Η δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρη Βρύσαλη, για το μεταναστευτικό:
Οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη, είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών και τους δρόμους Ενέργειας. Είναι το αποτέλεσμα της φωτιάς του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με την άμεση εμπλοκή της χώρας μας.
Οι ξεριζωμένοι ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με εντελώς ακατάλληλες μικρές βαρκούλες, φτάνουν στην Κρήτη σε άθλια κατάσταση, οι περισσότεροι χωρίς παπούτσια και ρακένδυτοι, με πολλούς από αυτούς να είναι ανήλικοι. Δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στα πολύνεκρα τραγικά ναυάγια, όπως στη Γαύδο, πολλοί είναι και οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες άλλοι περιμένουν τη «σειρά τους» για το ταξίδι στο λιμάνι της Λιβύης, σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, άγριας εκμετάλλευσης, εκβιασμών, ακόμα και βασανιστηρίων.
Για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση και ασφαλώς μεγάλες ευθύνες, καθώς στήριξε και στηρίζει κι αυτή -όπως και όλα τα αστικά κόμματα- τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ- Ε.Ε.- ΝΑΤΟ. Όμως, παρ’ όλα αυτά, πετά στον «Καιάδα» τα θύματα, τους ξεριζωμένους, εντείνει την καταστολή, και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), το κυνηγητό, τον εγκλεισμό σε κέντρα-φυλακές, μετατρέπει τη χώρα σε αποθήκη ψυχών, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτή είναι η πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα απογειώνει η ΝΔ όσο αυξάνονται τα κύματα των ξεριζωμένων.
Αποτέλεσμα είναι οι ξεριζωμένοι είτε να μένουν έγκλειστοι σε κέντρα-φυλακές, είτε να απελαύνονται πίσω στην κόλαση από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν είτε να καταλήγουν στην «παρατυπία», έρμαια της πιο άγριας εκμετάλλευσης από κυκλώματα.
Όσο αφορά την Κρήτη, δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για τη διάσωση και προστασία (σίτιση, ένδυση, διερμηνεία, μεταφορά και μεταγωγή, προσωρινή φιλοξενία σε χώρους κατάλληλους και επαρκείς) των κατατρεγμένων ανθρώπων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί. Μόνη ουσιαστική ασπίδα προστασίας αυτών των εξαθλιωμένων ανθρώπων είναι η λαϊκή αλληλεγγύη.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση – δια στόματος Βορίδη- και χωρίς καμία αντίδραση της περιφερειακής κάνει λόγο για τον εγκλεισμό των προσφύγων σε κέντρα κράτησης, για τα οποία ψάχνει χώρο στο Ηράκλειο, προσπαθώντας να πείσει ότι θα είναι κέντρα φιλοξενίας και προσωρινής παραμονής μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καλούμε τον λαό του Ηρακλείου να εντείνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να διεκδικήσει την αξιοπρεπή και ασφαλή προσωρινή διαμονή τους σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες, για τη καταγραφή των αναγκών τους, με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή, διερμηνεία και διαδικασίες ασύλου, ώστε να λαμβάνουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Καμία σκέψη για κέντρα κράτησης για δημιουργία δομής-φυλακής προσφύγων και μεταναστών.
Καμία ανοχή σε φωνές φασιστικών στοιχείων, σε αντιλήψεις με ρατσιστικό υπόβαθρο, που στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, σκορπούν το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού και στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους είτε μετανάστες είτε ντόπιους.
Το άρθρο “Δημήτρης Βρύσαλης: Προστασία προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.