Στη Βουλή το θέμα, με Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού
Συνεχίζει τις πιέσεις έτσι ώστε να μην χαθεί το ιστορικό μνημείο του λόφου Παπούρα ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας και Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπάρχει το ιστορικό της ανακάλυψης αυτής της εξαιρετικά σπάνιας, δαιδαλώδους και κυκλικής κατασκευής, επάλληλων δακτυλίων, διαφορετικών υψομετρικών επιπέδων, που σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα Κρήτης, Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποτελεί μοναδική ανακάλυψη στον Αιγαιακό χώρο, τόσο για την αρχιτεκτονική σύλληψη και επιμελή κατασκευή της, όσο και για την περίοπτη θέση της πάνω από την πεδιάδα του Καστελίου.
Πρόκειται κατά κοινή ομολογία, για αρχαιολογικό εύρημα υψίστης σημασίας, που χρήζει προστασίας και ανάδειξης, ενώ υπάρχουν ήδη αρχαιολογικές «φωνές» που το ταυτίζουν με το Ιερό του Ομφάλιου Πεδίου του Δία, τοποθετώντας το στην προμινωική περίοδό, περί τα 2000 χρόνια π.Χ. Αυτή ακριβώς η σπουδαιότητα του, αποτυπώθηκε και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, της 11/06/2024, κατά σαφή δήλωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε το εύρημα ως «μοναδικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που χρήζει απόλυτης προστασίας».
Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η Υπουργός Πολιτισμού αλλάζει άρδην τη στάση της, δηλώνοντας ότι προβλέπεται τελικώς η τοποθέτηση του ραντάρ του αεροδρομίου Καστελίου πάνω στον λόφο της Παπούρας, σε απόσταση μόλις 20 μ. από το υπό ανασκαφή μνημείο. Ενέργεια που προμηνύει καταστροφικές συνέπειες, τόσο για την ακεραιότητα του ίδιου του μνημείου, όσο και την υποβάθμιση της γύρω περιοχής. Παρά το γεγονός της προηγούμενης συμφωνίας των συναρμόδιων Υπουργών Πολιτισμού και Υποδομών, για εκπόνηση μελέτης και εξεύρεση εναλλακτικής τοποθεσίας, για την εγκατάσταση του ραντάρ, η Κυβέρνηση – εξαιτίας ενδεχομένως και της τεράστιας καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου του αεροδρομίου – φαίνεται να υποκύπτει ακόμη μία φορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους, την πολιτιστική μας κληρονομιά και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Επισημαίνεται επίσης ότι η καταστροφή ή η υποβάθμιση ενός τέτοιου μνημείου δεν θα επιφέρει μόνο την απώλεια μιας μοναδικής ιστορικής μαρτυρίας, αλλά και τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς που οφείλουν να την προστατεύουν, τονίζεται ότι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί συνολική υποχρέωση και ευθύνη, υπενθυμίζεται η αγωνία που έχει εκφραστεί από τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και ζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα:
Υπάρχει επίσημη μελέτη που να τεκμηριώνει την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης του συγκεκριμένου εξοπλισμού αποκλειστικά και μόνο στον λόφο Παπούρα και όχι σε άλλη, λιγότερο «ευαίσθητη» περιοχή, και γιατί δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα καμία εναλλακτική ως αναμενόταν;
Προτίθεστε να παραμείνετε συνεπής στην παραδοχή σας ότι το εν λόγω μνημείο χρήζει απόλυτης προστασίας, αναθεωρώντας την απόφασή σας και μη επιτρέποντας την τοποθέτηση των ραντάρ στην συγκεκριμένη τοποθεσία υψίστης αρχαιολογικής σημασίας;
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Μαμουλάκης επισκέφτηκε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα τον χώρο του μνημείου και ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα. Παράλληλα, έχει προχωρήσει και σε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού καταθέτοντας σχετική επιστολή του Τοπικού Παρατήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία επισημαίνεται ότι το μνημείο της Παπούρας θα πρέπει να προστατευτεί, να συντηρηθεί και να αναδειχτεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Το άρθρο “Χάρης Μαμουλάκης: Από την κορυφή του πολιτισμού, στο βωμό της ιδιωτικοποίησης, το ιστορικό μνημείο του λόφου Παπούρα“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.