«Η αντιπαράθεση για τις χρήσεις του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου δεν είναι «προσωρινή» Είναι η συνέχεια της μόνιμης αντιπαράθεσης στο ερώτημα: Ανάπτυξη της πόλης από ποιόν για ποιόν;», αναφέρουν σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων Μπάμπης Λουτσέτης, Μίλτος Κλωνιζάκης , Δημήτρης Μακρέας και Φώτης Μπομπολάκης αναφέρουν:
«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της έντονης προσπάθειας της Δημοτικής αρχής να δημιουργήσει φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού στην χανιώτικη κοινωνία βάζοντας συνεχώς σε αντιπαράθεση μια ανάγκη της πόλης, όπως την υλοποίηση πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, με το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Το Μαρκόπουλο είναι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης. Η ανάγκη για πράσινο και υποδομές αναψυχής στα Χανιά είναι τεράστια – πάνω από 300 στρέμματα πρασίνου υπολείπονται από τα ελάχιστα πολεοδομικά πρότυπα. Κι όμως, εδώ και δύο χρόνια από την παραχώρησή του, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό έργο διαμόρφωσης. Η δημοτική αρχή επικαλείται την αναμονή για μελέτες, χρηματοδοτήσεις και “ωριμάνσεις” έργων, ενώ έχει περιοριστεί σε ένα μικρό “προσωρινό πάρκο” 6 στρεμμάτων στα 52 συνολικά.
Αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και με περιορισμένους πόρους – όπως συνέβη στην Πάτρα, όπου ο Δήμος με λίγα χρήματα και αυτεπιστασία των εργαζομένων του που απέδειξαν την αξία τους, παραδόθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο το Νότιο Πάρκο της Πάτρας χωρίς μεγαλοεργολαβίες και καθυστερήσεις. Ένα έργο που μετέτρεψε σε ένα πρώην σκουπιδότοπο σε πάρκο αναψυχής που χαίρεται ο πατρινός λαός, ίδιας περίπου έκτασης με το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Αντί αυτού, η δημοτική αρχή καθυστερεί το πάρκο, προσπαθεί να κρύψει την απραξία της πίσω από έναν «συμμετοχικό σχεδιασμό» που ακόμα σχεδιάζεται το πως θα γίνει και ταυτόχρονα βλέπουμε από το 2023 αποσπασματικές παρεμβάσεις με πρόχειρη διάστρωση λατομικών υλικών και κινήσεις αυταρχισμού – με παρουσία αστυνομίας, ξεπατώνοντας δέντρα που δεντροφύτευσαν οι κάτοικοι μέσα στο πάρκο, δίνοντας «πρακτική απάντηση σε μια πραγματική ανάγκη της πόλης, με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα του χώρου και το περιβάλλον», όπως αναφέρει ο Κος Δήμαρχος στην πρόσφατη ανάρτησή του.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο των Χανίων είναι υπαρκτό, πιεστικό και επιδεινούμενο. Η αναζήτηση λύσεων όπως η δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης είναι αναγκαία . Το ίδιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), κυκλοφοριακή μελέτη την οποία ανέλαβε ο Δήμος και ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια, προτάσσει ξεκάθαρα την αποκέντρωση της στάθμευσης και τη δημιουργία περιφερειακών κόμβων: Κλαδισσός (δυτικά), Μουρνιές (νότια), Χαλέπα (ανατολικά). Πουθενά δεν περιλαμβάνεται το Μαρκόπουλο.
Η περιοχή του Αγίου Ιωάννη είναι μέσα στον πυκνό αστικό ιστό – δεν είναι περιφέρεια, είναι πυρήνας. Η συγκέντρωση Ι.Χ. εκεί επιβαρύνει την πόλη αντί να την αποσυμφορεί. Το πρόβλημα της στάθμευσης δεν λύνεται με μπαλώματα· χρειάζεται σχεδιασμό και επένδυση στη δημόσια συγκοινωνία. Αντί για αυτό, η δημοτική αρχή διαμορφώνει ένα “προσωρινό” πάρκινγκ – και την ίδια στιγμή παραδέχεται, όπως έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αυτό εντάσσεται στο μόνιμο σχεδιασμό του. Δεν λέει ότι θα καταργηθεί μόλις λειτουργήσει ο χώρος στις Μουρνιές, αλλά ότι “ολοκληρώνει” ένα δίκτυο τριών πάρκινγκ. Δηλαδή: το “προσωρινό” γίνεται μόνιμο ήδη.
