Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το «αντεργατικό θεσμικό σχέδιο της κυβέρνησης» και καλεί σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.
Στην ανακοίνωσή Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου:
«Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει μια συντονισμένη και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, επιχειρώντας με δύο εξαιρετικά επικίνδυνα νομοθετήματα:
την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, και
την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου που προβλέπει «νόμιμη» εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα.
Παράλληλα, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη επιδεινώνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση της έμπρακτης και οργανωμένης αλληλεγγύης.
Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο: Εκφοβισμός – Στοχοποίηση – Φίμωση
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης μετατρέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο σε εργαλείο αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συλλογικής διεκδίκησης. Βασικά του χαρακτηριστικά:
Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση δημόσιων υπαλλήλων, εξισώνοντάς την με ποινικά αδικήματα.
Εισάγει ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα την αποχή από την αξιολόγηση και προβλέπει απολύσεις για συνδικαλιστική δράση και δημόσια κριτική.
Καταργεί τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία πλέον θα απαρτίζονται αποκλειστικά από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Καταργεί τη δυνατότητα ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, αφήνοντας τους συναδέλφους έρμαιο σε εξοντωτικές αποφάσεις.
Προβλέπει υπερβολικά πρόστιμα και παρακάμπτει βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης (όπως η ειδοποίηση μόνο μέσω email, θεωρώντας την λήψη της αυθαίρετα δεδομένη).
Εισάγει τη «πειθαρχική συνδιαλλαγή», έναν θεσμικό εκβιασμό, όπου ο διωκόμενος υπάλληλος καλείται να «ομολογήσει» ενοχή για ελάφρυνση ποινής.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν αποσκοπεί στη διαφάνεια ή την κάθαρση της Δημόσιας Διοίκησης – όπως προσχηματικά δηλώνεται – αλλά στην καταστολή κάθε φωνής που αντιστέκεται, διεκδικεί και αποκαλύπτει τις αδικίες και τα προβλήματα, ειδικά στον κρίσιμο χώρο της Υγείας.
Αντεργατικό Νομοσχέδιο – 13 Ώρες Εργασίας: Επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα
Η Υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως, συνεχίζοντας τη γραμμή των προκατόχων της (νόμοι Χατζηδάκη & Γεωργιάδη), προωθεί σχέδιο που:
Επιτρέπει τη σύναψη δεύτερης ατομικής σύμβασης, στον ίδιο ή σε διαφορετικό εργοδότη, χωρίς ανώτατο ημερήσιο όριο εργασίας.
Καθιερώνει 13ωρη εργασία, εκ περιτροπής απασχόληση, και απλήρωτες υπερωρίες, βαφτίζοντας τα όλα αυτά «ευελιξία» και «ελεύθερη επιλογή».
Αντικαθιστά τη σταθερή εργασία με την πολλαπλή επισφάλεια.
Καταργεί την υποχρέωση προκαθορισμένης καλοκαιρινής άδειας.
Μειώνει τις προσαυξήσεις εισφορών σε εργασία πέραν του ωραρίου, ενισχύοντας τη μαύρη και απλήρωτη εργασία.
Η νομοθεσία αυτή δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά θεσμοθετεί τη δουλειά-λάστιχο, προς όφελος εργοδοτών, τουριστικών και βιομηχανικών ομίλων, σε πλήρη συμφωνία με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Για την κατάσταση με τους πρόσφυγες – μετανάστες στην Κρήτη
Η Κρήτη βιώνει δραματικές καταστάσεις, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να στοιβάζονται χωρίς πρόνοια, φροντίδα και νομική κάλυψη.
Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, προχωρά:
Σε αναστολή των διαδικασιών ασύλου, με κίνδυνο καταπάτησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στην ίδρυση κλειστών δομών κράτησης (φυλακές για πρόσφυγες), εντείνοντας τον εγκλωβισμό.
Στη μη καταγραφή και ταυτοποίηση, εκθέτοντας ανθρώπους – πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι ή ασθενείς – σε πλήρη επισφάλεια.
Σε εκστρατεία ρατσιστικής προπαγάνδας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες των μεταναστευτικών ροών: τους πολέμους, την οικονομική εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική επεμβατικότητα ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–Ε.Ε.
Ως υγειονομικοί, υπερασπιζόμαστε την αρχή της ισότητας στην υγεία. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καθεστώτος παραμονής, έχει δικαίωμα σε περίθαλψη, τροφή, προστασία και σεβασμό.
Καλούμε την Πολιτεία:
Να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση, νομική υποστήριξη και υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες.
Να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τις μαζικές κρατήσεις.
Να στηρίξει πρωτοβουλίες τοπικών φορέων και σωματείων για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και ένδυσης.
Η Ένωσή μας συμμετέχει στη σύσκεψη των Σωματείων στις 24 Ιουλίου 2025, 18:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Από κοινού δεκάδες άλλα σωματεία και τοπικούς φορείς:
Συντονίζουμε τον αγώνα ενάντια στα δύο νομοσχέδια που οδηγούν σε φίμωση, εξάντληση και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στεκόμαστε στο πλευρό των κατατρεγμένων ανθρώπων, αρνούμενοι να αποδεχτούμε την Κρήτη ως «αποθήκη ψυχών».
Διεκδικούμε δημόσιο σύστημα Υγείας, ισχυρό, ανθρώπινο και καθολικό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το Πειθαρχικό Δίκαιο.
Να μην κατατεθεί το νέο εργασιακό τερατούργημα των 13 ωρών εργασίας.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις με ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
Άσυλο, ταυτοποίηση και προστασία για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στους προορισμούς τους.
Η σιωπή δεν είναι επιλογή. Η φωνή μας είναι η μόνη υπεράσπιση απέναντι στο άδικο. Η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία».
Το άρθρο “Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου: Καταγγέλλουν το «αντεργατικό θεσμικό σχέδιο της κυβέρνησης» και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.