Φιναλίστ δύο τελικών Grand Slam (αμφότεροι χαμένοι από το Νόβακ Τζόκοβιτς), νικητής των ATP Finals το 2019 στο Λονδίνο (σε ηλικία 21 ετών!), κάτοχος 11 τίτλων ATP και νούμερο 3 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις.
Από το 2016 όταν εμφανίστηκε στην επαγγελματική σκηνή του τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκάλεσε… θόρυβο και τα παραπάνω (μέσα σε λίγα λόγια) ήταν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του. Επιτεύγματα που τον έφεραν αρχικά μέσα σ’ ένα κλειστό αλλά εκλεκτό γκρουπ της γενιάς των αθλητών που ήταν έτοιμο να διαδεχθεί το Big-3 του παγκόσμιου τένις (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς), αλλά πλέον μοιάζουν με μακρινή ανάμνηση.
Ειδικά μετά τον τρίτο αποκλεισμό σοκ που γνώρισε στο τρίτο φετινό Grand Slam και τον οδήγησε μετά την πρόωρη έξοδο του από το Wimbledon να δηλώσει στους εκπροσώπους του Τύπου:
«Ως άνθρωπος, έχω κι εγώ τα όριά μου. Πρέπει να πάρω μια τελική απόφαση για το αν θέλω να συνεχίσω ή όχι τους επόμενους μήνες. Αν δω ότι η κατάσταση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, τότε δεν έχει νόημα να αγωνίζομαι».
Medical time out for Stefanos Tsitsipas.
Issue with lower back area.
Valentin Royer to serve next at 4-1 up in set 2. pic.twitter.com/hXYE6Mh2wp
— edgeAI (@edgeAIapp) June 30, 2025
Μια ελεύθερη πτώση 12 μηνών
Ο wannabe διεκδικητής των τίτλων λίγο πριν γίνει 27 χρονών (12 Αυγούστου) στα τελευταία επτά Grand Slams που έχει αγωνιστεί (από τις αρχές του 2024 έως σήμερα) έχει να επιδείξει μία παρουσία στους 16 (Australian Open 2024), μία παρουσία στους 8 (Roland Garros 2024) τρεις αποκλεισμούς στον 1ο γύρο και άλλους δύο στον δεύτερο!
Μετά τον αποκλεισμό του από τον Φριτζ τον Ιανουάριο του 2024 στη Μελβούρνη ο «φόβος» όλων μας ήταν μη τυχόν και βγει για πρώτη φορά μετά το 2019 από το Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.
Δώδεκα μήνες αργότερα είναι στο Νο26 και μοιάζει σαν τον τύπο που κατρακυλά στον γκρεμό και ψάχνει απεγνωσμένα ένα κλαδί να πιαστεί και να μπορέσει να σηκωθεί ξανά.
Γιατί μπορεί να προκάλεσε σοκ με αυτά που δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (αφήνοντας ανοικτό το θέμα της αποχώρησης του), αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι θα το υλοποιήσει.
Προσωρινά, για να καθαρίσει το μυαλό του, ίσως απαιτείται κιόλας να το κάνει, αλλά μόνιμη απόσυρση σ’ αυτήν την ηλικία δεν… παίζει.
Όπως δεν παίζει τένις κι ο ίδιος βέβαια, χαμένος μέσα σε λάθος αποφάσεις, την πίεση του πρωταθλητισμού την θύελλα των συναισθημάτων που χορεύουν σαν παλιρροϊκά κύματα μέσα του και στο θολωμένο του μυαλό.
Μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες που τον έφεραν σ’ αυτή την θέση, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ζήσει τόσο έντονες καταστάσεις που κάποιοι τις βιώνουν σε μια ολόκληρη ζωή.
Άλλαξε τρεις προπονητές με το πρώτο διαζύγιο να είναι και το πιο οδυνηρό καθώς στις 9 Αυγούστου – κι αφού είχε προηγηθεί το απίστευτο ξέσπασμα του την προηγούμενη ημέρα προς τον Απόστολο Τσιτσιπά μετά την ήττα από τον Κέι Νισικόρι στο Μόντρεαλ – ανακοίνωσε ότι ο πατέρας του δεν θα είναι πλέον ο προπονητής του….
Τον διαδέχθηκε προσωρινά ο Δημήτρης Χατζηνικολάου ο οποίος πορεύτηκε μαζί του για περίπου 10 μήνες για να παραδώσει την σκυτάλη μετά τον αποκλεισμό του στον πρώτο γύρο του φετινού Roland Garros στον σπουδαίο Γκόραν Ιβανίσεβιτς.
«Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ…», είχε πει τότε ο Κροάτης που για πολλά χρόνια ήταν ο προπονητής του Τζόκοβιτς εννοώντας ότι δεν μπορεί να κάνει θαύματα και πολύ γρήγορα φάνηκε πόσο δίκιο είχε.
Stef training with Goran in Zagreb today
Goran: the priority was to find a racket, he tried 12 pic.twitter.com/yxRpf30PNU
— Sunny (@SUNNY8X) June 12, 2025
Γιατί πέραν της αποχώρησης του χθες λόγω τραυματισμού (ενώ έχανε βέβαια με 2-0 σετ) το μεγάλο πρόβλημα του Στέφανου είναι πνευματικό.