Η δημοτική αρχή, για να δικαιολογήσει την παρέμβασή της και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ψεύδεται συνειδητά: Ισχυρίζεται στα ΜΜΕ πως έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μόνο 4 στρέμματα για στάθμευση, ενώ στην απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 2024 (αρ. απόφ. 560/2024) προβλέπονται 8, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό οι βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι ανεβάζουν τη δεσμευμένη έκταση πάνω από 12 στρέμματα. Ισχυρίζεται επίσης ότι αυτό που κάνουν “προβλέπεται” ούτως η άλλως να γίνει σε πάρκα για τους χρήστες του πάρκου, αποκρύπτοντας ότι η σχετική νομοθεσία (ΦΕΚ 2828/Β/2015) για τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών για πάρκα και άλση ορίζει ότι : «οργανώνεται η πρόσβαση του χώρου με οχήματα και προβλέπονται χώροι στάθμευσης τους εκτός του χώρου πρασίνου, κατά προτίμηση στα όρια του αυτού ή πλησιέστερα προς αυτά» , ενώ εντός του πάρκου προβλέπονται χώροι στάθμευσης για ανάγκες πρόσβασης υπηρεσιών και ΑΜΕΑ, με ανώτατο όριο 0,05% της έκτασης – δηλαδή στην περίπτωση του πρώην στρατοπέδου μόλις για 2,6 στρέμματα..
Η επιλογή της τοποθέτησης του πάρκινγκ στη μέση του Μαρκόπουλου, στη θέση της παλιάς κεντρικής πύλης, διχοτομεί τον χώρο και καθιστά κάθε σταδιακή μελλοντική διαμόρφωση σε ενιαίο πάρκο πρακτικά αδύνατη. Επιπλέον, αποκαλύπτεται πως ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τη στάθμευση: υπάρχουν ήδη συζητήσεις για τη μεταφορά των λαϊκών αγορών στον χώρο, με ελάχιστη διαβούλευση, χωρίς θεσμική έγκριση, χωρίς συνολικό σχέδιο. Γι` αυτό άλλωστε φτάνει στο σημείο να μην συνδέει την προσωρινότητά του πάρκινγκ με βάση την ολοκλήρωσης των περιφερειακών πάρκινγκ που προβλέπει το ΣΒΑΚ, αλλά με αυτή της μελλοντικής κατασκευής του πάρκου.
Οι ενέργειες αυτές της δημοτικής αρχής αποτελούν την συνέχεια της ίδια πολιτικής που έχει αποδείξει ότι διαχρονικά εξυπηρετεί: Τοπικό και κεντρικό κράτος ιεραρχούν τόσα χρόνια ένα μοντέλο ανάπτυξης της πόλης όπου προτεραιότητα δεν δίνεται στα έργα και στις υποδομές που έχει ανάγκη ο χανιώτικος λαός, για την αναψυχή, ξεκούραση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του, αλλά σε δράσεις που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν, την συγκέντρωσή του σε όλο και λιγότερα χέρια, και τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Γι`αυτό και τα τόσα εκατομμύρια έργων που διαφημίζει ο δήμαρχος συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης και όχι στους περιαστικούς δήμους και τις συνοικίες της πόλης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει σταθερή θέση:
το Μαρκόπουλο πρέπει να γίνει πάρκο, άμεσα, όπως το διεκδικούσε ο χανιώτικος λαός για δεκαετίες, με όλες τις υποστηρικτικές για αυτό δυνατότητες.
Το κυκλοφοριακό της πόλης πρέπει να λυθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του ΣΒΑΚ, με δημόσια, συχνή και δωρεάν μετακίνηση, μόνιμο προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις – όχι αυθαίρετα και με πρόχειρες λύσεις».
Το άρθρο “Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.