Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου, 2026
  • Ακούστε LIVE!
  • Επικοινωνία
Όλοι μαζί μπορούμε
No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
LIVE!
No Result
View All Result

Το 2025 ανάμεσα στα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

πριν 6 ώρες
στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Reading Time: 1λεπτά
0 0
0
8
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το περασμένο έτος ήταν ανάμεσα στα τρία θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), ενώ επιστήμονες της ΕΕ επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι μέσες θερμοκρασίες έχουν πλέον ξεπεράσει το όριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου για τη μεγαλύτερη περίοδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Ο ΠΜΟ, που συγκεντρώνει οκτώ σύνολα κλιματικών δεδομένων από όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι έξι από αυτά – συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) και της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας – κατέταξαν το 2025 ως το τρίτο θερμότερο έτος, ενώ δύο το κατέταξαν ως το δεύτερο θερμότερο στο ιστορικό αρχείο των 176 ετών.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) επιβεβαίωσε επίσης, με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ότι το 2025 ήταν το τρίτο θερμότερο έτος στο παγκόσμιο αρχείο θερμοκρασιών της, το οποίο ξεκινά από το 1850.

ΆλλαΣχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Η μητέρα του 21χρονου Θανάση μιλά για πρώτη φορά για τον χαμό του γιου της

Αγρίνιο: Η μητέρα του 21χρονου Θανάση μιλά για πρώτη φορά για τον χαμό του γιου της

πριν 6 ώρες
2025, η τρίτη θερμότερη χρονιά στα χρονικά... και το 2026;

2025, η τρίτη θερμότερη χρονιά στα χρονικά… και το 2026;

πριν 15 ώρες
Αγρίνιο - Καρπενήσι: Σε απελπισία οι κάτοικοι με το υπάρχον οδικό δίκτυο

Αγρίνιο – Καρπενήσι: Σε απελπισία οι κάτοικοι με το υπάρχον οδικό δίκτυο

πριν 1 ημέρα
Καρέλι: Το χειροκίνητο «τελεφερίκ» του Εύηνου ποταμού

Καρέλι: Το χειροκίνητο «τελεφερίκ» του Εύηνου ποταμού

πριν 1 ημέρα

Και τα οκτώ σύνολα δεδομένων επιβεβαίωσαν ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα τρία θερμότερα του πλανήτη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, σύμφωνα με τον ΠΜΟ. Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ήταν το 2024.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Τριετία πάνω από το μέσο όρο υπερθέρμανσης των 1,5°C

Οι μικρές διαφορές στις κατατάξεις των δεδομένων αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές μεθοδολογίες και τα είδη μετρήσεων, που περιλαμβάνουν δορυφορικά δεδομένα και καταγραφές από μετεωρολογικούς σταθμούς.

Το ECMWF ανέφερε ότι το 2025 ολοκλήρωσε επίσης την πρώτη τριετή περίοδο κατά την οποία η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής – το όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ορισμένες από αυτές μη αναστρέψιμες.

«Οι 1,5 βαθμοί Κελσίου δεν είναι ένα απότομο όριο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι κάθε κλάσμα του βαθμού μετράει, ιδίως όσον αφορά την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, επικεφαλής στρατηγικής για το κλίμα στο ECMWF.

Η Μπέρτζες είπε ότι αναμένει το 2026 να είναι ανάμεσα στα πέντε θερμότερα έτη του πλανήτη.

Επιλογές διαχείρισης της υπέρβασης της θερμοκρασίας

Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 να προσπαθήσουν να αποφύγουν την υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου υπερθέρμανσης, μετρούμενης ως μακροχρόνιος μέσος όρος σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, η αποτυχία τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει ότι αυτός ο στόχος θα μπορούσε πλέον να παραβιαστεί πριν από το 2030 – μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με το ECMWF.

«Είναι βέβαιο ότι θα το ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ. «Η επιλογή που έχουμε τώρα είναι πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα την αναπόφευκτη υπέρβαση και τις συνέπειές της στις κοινωνίες και τα φυσικά συστήματα».

Σήμερα, το μακροπρόθεσμο επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι περίπου 1,4 βαθμοί Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με το ECMWF. Με βραχυπρόθεσμη μέτρηση, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου το 2024.

Η NOAA ανέφερε ότι το 2025 ξεπέρασε τον προβιομηχανικό μέσο όρο κατά 1,34 βαθμούς Κελσίου (ή 2,41 βαθμούς Φαρενάιτ).

Η αμερικανική υπηρεσία πρόσθεσε επίσης ότι η θερμική περιεκτικότητα των ανώτερων στρωμάτων των ωκεανών έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2025, ένδειξη ότι οι ωκεανοί της Γης έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα θερμότητας, γεγονός που ενισχύει τις ισχυρότερες καταιγίδες, τις εντονότερες βροχοπτώσεις και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Η υπέρβαση του μακροπρόθεσμου ορίου των 1,5 βαθμών Κελσίου θα οδηγήσει σε πιο ακραίες και εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως θερμότερα και μακρύτερα κύματα καύσωνα, καθώς και ισχυρότερες καταιγίδες και πλημμύρες.

Ήδη το 2025, οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη παρήγαγαν τις υψηλότερες συνολικές εκπομπές που έχουν καταγραφεί, ενώ επιστημονικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, όπως ο τυφώνας Μελίσα στην Καραϊβική και οι μουσωνικές βροχές στο Πακιστάν που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων σε πλημμύρες.

Παρά τις επιδεινούμενες αυτές επιπτώσεις, η κλιματική επιστήμη αντιμετωπίζει πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «τη μεγαλύτερη απάτη», αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από δεκάδες οργανισμούς του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Η μακροχρόνια επιστημονική συναίνεση παγκοσμίως είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, προκαλείται κυρίως από τον άνθρωπο και επιδεινώνεται. Κύρια αιτία της είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Your Premium trial has ended

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΚΑΙ
Next Post
Έρευνα του FBI σε σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post

Έρευνα του FBI σε σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post

Ακούω ζωντανά ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ 92.1
Πες την άποψη σου
creta24.gr
Creta Media Group
Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
ΣΚΑΪ HYBRID

Νέα άρθρα

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 3 Φεβρουαρίου στην Αττική

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 3 Φεβρουαρίου στην Αττική

14 Ιανουαρίου, 2026
«Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε»- Το «Χαμόγελο του Παιδιού» απευθύνει έκκληση στη 16χρονη Λόρα να επικοινωνήσει

«Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε»- Το «Χαμόγελο του Παιδιού» απευθύνει έκκληση στη 16χρονη Λόρα να επικοινωνήσει

14 Ιανουαρίου, 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Eπιχείρηση για την ανεύρεση άνδρα στην Ροδόπη

    Eπιχείρηση για την ανεύρεση άνδρα στην Ροδόπη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τα νέα πρόσωπα και οι γενικοί διευθυντές στην Περιφέρεια Κρήτης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Έφυγε από τη ζωή η «αρχόντισσα» της Καντάνου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Πότε κλείνει ο ΒΟΑΚ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τραγωδία στο Ηράκλειο: 32χρονος έπεσε από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM
Creta Media Group

Ο ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 από το 1995 βρίσκεται δίπλα στον συνειδητοποιημένο ακροατή προσφέροντας του έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία.

Κατηγορίες

  • BUSINESS
  • CINEMA
  • Uncategorized
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Καιρός
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε μας

 

Παραγωγή website
metrovista creative media

  • Ο Σταθμός
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφτείτε την Πολιτική απορρήτου μας.

Πες μας

την άποψή σου...