«Όταν το κράτος γίνεται λάφυρο, όταν οι μηχανισμοί λειτουργούν για να παίρνουν οι λίγοι και οι περισσότεροι σιωπούν ή πνίγονται μέσα στη λάσπη την προπαγάνδας, τότε δυστυχώς δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε καθεστώς» και αυτό «το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να φύγει», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του σε εκδήλωση της Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελος, που βρέθηκε την Δευτέρα στην Κρήτη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.
Ο κ. Φάμελος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής αλλά και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ «που θα αλλάξει την ελληνική κοινωνία» σχολιάζοντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε προτάσεις διαχείρισης» αλλά «πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα εξουσίας».
Aναλυτικά η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου:
«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι για μένα μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μετά από επτά μήνες στην ίδια αίθουσα, με πολύ περισσότερο κόσμο, με πολύ περισσότερους συντρόφους, και ενώ έχει πια ξεκινήσει η άνοιξη και έρχεται το καλοκαίρι. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις εποχές, έχει να κάνει και με την πολιτική. Γιατί μετά από επτά μήνες είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας πράγματι μια μεγάλη ευθύνη, την ευθύνη του προέδρου του κόμματός μας, αλλά και την ευθύνη της δημοκρατικής επανεκκίνησης, της δημοκρατικής αναγέννησης, του Συνεδρίου μας, που είναι η ανώτατη και ουσιαστικότερη στιγμή της Δημοκρατίας μας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς. Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με διορισμούς ή με προσωπικές και προσωποκεντρικές αποφάσεις. Είναι από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε,. Για να γυρίσουμε στις αξίες μας τις μεγάλες, όπως είναι η ειρήνη, όπως είναι η ζωή, όπως είναι ο πολιτισμός, όπως είναι η αλληλεγγύη, πρέπει να γυρίσουμε και στις αξίες που μας ενώνουν, που είναι η δημοκρατία και ένα κόμμα πραγματικός πολιτικός οργανισμός, αλλά που έχει μέσα του ισχυρή βάση τη Δημοκρατία και τη συνεννόηση, με σεβασμό, όλων των μελών. Γιατί όταν λέγαμε κόμμα των μελών, εννοούσαμε μερικές φορές τελευταία κόμμα των μελών που πρέπει να ψηφίζουν μόνο, και άλλων να αποφασίζουν. Αυτή είναι μια σελίδα που την έχουμε αλλάξει εδώ και έξι μήνες και έχουμε μια πολύ ισχυρή εντολή: την εντολή 70 χιλιάδων μελών του κόμματος, που ήρθαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαψεύδοντας πολλές Κασσάνδρες τότε, και μας είπαν ότι υπάρχει μια κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα στη χώρα μας. Κάτι που ήταν και δική μου προσωπική επιλογή και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας: Για μένα, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα.
Και αφού κάνουμε όλη την κουβέντα του συνεδρίου, θέλω μετά να έρθουμε εδώ ξανά να συζητήσουμε αν υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση, είτε κόμματος είτε προγράμματος, που να μπορεί όχι απλά να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και να αλλάξει τους όρους της κοινωνίας. Να είναι μια πρόταση πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης, και ως προς την εφαρμοσιμότητα, αλλά και ως προς τις ριζικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν δυνατό δημοκρατικό πολιτικό οργανισμό, ο οποίος να έχει καθαρό λόγο και αναφορά στην κοινωνία. Γιατί, και οι πολίτες μας το λένε: Θέλουμε μία πρόταση να ακούμε από εσάς, να τη λέτε όλοι με την ίδια φωνή, και να σας βλέπουμε δίπλα στα προβλήματά μας, και όχι σε κλειστά γραφεία και σε συνεννοήσεις. Και είμαι εδώ γιατί ο προσυνεδριακός διάλογος έχει πάρει ακριβώς αυτή την απόφαση. Δεν θα κάνουμε συνέδριο με συνεννοήσεις μέσα σε γραφεία. Το συνέδριό μας θα γίνει με την κοινωνία. Θα γίνει με έναν πραγματικό διάλογο με τους πολίτες για τα δικά τους προβλήματα και πρέπει να απαντάει στα δικά τους προβλήματα. Και εδώ φίλες και φίλοι, πρέπει να κάνουμε και μια αυτοκριτική. Πολλές φορές, στις απαντήσεις που δίναμε στην κοινωνία, δίναμε απαντήσεις στα δικά μας προβλήματα, αλλά όχι στα προβλήματα της κοινωνίας.
