Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
  • Ακούστε LIVE!
  • Επικοινωνία
Όλοι μαζί μπορούμε
No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
LIVE!
No Result
View All Result

Νέλλη Αρούχ: Διηγήσεις της δεύτερης γενιάς του Ολοκαυτώματος

πριν 4 μήνες
στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ
Reading Time: 1λεπτά
0 0
0
10
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΆλλαΣχετικά άρθρα

Σε πεδίο μαχης έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Λιβύης - Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «ολοένα περισσότερες» ένοπλες ομάδες

Σε πεδίο μαχης έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Λιβύης – Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «ολοένα περισσότερες» ένοπλες ομάδες

πριν 2 ώρες
Υπουργική Διάσκεψη στο Βερολίνο για την ενίσχυση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ

Υπουργική Διάσκεψη στο Βερολίνο για την ενίσχυση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ

πριν 2 ώρες
Δυο νεκροί σε μεγάλη πυρκαγιά στον κεντρικό Καναδά

Δυο νεκροί σε μεγάλη πυρκαγιά στον κεντρικό Καναδά

πριν 3 ώρες
Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παροχή βοήθειας στη Γάζα - «Το σύστημα διανομής έχει αποτύχει»

Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παροχή βοήθειας στη Γάζα – «Το σύστημα διανομής έχει αποτύχει»

πριν 4 ώρες

Η Νέλλη Αρούχ, Εβραία με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είναι ξεναγός στο Γιαντ Βασέμ, στο Ισραήλ – Μία συνέντευξη στην DW με αφορμή τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Η Νέλλη Αρούχ, Εβραία με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είναι ξεναγός στο Γιαντ Βασέμ, στο Ισραήλ. Μία συνέντευξη στην DW με αφορμή τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Μερικές φορές, η ζωή κάποιων ανθρώπων προδιαγράφεται από τα πρώτα τους χρόνια. Τα χρώματα, οι παιδικές μυρωδιές κι οι αναμνήσεις σαν να μπλέκονται γλυκά με τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες των μεγαλύτερων. Είναι αυτό που έκανε την μικρή Νέλλη, κοριτσάκι τότε του Δημοτικού, στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, να κρύβεται κάτω από τις κουβέρτες «για να μην την πιάσουν οι Γερμανοί», προσπαθώντας να αποφύγει ό,τι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν οι ‘μεγάλοι’ της οικογένειας. Έναν πόλεμο που τους άλλαξε τη ζωή.

Ευτυχώς οι γονείς της, Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, γλύτωσαν το Ολοκαύτωμα. Η μαμά Λίλη, κοριτσάκι τότε, πέρασε τον πόλεμο μαζί με την οικογένειά της σε ένα σπίτι που δέχθηκε να τους προσφέρει μια κρυψώνα στο υπόγειο. Ο μπαμπάς Μανουέλ πήρε την κατάσταση στα χέρια του, πήρε στα χέρια το όπλο του κι ανέβηκε με τους αντάρτες στα βουνά. Αλλά άλλοι θείοι, θείες, γνωστοί και φίλοι ανέβηκαν σε εκείνο το τραίνο και μόνο για κάποιους η μοίρα τούς φύλαξε το εισιτήριο της επιστροφής.

Το τατουάζ με τον αριθμό και τα βραχιόλια

«Οι επιζώντες, παρότι δεν ήταν η κοντινή μου οικογένεια, ήταν υπαρκτοί, ήταν τριγύρω μου», εξομολογείται η Νέλλη Αρούχ, που αυτοσυστήνεται ως αναπόσπαστο μέλος της λεγόμενης ‘δεύτερης γενιάς του Ολοκαυτώματος’. Μια γενιά η οποία, παρότι δεν πέρασε αυτόν τον εφιάλτη, έχει να διηγηθεί κι εκείνη τα δικά της τραύματα, όπως αποκρυσταλλώθηκαν από εμπειρίες κι αναμνήσεις όσων συγγενών επέζησαν. «Και τι δεν έκανε η θεία Λίνα για να κρύψει αυτό το τατουάζ με τους αριθμούς στο χέρι. Τι μαντήλια έβαζε, τι βραχιόλια… Μπορούσα να κάθομαι με τις ώρες να χαϊδεύω τους αριθμούς στο χέρι της», αναπολεί – ίσως ακόμα και με κάποια νοσταλγία. Πώς γίνεται ο απόηχος του αφανισμού να μπλέκεται με αθώες παιδικές συνήθειες; Κι όμως.»

