
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3 άτομα και άλλα 12 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα στην περιοχή κοντά στο Μπαχαουαλπούρ
Σε μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κασμίρ, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor», με στοχευμένα πλήγματα κατά «τρομοκρατικών υποδομών στο έδαφος του Πακιστάν» και στις κατεχόμενες από το Πακιστάν περιοχές Τζαμού και Κασμίρ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι με βάση έναν πρώτο απολογισμό τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα δώδεκα έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, ενώ έχουν πληγεί δύο τζαμιά. Πρόσθεσε ότι όλοι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις αμάχων και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός του Νέου Δελχί ότι «στόχευσε θέσεις τρομοκρατών είναι ψευδής».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η απάντηση του Ισλαμαμπάντ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ.
Ο τοπικός πρωθυπουργός της επαρχίας Παντζάμπ ανακοίνωσε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ νοσοκομεία και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Ινδία.
Αυτήν τη στιγμή σημειώνονται σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων σε τρία σημεία κατά μήκος της μεθορίου στο Κασμίρ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η τηλεόραση του Πακιστάν αναφέρει ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας κατέρριψε δύο αεροσκάφη της Ινδίας.
Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ακούστηκαν πολλαπλές δυνατές εκρήξεις κοντά στα βουνά γύρω από την πόλη Μουζαφαραμπάντ του Κασμίρ, περιοχή που διοικείται από το Πακιστάν.
🚨🚨BIG BREAKING NEWS
Indian Army strikes terror targets in PoK under ‘Operation Sindoor’#OpeartionSindoor #mockdrills #IndianArmy #PahalgamTerroristAttack
pic.twitter.com/8SpJIGaVVg— TollywoodRulz (@TollywoodRulz) May 6, 2025
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Πακιστάν, πλήττοντας «τρομοκρατικές υποδομές» τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, σε μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.
«Αυτά τα βήματα έρχονται μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, στην οποία δολοφονήθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος πολίτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, αναφερόμενο σε επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα εναντίον τουριστών στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.
«Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες. Δεν έχουν στοχοποιηθεί πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης», πρόσθεσε το ινδικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
India has launched #OperationSindoor, a precise and restrained response to the barbaric #PahalgamTerrorAttack that claimed 26 lives, including one Nepali citizen. Focused strikes were carried out on nine #terrorist infrastructure sites in Pakistan and Pakistan-occupied Jammu and…
— Ministry of Defence, Government of India (@SpokespersonMoD) May 6, 2025
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ισχυρά πυρά και εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο συνοριακές περιοχές του ινδικού Κασμίρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
SPOKESPERSON PAKISTAN ARMED FORCES:#India has carried out strikes in #Pakistan’s #Bahawalpur, #Muzaffarabad and #Kotli. pic.twitter.com/SiR9fnjCa0
— Developing Pakistan (@developingpak) May 6, 2025
Ακολούθως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν ανέφερε ότι η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε πέντε τοποθεσίες συνολικά, διαμηνύοντας ότι το Πακιστάν θα απαντήσει.
Μιλώντας στο Geo News, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι κανένα ινδικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον πακιστανικό εναέριο χώρο ενώ καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Πακιστάν δεν επλήγη.
Ειδικότερα, ο Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε στο ARY News ότι η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε γρήγορα, ενεργοποιώντας τα αμυντικά της συστήματα και εμποδίζοντας οποιοδήποτε ινδικό αεροσκάφος να διεισδύσει στον πακιστανικό εναέριο χώρο.
Παράλληλα, και ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χουατζά Ασίφ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV ότι η Ινδία εξαπέλυσε την επίθεσή της εκτοξεύοντας πυραύλους από τον δικό της εναέριο χώρο, αποφεύγοντας να εισέλθει στον πακιστανικό. Σύμφωνα με τον Ασίφ, τα πλήγματα έπληξαν κατοικημένες περιοχές, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό της Ινδίας ότι στόχευσε «στρατόπεδα τρομοκρατών».
Exclusive footage of Indian airstrike on Pakistani city of #Bahawalpur#India has claimed to have hit nine targets in airstrikes on three major Pakistani cities of Bahawalpur, #Muzaffarabad and #Kotli.#Zrumbesh_News pic.twitter.com/vXw5kHzvkb
— Zrumbesh English (@ZrumbeshEnglish) May 6, 2025
«Το Πακιστάν θα απαντήσει σε χρόνο και τόπο της επιλογής του», είπε, σημειώνοντας ότι «η αποτρόπαια ενέργεια της Ινδίας δεν θα μείνει αναπάντητη».
Ο εκπρόσωπος των διεθνών αερογραμμών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που ήδη εκτελούνταν από αέρος έχουν εκτραπεί προς το Καράτσι.
Το χρονικό της κλιμάκωσης
Η επίθεση στο Παχαλγκάμ, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 2025, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, κυρίως τουριστών, και πυροδότησε σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Μετά την επίθεση, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατηγόρησε το Πακιστάν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και «ορκίστηκε αντίποινα», δηλώνοντας ότι η Ινδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και όσους βρίσκονται πίσω από αυτούς.
