Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, είχε (πώς θα μπορούσε να μην έχει άλλωστε) αναφορά στην καθαριότητα, με κατανόηση για τα παράπονα των δημοτών και δυο …περίπου ειδήσεις. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Δημάρχου, το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Καθαριότητα θα παρουσιαστεί εντός του Μάϊου, ενώ σύντομα θα υπάρχουν νέα και για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Υπό κανονικές συνθήκες, επειδή ο ΟΕΥ καθορίζει το οργανόγραμμα ολόκληρου του Δήμου, άρα και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, θα έπρεπε να παρουσιαστεί πρώτος, Πώς μπορεί να συγκροτηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο μιας Υπηρεσίας αν δεν έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί ακριβώς το δυναμικό που θα διαθέτει; Και θεσμικά μοιάζει πιο σωστή αυτή η σειρά, πρώτα ο ΟΕΥ, μετά το επιχειρησιακό, ώστε να μη φανεί ότι η δημοτική αρχή προδικάζει την έγκριση του Οργανισμού.
Όπως και αν έρθουν τα δύο σχέδια πάντως, το βασικό είναι να έρθουν επιτέλους προς συζήτηση και να να απαντούν τόσο στα πολλά και πραγματικά προβλήματα του Δήμου και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όσο και στις απορίες που έχουν δημιουργηθεί όσο καιρό ετοιμάζονται. Όπως για παράδειγμα γιατί άργησε τόσο πολύ ο ΟΕΥ ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προσδιορίσει το πρώτο εξάμηνο της θητείας του ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
Για την πιθανή συνεργασία με ιδιώτη στην καθαριότητα, επίσης υπάρχουν ερωτήματα που θα τεθούν όταν μάθουμε το πλαίσιο αυτής (της συνεργασίας).
Σε κάθε περίπτωση, πάμε για ένα διάστημα πολιτικά φορτισμένο, με μεγάλο ενδιαφέρον μα και μεγάλο διακύβευμα: μια πραγματικά καθαρή πόλη.
Το άρθρο “Τα δύο σχέδια για την καθαριότητα και οι πολλές απορίες“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.