως υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν και σε άλλες περιοχες μέχρι το βράδυ.
Όπως τόνισε, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των ΕΚΑΒ και της τοπικής αυτοδιοίκησης δρουν συντονισμένα και από κοινού οι δυνάμεις παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται με βασικό στόχο την προστασία της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας και βεβαίως των περιουσιών των πολιτών.
Συνολικά λειτουργούν σε όλη τη χώρα 9 κέντρα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα για την Κέρκυρα όπου παρατηρήθηκαν επίσης σοβαρά προβλήματα, υπερχείλισε το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα και οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και εκεί βρίσκονται σε επιφυλακή, δήλωσε πως εχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων με εναέριους διασώστες για την απομάκρυνση ατόμων από στέγες σπιτιών και άλλα ψηλά σημεία.
Μεταξύ άλλων, στην Κέρκυρα επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα του πυροσβεστικού και έχει ειδοποιηθεί και το λιμενικό για έλεγχο στην παραλιακή ζώνη στο σημείο όπου παρατηρείται το πρόβλημα.
385 κλήσεις σε πυροσβεστική στην Αττική
Για την Αττική, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχτεί 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, 340 για αντλήσεις υδάτων ή για απεγκλωβισμούς ανθρώπων από αυτοκίνητα ή άλλα σημεία. «Ευτυχώς όλες έχουν εξελιχθεί αισίως» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής βρίσκονται σε γενική επιφυλακή όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία.
Ο υπουργός εξήγησε πως μεγάλα προβλήματα από συσσώρευση υδάτων παρατηρούνται στην Ελευσίνα, στην οδό Πειραιώς και στη Χαμοστέρνα, στην παλιά παραλιακή Ποσειδώνος, στα Γλυκά Νερά και στον Φάρο Ψυχικού.
«Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα» συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Η κατάσταση στην Εύβοια
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, τόνισε πως 50 οχήματα της πυροσβεστικής βοηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιοχή.
Την ίδια στιγμή ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες. Αυτές είναι συγκεκριμένες:
1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα.
[embedded content]
Πηγή: skai.gr