Το παιδικό της όνειρο να γίνει δασκάλα φάνηκε από νωρίς ότι δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Καθώς πλησίαζε ο καιρός των Πανελλαδικών εξετάσεων έμαθε ότι στην Ελλάδα του 1977 (σε αντίθεση με σήμερα) οι δάσκαλοι του Δημοτικού και οι φιλόλογοι των Γυμνασίων και Λυκείων δεν μπορούσαν να είναι αλλόθρησκοι. Μόνο μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορούσε να κηρύξει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη – κάτι που ακουγόταν τότε απίθανο να συμβεί.

«Εσείς» οι Εβραίοι…

«Δεν το πήρα βαριά. Το νεαρόν της ηλικίας νομίζω πως με έκανε να μην το αναλύσω ιδιαίτερα», θυμάται χαμογελώντας. «Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνθηκα αντισημιτισμό στην Ελλάδα σαν παιδί», διευκρινίζει, «αλλά σε κάποιες στιγμές, στις συζητήσεις με φίλους, υπήρχε αυτό το ‘εμείς’ και το ‘εσείς’». Όπως, για παράδειγμα, όταν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, με τις ελληνικές εφημερίδες να περιγράφουν με επαινετικά σχόλια την τακτική που ακολούθησε ο ισραηλινός στρατός στην τότε αναμέτρησή του με τις γειτονικές αραβικές χώρες, «οι οικογενειακοί μας φίλοι μας έλεγαν ‘μα πώς τα καταφέρατε!’… Πώς τα καταφέρατε ‘εσείς’!». Και μέσα σε αυτό το κλίμα, ίσως και με την διάθεση να τρέξει πιο γρήγορα στην ενηλικίωση μακριά από το πατρικό, αποφάσισε να σπουδάσει παιδαγωγικά στο Ισραήλ, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Με το που είχε αρχίσει να αισθάνεται το Ισραήλ σαν το νέο της «σπίτι», ο μαγνήτης της οικογένειας στην Ελλάδα αποδείχθηκε ισχυρότερος. Στην Θεσσαλονίκη ερωτεύθηκε, παντρεύτηκε, έκανε τα δυο της παιδιά και τελικά, το παλιό της όνειρο έγινε πραγματικότητα, διδάσκοντας εβραϊκή γλώσσα και πολιτισμό στο σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. Μετέπειτα ασχολήθηκε ενεργά στην διαμόρφωση των προγραμμάτων εξωσχολικής εβραϊκής παιδείας για τα παιδιά και τους εφήβους της κοινότητας.

Ξεναγός στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Μερικές φορές η ζωή κάνει τους δικούς της κύκλους, ακόμη και ερήμην μας. Έτσι, το 2016, αφού πλέον είχε συνταξιοδοτηθεί, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ισραήλ, ακολουθώντας πλέον τα παιδιά της, που ήδη ζούσαν εκεί. Ήταν όταν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ προκήρυξε θέσεις για συμμετοχή σε σεμινάριο, που θα την ενέτασσε στο δυναμικό των ξεναγών του. «Δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Εννοείται ότι ήξερα πολλά για όσα είχαν συμβεί στην Θεσσαλονίκη, αλλά έπρεπε να μάθω πολλά στοιχεία που αφορούσαν πάρα πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης». Από την άλλη, το Ολοκαύτωμα δεν ήταν κάτι ξένο. «Είναι στο πετσί μου. Το κουβαλάω μέσα μου. Αλλά οι λεπτομέρειες ήταν τόσο φρικιαστικές που μερικές φορές ένιωθα ότι θα κατέρρεα». Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές του Μουσείου Γιαντ Βασέμ έδιναν έμφαση στην τεκμηρίωση των γεγονότων.

