Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα μοιάζει να είναι σήμερα η επιλογή πρώτης κατοικίας για πολλούς Έλληνες, δεδομένου ότι αφενός το μέσο κόστος των ενοικίων έχει εκτοξευθεί, αφετέρου, στα ύψη είναι και το κόστος ανέγερσης σπιτιού, λόγω αύξησης του κόστους των υλικών, αλλά και της παροχής υπηρεσιών.
«Εν τέλει βγαίνουν κερδισμένες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, διότι εκείνες μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη κι όχι οι μικροί εργολάβοι» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων Νομού Χανίων, Αντώνης Λούντζης.
«Το 2023, μετά από δύο χρόνια αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας, το κατασκευαστικό κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Οι μισθοί του εργατοτεχνικού προσωπικού και των επιστημόνων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο έχουν επανέλθει σε προ μνημονίων επίπεδα. Αυτό είναι θετικό για τα εισοδήματα των εργαζομένων, όμως το άθροισμα της αύξησης του κόστους των υπηρεσιών και των υλικών δημιουργεί ένα δύσκολο μίγμα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες εισάγονται στο 95%, άρα καταλαβαίνετε ότι η χώρα μας δεν έχει τόσο μεγάλη αυτονομία, ώστε να περιορίσει αυτό το κόστος» εξήγησε ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Αντώνης Κουμπενάκης.
«Ουσιαστικά μπορεί να αυξήθηκε το μεροκάματο, αλλά από την άλλη έχουμε ανασφάλιστη μαύρη εργασία, από την οποία χάνει και το κράτος κι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας το α’ επτάμηνο του 2023. Ειδικότερα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά:
-11% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών,
-15,2% στην επιφάνεια,
-16,4% στον όγκο,
σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022.
«Με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης του νόμου Χατζηδάκη, πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κατά παρέκκλιση άρτιων κι οικοδομήσιμων γεωτεμαχίων έσπευσαν στους μηχανικούς για να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης της άδειας δόμησης. Επίσης, έχουμε τα μικρά χρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως είναι το επαναλαμβανόμενο κατ’έτος Εξοικονομώ. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ανακαινίζει και σ’ αυτήν την τάση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συνετέλεσε και συντελεί ακόμη και σήμερα η μεγάλη αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να προσθέσουμε και το μεγάλο ανεκτέλεστο των μεγάλων δημοσίων έργων, καθώς αυτήν τη στιγμή οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας έχουν πάνω από 10 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο. Αν αναλογιστείτε δηλαδή ότι στην Περιφέρεια Κρήτης δύο έργα από τα 1.000 που είναι υπό δημοπράτηση ή υπό εκτέλεση αυτήν τη στιγμή, δηλαδή το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι κι ο νέος ΒΟΑΚ, έχουν προϋπολογισμό κοντά στα 1,7 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ βγαίνουν. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί αυτό» ανέλυσε ο κ. Κουμπενάκης.
«Η οικοδομική δραστηριότητα από πέρυσι είναι σε ισχυρή ανάκαμψη και παραμένει και φέτος στην ίδια κατάσταση (…). Στην κατοικία δυστυχώς δεν βγαίνει οικονομικά η κατασκευή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επενδύσεις. (…) Το κυριότερο είναι ότι εάν αγοράσει κάποιος αυτήν τη στιγμή και βάλει στο ενοίκιο μια κατοικία, δεν κάνει την απόσβεση ποτέ. Το ενοίκιο που χρειάζεται δεν θα μπορούν να το πληρώσουν οι άνθρωποι. Υπάρχει ένα πρόβλημα, μια δυσαρμονία με το κόστος κατασκευής και τους μισθούς», τόνισε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Ρεθύμνου, Σπύρος Καλησπεράκης.
Αναφορικά με τα βασικά κριτήρια όσων επιλέγουν να χτίσουν την πρώτη κατοικία τους, ο κ. Κουμπενάκης, δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA πως πλέον έχουν περιοριστεί οι απαιτήσεις ως προς τα τ.μ. «Αυτό που έρχεται πρώτο στα κριτήρια των πολιτών είναι σίγουρα η μείωση του εμβαδού της κατοικίας, σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.»
Επιπροσθέτως, «κερδίζει έδαφος» η προκατασκευασμένη κατοικία. «Ήδη βλέπουμε καταναλωτές να προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις όπως το προκατασκευασμένο σπίτι, όπου το τετραγωνικό μέτρο έχει φτάσει περίπου στα 1.200 – 1.400 ευρώ, ενώ για ένα συμβατικό χρειάζεσαι πάνω από 2.500 ευρώ» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Κρήτης, Νεκτάριος Κανακαράκης.
Το άρθρο “Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, παρά το διπλασιασμό του κόστους κατασκευής – Που αποδίδεται“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.