Και πρέπει να ακούσουμε πολύ καλά τι μας λένε οι πολίτες. Να ακούμε, πρώτα να ακούμε. Αυτό κάναμε και σήμερα. Και ποιους να ακούμε;, είναι ακόμη ένα ερώτημα. Να ακούμε μόνο τους προοδευτικούς πολίτες; Όχι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Ακούμε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους δημιουργικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική και δεν παίρνουν εύκολα θέση στον πολιτικό χάρτη. Γιατί το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει να κερδίσει τη διαχείριση της εξουσίας, έβαλε απέναντί του όλη την πολιτική και την απαξίωσε. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην πολιτική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχέση και με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας, είναι το πρώτο κόμμα που επιλέγει να γυρίσει στην πολιτική, στην Πολιτική με Π κεφαλαίο, χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά σε αυτό που έχει σταθερή, βαριά γραμμή που λέμε, μέσα στην κοινωνία. Και αυτό χρειαζόμαστε, αυτό χρειάζεται ξανά να αποτυπώσουμε. Το συνέδριο μας έχει ένα μήνυμα, πολύ συγκεκριμένο: Αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να στηρίξει, αλλά και να εμπνεύσει και να υλοποιήσει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Το σύνθημα μπορεί να γίνει και πιο απλό: Αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι πολίτες το βλέπουν ότι δεν πάνε τα πράγματα έτσι όπως είναι η κατάσταση, αλλά δεν έχουν πού να ακουμπήσουν. Φταίμε κι εμείς γι’ αυτό, και πρέπει να πάρουμε και τις δικές μας πρωτοβουλίες. Γιατί σε αυτή την αγωνία του κόσμου η διέξοδος δεν πρέπει να είναι ο θυμός. Η διέξοδος πρέπει να είναι η πρόοδος. Πρέπει να είναι η ενωμένη κοινωνία, όχι η διχασμένη κοινωνία και οι ακροδεξιές φωνές. Άρα έχουμε και ένα χρέος να οδηγήσουμε την πολιτική ξανά προς τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει αυτή την επιστροφή στην πολιτική γιατί έχει μια πολύ μεγάλη κοινωνική υποχρέωση: να ανατρέψει την αδικία. Γιατί η κοινωνία μας είναι βαθιά άδικη και έχει πάρα πολλά αδιέξοδα.
Και μιλώντας εδώ στην Κρήτη, στην προοδευτική Κρήτη, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η προοδευτική παράταξη απέναντι στις υποχρεώσεις της, τις ιστορικές, ποτέ δεν συμβιβάστηκε, ποτέ δεν έκατσε σπίτι της και ποτέ δεν υποχώρησε. Μας πνίγει το δίκιο, φίλες και φίλοι, και γι’ αυτό δεν υποχωρούμε. Και γι’ αυτό προχωράμε στο δρόμο για την αλλαγή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνικής κοινωνίας. Και η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Κοιτάξτε δίπλα μας, λίγο πιο έξω από την Ελλάδα. Στην παγκόσμια κοινωνία κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Από τους πολέμους, μέχρι τον πόλεμο των δασμών. Αλλά και η Ευρώπη, εγκλωβισμένη μέσα σε ένα στενό νεοφιλελεύθερο ανάγνωσμα, σαν τις μουσικές καρέκλες, ποιος θα σηκωθεί να κάτσω εγώ στη θέση του επιτρόπου;, δεν δίνει λύσεις στους πολίτες της, και απομακρύνεται από την Ευρώπη των κοινωνιών της Δημοκρατίας, του Διαφωτισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί σε διεθνές επίπεδο μία πολιτική που δυστυχώς είναι και υποχωρητική και συμβιβαστική. Είναι η πολιτική του δεδομένου συμμάχου, που όμως, δυστυχώς, ακυρώνει τον ρόλο που είχε κατοχυρώσει η Ελλάδα αλλά και την ισχύ της χώρας μας. Δείτε τι έγινε με την εμπλοκή που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης στην Ουκρανία. Διαφορετική από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ερωτήματα για το πού πήγε και τι εξοπλισμός της χώρας, με έλλειμμα στις διεθνείς συμμαχίες, που τον εκθέτει τώρα με την αλλαγή της αμερικανικής διοίκησης. Δείτε τι έχει γίνει με το καλώδιο στην Κάσο, ένα έργο ευρωπαϊκό, στρατηγικό, προτεραιότητας της Ευρώπης. Με λανθασμένους χειρισμούς φτάσαμε σε σημείο να βάζουμε άλλους, που δεν έχουν δικαίωμα, να ερωτώνται για το αν θα πάει το καλώδιο στην Κύπρο και μετά στο Ισραήλ.