«Δεν θα λέτε ποτέ κάτι που δεν στηρίζεται σε στοιχεία» ήταν η βασική φράση που θυμάται από τα σεμινάρια. Από την άλλη όμως, η ανθρώπινη τραγωδία φτάνει στο σημείο να ‘αποψιλώνεται’ παραθέτοντας απλώς τον αριθμό των χιλιάδων Εβραίων που χάθηκαν στα διάφορα σημεία της Ευρώπης, στα στρατόπεδα και στους θαλάμους αερίων. «Γι’ αυτό και στο Μουσείο Γιαντ Βασέμ δίνεται μεγάλη έμφαση στις προσωπικές ιστορίες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μέσα από τα γράμματα που έγραψαν, τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν πώς πρόλαβαν να αφήσουν το δικό τους βιαστικό στίγμα ζωής.

Η Νέλλη εξομολογείται ότι οι πρώτες της ξεναγήσεις στο Γιαντ Βασέμ ήταν μία πρόκληση, που είχε μεγάλη δόση ψυχικής δοκιμασίας. Η παρουσίαση των δεδομένων και οι προσωπικές μνήμες έπρεπε να τεθούν «σε μία σειρά» και αυτό δεν ήταν μια απλή υπόθεση. «Μία από τις πρώτες μου ξεναγήσεις μου έχει μείνει ακόμα χαραγμένη στη μνήμη μου», λέει η Νέλλη. Ήταν μία ομάδα Γερμανών μαθητών, που συνοδευόταν από τον δάσκαλό τους.

«Ξέρω ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει μεγάλη βαρύτητα στο Ολοκαύτωμα. Όμως θυμάμαι, ένα παιδάκι είχε τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τα άλλα. Αρνιόταν να με κοιτάξει, δεν ήθελε να βάλει τα ακουστικά που τους δίνουμε για να ακούν την ξενάγηση και μου γύριζε συνέχεια την πλάτη. Δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, ήταν κάτι που μου συνέβαινε για πρώτη φορά. Ίσως ήταν και η πρώτη και η τελευταία φορά που το αντιμετώπισα. Σκέφτηκα να πάω να το ρωτήσω να καταλάβω τη συμπεριφορά του, αλλά δείλιασα. Ποιος ξέρει τι θα κουβαλούσε η ψυχή κι αυτού του παιδιού, που ίσως κάποιο μέλος της οικογένειάς του εμπλεκόταν, πιθανότητα από την ‘αντίπερα όχθη’ αυτής της τραγωδίας».

Το πιο δύσκολο τμήμα του Μουσείου σε κάθε ξενάγησή της είναι αυτό που περιγράφει αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «Ολοκαύτωμα των πυροβολισμών». «Δυστυχώς για μένα, το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στο κέντρο του Μουσείου και δεν γίνεται να το προσπεράσεις», εξηγεί. Εκεί περιγράφονται σκηνές στις οποίες συμμετείχε ο ντόπιος πληθυσμός σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος αναλάμβανε να εντοπίζει και να συγκεντρώνει τους Εβραίους μέχρις ότου έρθουν οι στρατιώτες των Ναζί, να τους στήσουν μπροστά από λάκους και να τους πυροβολούν ομαδικά.

«Ανήκω κατά 98% στην Ελλάδα»

«Είναι μία πολύ σκληρή περίοδος του Ολοκαυτώματος, που είχε δημιουργήσει ψυχικά τραύματα ακόμα και στους στρατιώτες. Μάλιστα, στο Μουσείο υπάρχουν τα γράμματα των στρατιωτών που περιγράφουν αυτά που αισθάνονταν» προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα οι Ναζί είχαν αποφασίσει να θέτουν σε λειτουργία τους θαλάμους αερίων «για να μην βρίσκονται τόσο άμεσα αντιμέτωποι οι στρατιώτες με τα θύματά τους». Πρόκειται για μία επισήμανση ιδιαίτερα σημαντική, η οποία ίσως δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα στο ευρύ κοινό.

