Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
  • Ακούστε LIVE!
  • Επικοινωνία
Όλοι μαζί μπορούμε
No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
LIVE!
No Result
View All Result

Ψωρίαση Δέρματος: Που βρισκόμαστε σήμερα;

πριν 1 έτος
στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ
Reading Time: 1λεπτά
0 0
0
9
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΆλλαΣχετικά άρθρα

ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

πριν 19 ώρες
«Ζω Καλά» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη: Καλεσμένες η Πέγκυ Σταθακοπούλου και η Φωτεινή Γεωργαντά, αντίστοιχα (trailer)

«Ζω Καλά» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη: Καλεσμένες η Πέγκυ Σταθακοπούλου και η Φωτεινή Γεωργαντά, αντίστοιχα (trailer)

πριν 24 ώρες
Διατροφή μετά τη διάγνωση καρκίνου: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Διατροφή μετά τη διάγνωση καρκίνου: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

πριν 2 ημέρες
ΠΟΥ: 94 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από καταρράκτη - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση

ΠΟΥ: 94 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από καταρράκτη – Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση

πριν 2 ημέρες

Γράφει ο Ρηγόπουλος Δημήτριος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Δερματολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ
 

Η δερματική ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πρόκειται για μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ψωριασικών πλακών, οι οποίες είναι  κάποτε επώδυνες και κνησμώδεις, είναι κόκκινες και καλύπτονται από λέπια. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, οι θεραπευτικές επιλογές έχουν εξελιχθεί ραγδαία, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς για μακροχρόνια ύφεση και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τοπικές Θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Οι αλοιφές και οι κρέμες εφαρμόζονται απευθείας στις ψωριασικές βλάβες για να μειώσουν τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα. Συχνά χρησιμοποιούνται τα **κορτικοστεροειδή**, τα οποία είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη, και τα ανάλογα της **βιταμίνης D**, που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Οι **αναστολείς καλσινευρίνης** είναι επίσης δημοφιλείς τοπικές θεραπείες, με διαφορετικό μηχανισμό δράσης αλλά κοινό στόχο τη μείωση της φλεγμονής. Αυτοί χρησιμοποιούνται σε ειδικές θέσεις όπου μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια.

Παρά την αποτελεσματικότητά τους, οι τοπικές θεραπείες συνήθως επαρκούν μόνο για πιο ήπιες μορφές της νόσου και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή παρενέργειες σε παρατεταμένη χρήση, ιδίως αν πρόκειται για ισχυρά κορτικοστεροειδή.

Φωτοθεραπεία

Η **φωτοθεραπεία** αποτελεί μια κλασική αλλά αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Χρησιμοποιείται κυρίως η **UVB ακτινοβολία**, η οποία περιορίζει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Αυτή η μέθοδος απαιτεί συχνές επισκέψεις σε εξειδικευμένα κέντρα και συνοδεύεται από μικρούς κινδύνους, όπως η φωτογήρανση ή η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για καλύτερα αποτελέσματα και συχνά οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση.

Συστηματικές Θεραπείες

Σε περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης, όταν οι τοπικές θεραπείες και η φωτοθεραπεία δεν αποδίδουν, εφαρμόζονται **συστηματικές θεραπείες**. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα ή μέσω ένεσης. 

Τα πιο γνωστά φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η **μεθοτρεξάτη**, η **κυκλοσπορίνη** και η **ακιτρετίνη**. Αν και αποτελεσματικά, μπορούν να έχουν παρενέργειες, όπως ηπατοτοξικότητα, υπέρταση και διαταραχές στη νεφρική λειτουργία. Λόγω των κινδύνων αυτών, η χρήση τους παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς και εφαρμόζεται μόνο όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.

