
Ο δικαστής τόνισε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «νίκη της μιας πλευράς έναντι της άλλης», καθώς ο νόμος εξακολουθεί να παρέχει προστασία από τις διακρίσεις στα τρανς άτομα
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επικύρωσε την Τετάρτη προσφυγή μιας ομάδας ατόμων σχετικά με το εάν οι τρανς είναι νόμιμα γυναίκες βάσει της νομοθεσίας περί ισότητας, κρίνοντας ότι ο νόμος αναφέρεται σε «βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο».
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφορούσε εάν μια τρανς γυναίκα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC), ένα επίσημο έγγραφο που παρέχει νομική αναγνώριση του φύλου κάποιου, προστατεύεται από τις διακρίσεις ως γυναίκα βάσει του Νόμου Ισότητας της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
[embedded content]
Η ομάδα For Women Scotland (FWS) είχε υποστηρίξει ότι αυτά τα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν μόνο με βάση το βιολογικό φύλο ενός ατόμου και είχε αμφισβητήσει τις οδηγίες που είχε εκδώσει η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας σχετικά με έναν νόμο του 2018 που είχε σχεδιαστεί για να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στα συμβούλια του δημόσιου τομέα.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε υποστηρίξει ότι τα διεμφυλικά άτομα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) δικαιούνται προστασία βάσει του φύλου, ενώ η For Women Scotland υποστήριξε ότι ισχύουν μόνο για άτομα που έχουν γεννηθεί γυναίκες
Ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λόρδος Χοτζ, απευθύνοντας την απόφαση εκ μέρους του σώματος, τόνισε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «νίκη της μιας πλευράς έναντι της άλλης», καθώς ο νόμος εξακολουθεί να παρέχει (νομική) προστασία από τις διακρίσεις στα τρανς άτομα υπό την κατηγορία της «αλλαγής φύλου».
[embedded content]
«Οι όροι γυναίκες και φύλο στον Νόμο Ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο, αλλά συμβουλεύουμε να μην θεωρηθεί αυτή η απόφαση ως νίκη για μία ή περισσότερες ομάδες στην κοινωνία μας σε βάρος μιας άλλης – δεν είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία παρέχει στα διεμφυλικά άτομα «προστασία, όχι μόνο από τις διακρίσεις μέσω του προστατευόμενου χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου, αλλά και από τις άμεσες διακρίσεις, τις έμμεσες διακρίσεις και την ουσιαστική παρενόχληση στο επίκτητο φύλο τους».
Η απόφαση που έχει έκταση 88 σελίδες, εξηγεί τους λόγους πίσω από τη σημερινή ετυμηγορία η οποία είναι το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας δικαστικής μάχης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ισχύουν τα δικαιώματα με βάση το φύλο σε ολόκληρη τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία, όπως μεταδίδει το BBC.
Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του νόμου περί ισότητας του 2010, ο οποίος ισχύει σε ολόκληρη τη Βρετανία.
[embedded content]
Πηγή: skai.gr