Δείτε πόσο μακριά είμαστε και ως λαός και ως χώρα από τα ιδεώδη της Ελλάδας αλλά και από την εθνική γραμμή στο Παλαιστινιακό. Πού είναι η Ελλάδα στο θέμα της Γάζας; Πόσο λείπει από τη διεθνή κοινότητα, ακόμα και η παλιά εθνική γραμμή της χώρας μας για το Παλαιστινιακό; Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε να συνυπογράψει, 24ος, 25ος, μετά από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που πήραν πρωτοβουλία. Γιατί στη Γάζα εξελίσσεται μια γενοκτονία, ένα τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια φρίκη. Χάνονται παιδιά, και πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να ήταν και τα δικά μας παιδιά. Όμως η ελληνική κυβέρνηση μένει πολύ πίσω ακόμα και από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πήρε γρήγορα πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Πρέπει να ξέρετε ότι αύριο έχω ζητήσει και θα δω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πρέπει να καταθέσω στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και σε αυτόν που εκπροσωπεί και τη χώρα στο εξωτερικό, την άποψή μας για το τι πρέπει να κάνει μία χώρα δημοκρατική, ευρωπαϊκή, μία χώρα με ιδεώδη, για το θέμα της ζωής. Και ποια ακριβώς εξωτερική πολιτική πρέπει να τηρήσει η πατρίδα μας, που δεν το κάνει ο κύριος Μητσοτάκης. Και πρέπει εδώ να πω ότι η σιωπή δεν είναι ισορροπία, δεν είναι “μένουμε στη μέση”. Η σιωπή είναι συνενοχή. Συνενοχή στο έγκλημα της Γάζας. Ζητήσαμε λοιπόν από τον Πρόεδρο της Βουλής να έρθει ο ηγέτης της Παλαιστίνης, ο Μαχμούντ Αμπάς, να μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Να ενημερώσουμε εμείς, ως οφείλουμε, ως Βουλή της Ελλάδας, της κοιτίδας της Δημοκρατίας, να ενημερώσουμε και εμείς για το τι γίνεται εκεί και τη διεθνή κοινότητα. Και θα ζητήσω αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παίξουμε εμείς και άλλο πρωταγωνιστικό ρόλο, και στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην επίλυση του προβλήματος. Και ναι, η χώρα μας πρέπει να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες, που να πιέσουν το Ισραήλ να υποχωρήσει από αυτή τη φρίκη κατά της ζωής και του ανθρωπισμού.
Επισκέφθηκα το Σάββατο μαζί με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτές, 10 παιδιά από τη Γάζα που νοσηλεύτηκαν στην Ελλάδα και είναι εδώ τρεις μήνες. Δεν θέλω και ούτε μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που είδα, και τις οικογένειες τους. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται πάνω στο σώμα της ανθρωπότητας και πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι, τηρώντας πάγιες εθνικές θέσεις. Δεν μπορώ να ακολουθήσω με τίποτα τον κ. Μητσοτάκη που κρύβεται από την ευθύνη. Βλέπουμε πού τον έχει οδηγήσει αυτή η υποχωρητικότητα, από την αρχή της θητείας του, ή όταν ξέχασε στον ΟΗΕ να μιλήσει για την κατεχόμενη Κύπρο. Διάβαζα χθες δημοσιεύματα για την προετοιμασία πώλησης F-35 στην Τουρκία, που αναρωτιέμαι πώς θα μας το παρουσιάσουν στη Βουλή, ή για το μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα ότι η Τουρκία μπαίνει στον προγραμματισμό των αμυντικών στρατιωτικών εξοπλισμών και δαπανών της Ευρώπης. Μια Ευρώπη που γυρίζει στην οικονομία του πολέμου, όταν πρέπει πρώτα απ’ όλα να στηρίξει την κοινωνία. Και που συζητάει ξανά για πυρηνικές κεφαλές, λες και οι πυρηνικές κεφαλές έλυσαν ποτέ κάποιο πρόβλημα στην ανθρωπότητα.