Τα τελευταία χρόνια οι ξεναγήσεις της Νέλλης Αρούχ γίνονται πια και στα ελληνικά, μιας και οι επισκέπτες από την Ελλάδα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Αυτές οι ξεναγήσεις την φέρνουν ξανά πίσω στην Ελλάδα που μεγάλωσε και αγαπά. Αναπολώντας τη ζωή της στην Ελλάδα, η Νέλλη μάλλον έχει πια καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ‘ανήκε’ εκεί «κατά το 98%», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Να το εξηγήσω για να γίνει κατανοητό. Στην ενήλικη ζωή μου συνειδητοποίησα ότι μου αρέσουν ιδιαίτερα οι στιγμές ευλάβειας. Δεν έχει σημασία ποιας θρησκείας. Και μου αρέσει το Πάσχα, η περιφορά του Επιταφίου. Πώς να το πω. Συγκινούμαι. Ήταν τότε, το 2016, που πλησίαζαν οι μέρες να πάρω την τελική μου απόφαση να εγκατασταθώ μόνιμα στο Ισραήλ. Θυμάμαι, είχα βγει μόνη μου να ακολουθήσω τον Επιτάφιο που έκανε περιφορά στη γειτονιά μου στην Θεσσαλονίκη. Μετά την περιφορά και μέσα σε όλη αυτήν τη συγκίνηση, γυρνώντας στο σπίτι μου, κάθισα και σκέφτηκα με τον εαυτό μου και σχεδόν μ’ έπιασε το παράπονο και είπα,

Μα τι κρίμα που δεν ‘ανήκω’ σε όλο αυτό που ζω.

Και τι κρίμα που δεν ‘ζω’ εκεί που ανήκω».

Ετικέτες: ΚΟΣΜΟΣΣΚΑΙ
Next Post
«Ανελαστικό το καθεστώς λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ.», απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Φραγκίσκο Παρασύρη

«Ανελαστικό το καθεστώς λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ.», απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Φραγκίσκο Παρασύρη

Ακούω ζωντανά ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ 92.1
Πες την άποψη σου
creta24.gr
Creta Media Group
Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΣΜ

Νέα άρθρα

Σε πεδίο μαχης έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Λιβύης - Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «ολοένα περισσότερες» ένοπλες ομάδες

Σε πεδίο μαχης έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Λιβύης – Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «ολοένα περισσότερες» ένοπλες ομάδες

15 Μαΐου, 2025
Υπουργική Διάσκεψη στο Βερολίνο για την ενίσχυση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ

Υπουργική Διάσκεψη στο Βερολίνο για την ενίσχυση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ

15 Μαΐου, 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τραγωδία στο Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό οι συγγενείς του στο μετόχι

    Τραγωδία στο Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό οι συγγενείς του στο μετόχι

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Θλίψη στο Ηράκλειο – Έφυγε από τη ζωή η Λιάνα Σταρίδα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • CRETA AUTO MOTO SHOW: Από χθες άνοιξε τις πύλες της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους χιλιάδες φίλους του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Δύο νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στο Μαρκόπουλο Αττικής

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Hράκλειο: Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης κέντρου δεξιώσεων που «έσβησε» στο τροχαίο

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΣΜ
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM
Creta Media Group

Ο ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 από το 1995 βρίσκεται δίπλα στον συνειδητοποιημένο ακροατή προσφέροντας του έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία.

Κατηγορίες

  • CINEMA
  • EURO 2024
  • Uncategorized
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Καιρός
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε μας

 

Παραγωγή website
metrovista creative media

  • Ο Σταθμός
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφτείτε την Πολιτική απορρήτου μας.

Πες μας

την άποψή σου...