Σε απάντηση στην επίθεση, η Ινδία προχώρησε σε αντίποινα κατά του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού πακιστανικών πλοίων στα λιμάνια της, της επιβολής πλήρους απαγόρευσης όλων των εισαγωγών άμεσα ή έμμεσα από το Πακιστάν και της αναστολής των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τη χώρα.
Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία έκλεισαν επίσης τους εναέριους χώρους τους.
Επιπλέον, η Ινδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ισχύ της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού του 1960, η οποία διέπει την κοινή χρήση του συστήματος του ποταμού Ινδού μεταξύ των δύο χωρών, και υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν κηρύσσοντας τους συμβούλους άμυνας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί «persona non grata».
Το Πακιστάν ανταπέδωσε αναστέλλοντας τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία και προειδοποίησε το Νέο Δελχί ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή οποιαδήποτε στρατιωτική ατυχή ενέργεια θα προκαλέσει την απάντησή της.
Επικίνδυνη εστία ανάφλεξης το Κασμίρ
Το Κασμίρ αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες εστίες έντασης παγκοσμίως. Η περιοχή ελέγχεται εν μέρει από την Ινδία και το Πακιστάν, όμως και οι δύο χώρες την διεκδικούν στο σύνολό της.
Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους για την ορεινή αυτή περιοχή από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία πριν από σχεδόν 80 χρόνια.
Τα στρατιωτικά πλήγματα της Τρίτης αποτελούν τη σοβαρότερη στρατιωτική ενέργεια στην περιοχή από το 2019, όταν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους εντός του πακιστανικού εδάφους, κατηγορώντας τότε το Ισλαμαμπάντ για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα που σκότωσε τουλάχιστον 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς.
Το Πακιστάν τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας, ενώ η Ινδία έχει στραφεί στην ενίσχυση των σχέσεών της με δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Η νέα κλιμάκωση φέρνει στην επιφάνεια τους χρόνιους ανταγωνισμούς και τις εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις, σε μια από τις πιο στρατηγικά και πολιτικά φορτισμένες περιοχές του κόσμου.
Στρατιωτική υπεροχή της Ινδίας
Σε οποιαδήποτε συμβατική σύγκρουση και με βάση τους αριθμούς των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών η Ινδία φαίνεται να υπερέχει του Πακιστάν.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ινδίας είναι εννέα και πλέον φορές μεγαλύτερος από αυτόν του Πακιστάν, σύμφωνα με τη φετινή έκδοση του «The Military Balance», μια αξιολόγηση των ενόπλων δυνάμεων από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, όπως σημειώνει με το CNN
Αυτός ο προϋπολογισμός υποστηρίζει μια ενεργό ινδική στρατιωτική δύναμη που αριθμεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, έναντι μόλις 660.000 που διαθέτει το Πακιστάν.
Στην ξηρά, ο στρατός της Ινδίας, που αποτελείται από 1,2 εκατομμύρια στρατιώτες, διαθέτει 3.750 άρματα μάχης και περισσότερα από 10.000 πυροβόλα, ενώ το Πακιστάν διαθέτει μόλις τα 2/3 των αρμάτων μάχης της Ινδίας και λιγότερα από τα μισά πυροβόλα που έχει το οπλοστάσιό του το Νέο Δελχί.
Στη θάλασσα, το πλεονέκτημα του ινδικού ναυτικού είναι συντριπτικό. Διαθέτει δύο αεροπλανοφόρα, 12 αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους, 11 φρεγάτες με κατευθυνόμενους πυραύλους και 16 υποβρύχια. Αντίθετα, το Πακιστάν δεν διαθέτει αεροπλανοφόρα ούτε αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους, ενώ τη ραχοκοκαλιά του ναυτικού του αποτελούν 11 μικρότερες φρεγάτες με κατευθυνόμενους πυραύλους. Διαθέτει μόνο τον μισό αριθμό υποβρυχίων από αυτών της Ινδίας.
Στον αέρα, και οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, όπως τα MiG-21 που διαθέτει η Ινδία και τα κινεζικά J-7 (αντίστοιχα των MiG-21) που διαθέτει το Πακιστάν.
Η Ινδία ωστόσο έχει ξεκινήσει να επενδύει στα πολλαπλού ρόλου γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale, με 36 να βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με το “The Military Balance”.
Το Πακιστάν από την άλλη έχει προσθέσει κινεζικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου J-10, έχοντας ήδη 20 από αυτά σε υπηρεσία.
Αν και το Πακιστάν εξακολουθεί να έχει δεκάδες μαχητικά F-16 αμερικανικής κατασκευής, τη ραχοκοκαλιά της πολεμικής αεροπορίας του αποτελούν πλέον τα JF-17, τα οποία αναπτύσσουν από κοινού με την Κίνα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Περίπου 150 τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία.
Από την άλλη τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολεμική αεροπορία της Ινδίας, που διαθέτει περισσότερα από 100 μαχητικά MiG-29, καθώς και πάνω από 260 αεροσκάφη Su-30.
Όσον αφορά τις πυρηνικές δυνατότητες των δύο χωρών δεν διαφέρουν και πολύ. Διαθέτουν περίπου 50 εκτοξευτές εδάφους-εδάφους η κάθε μία, με την Ινδία να διαθέτει όμως βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από το Πακιστάν.
Πηγή: skai.gr