Με διπλή παρέμβαση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, μέσω Αναφοράς και Επίκαιρης Ερώτησης, ο π. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, φέρνει στο προσκήνιο την κλιμακούμενη ανησυχία που προκαλεί στην κοινωνία και την τοπική οικονομία της Κρήτης το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ’ 194/15.04.2025) για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Η παρέμβαση βασίζεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (29.04.2025), στην οποία καταγράφονται οι άμεσες επιπτώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, εφόσον εφαρμοστεί άκριτα:
1. «Απώλεια δικαιώματος δόμησης για πολλές ιδιοκτησίες που έως σήμερα θεωρούνταν εντός οικισμού»
2. «Δραστική συρρίκνωση των ορίων οικισμών, οδηγώντας σε αποεπένδυση και απαξίωση περιουσιών»
3. «Ιδιοκτήτες που θεωρούσαν τα ακίνητά τους άρτια και οικοδομήσιμα, βρέθηκαν αιφνιδίως με αγροτεμάχια»
4. «Ανάσχεση της ήπιας οικιστικής ανάπτυξης που στηρίζει τη βιωσιμότητα της υπαίθρου»
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι οι οικισμοί της Κρήτης αποτελούν βασικό πυλώνα για τη στήριξη της υπαίθρου και της τουριστικής δραστηριότητας, καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει ένα πιο ρεαλιστικό, κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά βιώσιμο πλαίσιο. Συγκεκριμένα ζητά:
1. Να μην εφαρμοστεί οριζόντια η συρρίκνωση των ορίων.
2. Να προβλεφθούν επιστημονικά και κοινωνικά τεκμηριωμένες επεκτάσεις, όπου αυτό δικαιολογείται.
3. Να επιτραπεί στους Δήμους και τις Περιφέρειες να αιτιολογούν εξαιρέσεις, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.
4. Να διασφαλιστεί πως δεν θα χαθεί εν μία νυκτί η οικοδομησιμότητα ιδιοκτησιών, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνική αδικία και αποσταθεροποίηση.
Παράλληλα, στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με:
1. Την πρόοδο των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ. και Ε.Π.Σ.) στην Π.Ε. Ηρακλείου: «Θα προβλεφθούν ζώνες προς μελλοντική πολεοδόμηση στις πληγείσες περιοχές»;
2. Τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει η Κυβέρνηση για την προστασία των ιδιοκτησιών που πλήττονται.
3. Τα νέα κριτήρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας: «Πώς θα διασφαλιστεί ότι τα ακίνητα που έχουν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό δεν θα αποκλειστούν;»
4. Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη για την αναγνώριση του οδικού δικτύου στην Κρήτη, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δόμηση στις υπό αμφισβήτηση περιοχές.
Σημειώνεται ότι το Π.Δ. εφαρμόζεται μόνο σε περιοχές που απαιτείται νέα οριοθέτηση – κυρίως λόγω ακυρώσεων από το ΣτΕ – και αφορά λιγότερο από το 5% της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, στην Κρήτη, όπου πολλοί οικισμοί έχουν επεκταθεί μεταγενέστερα του 1983, η εξαίρεση της Ζώνης Γ από την οριοθέτηση δημιουργεί ασάφεια, νομική ανασφάλεια και αναπτυξιακό τέλμα.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει ότι «ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της υπαίθρου και τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας δείχνει να έχει αντιληφθεί την έκταση και τη σημασία του προβλήματος και εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια για να διασφαλιστούν πρακτικές και δίκαιες λύσεις, με σεβασμό στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» και καταλήγει «ναι στη χωροταξική ανασυγκρότηση, αλλά με δικαιοσύνη, ευελιξία και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».
Το άρθρο “Διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη για την Προστασία των Μικρών Οικισμών της Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.