Το Σινικό Τείχος, μαθαίναμε στο σχολείο, αποτελεί την μοναδική ανθρώπινη κατασκευή που είναι ορατή από το διάστημα. Δεν αποκλείω πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες να έχει προστεθεί ακόμα μία: τα σκουπίδια στο Ηράκλειο.
Εντάξει, υπερβάλω. Από το διάστημα πιθανότατα δεν είναι ορατά τα “βουνά” των απορριμμάτων στην πόλη, είναι πάντως ορατά και αντιληπτά με περισσότερες από μία αισθήσεις (όραση και όσφρηση οπωσδήποτε) από όλους τους κατοίκους και τους παραξενεμένους επισκέπτες.
Το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς, υπάρχουν μέρες και περιοχές όπου η κατάσταση θυμίζει απεργία.
Οι λόγοι σύμφωνα με την δημοτική αρχή, έχουν εξηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Το προβληματικό σύστημα, με την Υπηρεσία Καθαριότητας να στηρίζεται σε επιχειρησιακό επίπεδο κατά 60% σε συμβασιούχους, έσκασε με κρότο. Οι δικαστικές αποφάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν αλεπάλληλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού – πρόσφατα έφυγαν 86 εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Αναμένεται η απόφαση για την απομάκρυνση ακόμα 43.
Θα αντικατασταθούν με άλλους συμβασιούχους μεν, δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα δε.
Οι συμβασιούχοι είναι πια γνωστό ότι αποτέλεσαν μια πολιτική στρέβλωση με την οποία αρχικά αντιμετωπίστηκε η υποστελέχωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν περιορίστηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξελίχθηκαν για διάφορους λόγους σε φάμπρικα παραγωγής ομήρων – ψηφοφόρων. Ουδείς μπορεί να ψέξει μια συγκεκριμένη δημοτκή αρχή για αυτό. Ούτε την σημερινή.
Η σημερινή εγκαλείται για άλλα πράγματα: για την καθυστέρηση στην κατάρτιση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ορισμένα στελέχη της έχουν μεγάλη ευθύνη και επειδή μπλόκαραν τον ΟΕΥ κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο), παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του Δημάρχου που τοποθέτησε το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητές του.
Εγκαλείται για την έλλειψη προετοιμασίας στην αντιμετώπιση δεδομένων εξελίξεων.
Η απομάκρυνση των συμβασιούχων ήταν δεδομένη. Ο Δήμος κίνησε τη διαδικασία για την αντικατάστασή τους, σύμφωνα με τους αρμόδιους , όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μόνο που και αυτό, η καθυστέρηση στην πρόσληψη των νέων συμβασιούχων, είναι επίσης αναμενόμενη. Ενδιάμεσα δεν υπήρξε, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, εναλλακτικό σχέδιο για την αποκομιδή.
Εγκαλείται από τους εργαζομένους για σχεδιασμένη απαξίωση της Υπηρεσίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η έλευση του ιδιώτη. Υπερβολή, αν θέλετε τη γνώμη μου, ουδεμία δημοτική αρχή θέλει να ακούει τα σχολιανά της, πάντως και αυτό ακόμα, η διάθεση πολλών να πιστέψουν ότι εξυφαίνεται τέτοιο σχέδιο, δείχνει σε τι σημείο έχει φτάσει η πόλη και η υπομονή των δημοτών.
Εγκαλείται, ίσως άδικα και για την υπόσχεση της κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου καθαριότητας, το οποίο ασφαλώς είναι απαραίτητο, μα αφενός δεν το έχουμε δει, αφετέρου μοιάζει, υπό το βάρος των “σκουπιδοβουνών” της τρέχουσας συγκυρίας, με μεγαλοστομία χωρίς αντίκρυσμα. Τούτο βεβαίως αντιστρέφεται, εφόσον το σχέδιο εντέλει παρουσιαστεί, εφαρμοστεί και κυρίως επιτύχει.
Αντιστρέφεται άραγε και η εντύπωση που έχει σχηματιστεί για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί την καθημερινότητα;
Πιθανόν, αν η πόλη καθαρίσει, η σημερινή συζήτηση να ξεχαστεί.
Ωστόσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα . Τη δεδομένη στιγμή, κάθε πρωτοβουλία για άλλα σημαντικά ζητήματα, κάθε κουβέντα για κρίσιμα θέματα όπως ο ΒΟΑΚ ή τα Ενετικά Τείχη, κάθε έργο, κάθε κίνηση του Δημάρχου, συνοδεύεται από καταιγισμό σχολίων για τα σκουπίδια.
Η δημοτική αρχή εν συνόλω, “πνίγεται” κάτω από τους τόνους τον απορριμμάτων.
Δεν γνωρίζω πόσο μακριά είναι το σημείο χωρίς επιστροφή, σε επίπεδο παγιωμένων εντυπώσεων. Νομίζω πάντως όχι πολύ. Θεωρώ και μαθαίνω ότι το ίδιο θεωρούν και στον Δήμο.
Για να δούμε αν αυτή η εύλογη ανησυχία και η δεδομένη διάθεση άμεσης αντίδρασης, μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές δράσεις και πότε.
Κ.ΚΕΦ.
Το άρθρο “Τα σκουπίδια «πνίγουν» το Ηράκλειο και την δημοτική αρχή“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.