Τα πρώτα έντονα σημάδια
«Δεν μοιάζω σε τίποτα σε σύγκριση με τον παίκτη που ήμουν πριν. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν νεότερος να παίζω με αδρεναλίνη, ένιωθα η ζωή μου να εξαρτάται από τον αγώνα. Και αυτό νομίζω έχει ξεθωριάσει, ας πούμε ότι το επίπεδο συνέπειάς μου δεν ήταν τόσο μεγάλο.
Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά νιώθω ότι χρειάζομαι να βρω ξανά την πείνα που είχα τότε και δεν είμαι άνθρωπος που νιώθει καλά ή που συμβιβάζεται με κανονικά πράγματα.
Όμως, θέλω να το επαναφέρω, γιατί τότε ένιωθα μεγάλη χαρά με το τένις. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί έχω αυτή την πτώση τους τελευταίους δύο μήνες. Θα το θεωρούσα ακόμη και ένα με δύο χρόνια, που νιώθω έτσι. Υποθέτω ότι μπόρεσα να το κρύψω κάπως το προηγούμενο διάστημα».
Αυτά ήταν τα λόγια του μετά την ήττα του τον περασμένο Σεπτέμβριο στον 1ο γύρο του US Open από τον Θανάση Κοκκινάκη. Το πρώτο καμπανάκι είχε χτυπήσει. Το χτύπησε ο ίδιος στον εαυτό του, ίσως όχι τόσο έντονα όσο θα έπρεπε.
Στις 2 Νοεμβρίου ηττήθηκε από τον Ζβέρεφ στον ημιτελικό του τουρνουά της Βασιλείας και έμεινε οριστικά για πρώτη φορά μετά το 2019 εκτός των ATP Finals κλείνοντας με άσχημο τρόπο τη χρονιά.
«Δεν θα συγκεντρωθώ σε συγκεκριμένα τουρνουά το 2025, απλά θέλω να κάνω μια καλή χρονιά, να έχω εξαιρετικά αποτελέσματα. Μια σεζόν για την οποία να μπορώ να πω ‘είμαι περήφανος για τον εαυτό μου, έκανα ό,τι μπορούσα’. Κάτι που δεν μπορώ να πω για τη φετινή σεζόν», δήλωσε μετά από εκείνον τον αποκλεισμό και λίγες ημέρες αργότερα προκάλεσε σοκ (ανάλογα με το χθεσινό) όταν μέσω του λογαριασμού του στο Instagram απαντώντας σε ερωτήσεις ακολούθων του είχε παραδεχθεί:
«Αυτή η σεζόν δεν ήταν και η πιο πετυχημένη μου, βρέθηκα σε ένα σκοτεινό μέρος και δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορέσω να συνεχίσω με το τένις, το τένις είχε σταματήσει να είναι σημαντικό για μένα, το να πηγαίνω στα τουρνουά δεν ήταν σημαντικό, ήταν απλά επειδή έπρεπε να συνεχίσω. Ήταν περίεργο, γιατί δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ σε ένα τέτοιο σημείο και τα κατάφερα καλά, είμαι περήφανος γι’ αυτό. Δεν ήταν εύκολο.»
Τότε έδειχνε να το πιστεύει ότι το 2025 θα ήταν μια χρονιά αναγέννησης, αλλά με εξαίρεση το τουρνουά στο Ντουμπάι, εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερο εφιάλτη!
«Είπαν ότι το παιχνίδι μου… βουλιάζει, έτσι πήρα στον εαυτό μου μια βάρκα», πόσταρε στο Instagram μετά τη νίκη του επί του Καναδού Αλιασίμ στο Εμιράτο, ως μια απάντηση προς τους haters του που είχαν ξεσαλώσει τους τελευταίους μήνες.
Φευ.. Όπως αποδείχθηκε η βάρκα που πήρε στον εαυτό του συνεχίζει να αρμενίζει στραβά και το πρόβλημα δεν είναι ο καπετάνιος (προπονητής), αλλά ο… προορισμός που έχει θέσει ο ίδιος.
Κι όταν βρει την απάντηση, μπορεί η δουλειά που κάνει με τον Ιβανίσεβιτς να φανεί κάποια στιγμή και στα γήπεδα του τένις και το χαμόγελο του να ξαναφωτίσει τα γήπεδα που αγωνίζεται.
Όπως φωτίστηκε ξανά το πρόσωπο μετά το διαζύγιο εξπρές (5/5/2025) και την επανασύνδεση του με την Πάουλ Μπαντόσα (24/5/2025).
«Τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα πλέον. Μιλάμε για τένις μιας και είναι η δουλειά μας, αλλά έχουμε και άλλα ενδιαφέροντα μακριά από τα courts τα οποία θεωρώ πως μας κρατούν πιο… υγιείς», είχε εκμυστηρευθεί έναν μήνα μετά την επανασύνδεση τους.
Τώρα όμως καλείται να βρει και την τενιστική του ισορροπία για να μπορέσει πραγματικά να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του. Γιατί το παιδί που ονειρευόταν μια μέρα να κατακτήσει το Roland Garros και το Wimbledon, εξακολουθεί να υπάρχει μέσα του.
Κι επειδή συνήθως προκαλούσε μια.. αναταραχή με τις ατάκες και τα αποφθέγματα που πόσταρε κατά καιρούς στα social media, ο Στέφανος πρέπει να θυμηθεί το εξής: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.
Το άρθρο “Τσιτσιπάς: Οι 12 μήνες της ελεύθερης πτώσης του – Οι αλλαγές προπονητών, οι οδυνηρές ήττες και η πιθανή απόσυρση“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.