Βιολογικές Θεραπείες

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη **βιολογικών φαρμάκων**, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες οδούς του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην ψωρίαση. Τα βιολογικά φάρμακα βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα και προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια στη θεραπεία. Στοχεύουν συγκεκριμένους παράγοντες φλεγμονής, όπως ο **TNF-α** και οι **ιντερλευκίνες IL-17, IL-12/23**.

Αυτά τα φάρμακα έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία της σοβαρής ψωρίασης, καθώς προσφέρουν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων σε πολλούς ασθενείς και συχνά οδηγούν σε μακροχρόνια ύφεση. Οι βιολογικές θεραπείες είναι γενικά πιο ασφαλείς σε σχέση με τις παραδοσιακές συστηματικές θεραπείες, απαιτούν παρακολούθηση από τον ειδικό, ενώ έχουν και υψηλό κόστος.

Νέες Εξελίξεις και Έρευνες

Εκτός από τις ήδη διαθέσιμες θεραπείες, οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της ψωρίασης. Η **γονιδιακή θεραπεία** είναι ένας τομέας που εξετάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με στόχο την κατανόηση των γενετικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στο ρόλο του **μικροβιώματος** του δέρματος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι ανισορροπίες στα μικρόβια που ζουν στο δέρμα μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Παράλληλα, νέα φάρμακα που στοχεύουν διαφορετικούς μοριακούς μηχανισμούς βρίσκονται υπό κλινικές δοκιμές, προσφέροντας ελπίδα για ακόμη πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.

Συμπεράσματα

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της δερματικής ψωρίασης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, από τοπικές θεραπείες και φωτοθεραπεία, έως συστηματικές και βιολογικές θεραπείες. Καθώς οι θεραπείες γίνονται όλο και πιο εξατομικευμένες, οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η μελλοντική έρευνα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο στοχευμένες και καινοτόμες θεραπείες, που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενδεχομένως φέρνοντας μας πιο κοντά σε μια οριστική θεραπεία για αυτήν τη χρόνια και συχνά εξουθενωτική νόσο.

ygeia rigopoulos

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες: ΣΚΑΙΥΓΕΙΑ
Next Post
«Το ίδιο “έργο” σε επανάληψη για το Καλλιτεχνικό Σχολείο» – Παρέμβαση Βατσινά

«Το ίδιο “έργο” σε επανάληψη για το Καλλιτεχνικό Σχολείο» – Παρέμβαση Βατσινά

Ακούω ζωντανά ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ 92.1
Πες την άποψη σου
creta24.gr
Creta Media Group
Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
ΣΚΑΪ HYBRID

Νέα άρθρα

Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα

Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα

13 Φεβρουαρίου, 2026
Τεράστιος βράχος απειλεί σπίτια στο Κατάκολο - Εκκενώθηκαν προληπτικά 10 κατοικίες

Τεράστιος βράχος απειλεί σπίτια στο Κατάκολο – Εκκενώθηκαν προληπτικά 10 κατοικίες

13 Φεβρουαρίου, 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ολιστική στήριξη για τα άτομα με βαριά μορφή αυτισμού: Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τα θεσμικά και κοινωνικά κενά

    Ολιστική στήριξη για τα άτομα με βαριά μορφή αυτισμού: Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τα θεσμικά και κοινωνικά κενά

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ηράκλειο: Θρήνος για τον 55χρονο Μιχάλη – Βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου ο ποδηλάτης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Φωτιά στον Υμηττό κοντά στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ο Κομπότης και τα εισιτήρια του ημιτελικού στη Λιβαδειά

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα voucher βιβλίων

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM
Creta Media Group

Ο ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 από το 1995 βρίσκεται δίπλα στον συνειδητοποιημένο ακροατή προσφέροντας του έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία.

Κατηγορίες

  • BUSINESS
  • CINEMA
  • Uncategorized
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Καιρός
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε μας

 

Παραγωγή website
metrovista creative media

  • Ο Σταθμός
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφτείτε την Πολιτική απορρήτου μας.

Πες μας

την άποψή σου...