Όμως για εμάς υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία, φίλες και φίλοι, γιατί η Τουρκία έχει μπει ήδη στη λίστα των πιθανών εταίρων του προγράμματος SAFE των 150 δισεκατομμυρίων. Με μια διατύπωση η οποία προσπερνά τη συμφωνία άμυνας – χαρακτηρίζεται ως συμφωνία εμπορική και βιομηχανική, όπου δεν υπάρχει το δικαίωμα του βέτο και της ομοφωνίας -, μπαίνει αύριο απ’ ό,τι έχουμε ενημερωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή άκουσα τον κύριο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του – πού ακούστηκε – να βάζει το θέμα του casus belli, θέλω να σας πω ότι είναι αδιανόητο για μας ένα τόσο κρίσιμο θέμα, που ταλαιπωρεί και αμφισβητεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, να μπαίνει μέσα από ραδιοφωνική συνέντευξη, εμμέσως, χωρίς να γίνεται συζήτηση ή να γίνεται έστω μια ενημέρωση. Δεν παίζουμε με αυτά.
Θέλω λοιπόν, μιας και άνοιξε το θέμα του casus belli, να απαντήσω από εδώ, από το Ηράκλειο, στα θέματα αυτά. Θέλω λοιπόν να δηλώσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των μελλοντικών σχέσεων και του όποιου επιπέδου σχέσεων θα έχουν οι ευρωτουρκικές συνεργασίες, και η τρέχουσα συνομιλία της Άγκυρας με την Ευρώπη, θα πρέπει να διέπεται από τον έμπρακτο σεβασμό της Άγκυρας στο διεθνές δίκαιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει φυσικά την άρση του casus belli, αλλά περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και την αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο φυσικά της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα συζήτησης. Αυτή είναι η εθνική γραμμή, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς κορώνες.
Είναι καταστροφικά τα ελλείμματα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όσο η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οι πόρτες για οποιαδήποτε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι κλειστές. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είναι και η θέση που αντιστοιχεί και στη δήλωση των πολιτών, αλλά και στο διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει συνέπεια στη γραμμή μιας χώρας. Αυτή ήταν και η εθνική γραμμή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που δυνάμωσε τη διεθνή θέση της χώρας. Και το ξέρετε καλά και εσείς εδώ, γιατί με τη συμφωνία 3+1 δυναμώσαμε και τον ρόλο και τη θέση της χώρας. Το λέμε λοιπόν ξεκάθαρα και αυτό πρέπει να το πετύχει η κυβέρνηση, όσο κι αν έχει έρθει σε δύσκολη θέση, με δικές της επιλογές. Γιατί αυτό, επαναλαμβάνω, δεν το ζήτησε ο ελληνικός λαός, ούτε το παρέλαβε με κανένα έλλειμμα.
Όμως και στη χώρα μας η κοινωνία ασφυκτιά. Ζούμε αρκετά δύσκολες στιγμές γιατί οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα. Μας το είπαν και σήμερα, σε όλες τις συναντήσεις που κάναμε, ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους. Ο μισθός τελειώνει στη μέση του μήνα. Οι επιλογές της κυβέρνησης φτωχοποιούν την κοινωνία και αδυνατίζουν και τη Δημοκρατία και την ισχύ της χώρας. Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να είναι μια απάντηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι το δρομολόγιο που μας οδηγεί ξανά στην πραγματική προοδευτική πολιτική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς που είχε αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης και συμμετέχει και στην ευρωομάδα της LEFT, λέει ξεκάθαρα ότι εμείς είμαστε με την Ευρώπη, αλλά αυτή η Ευρώπη που εκφράζεται σήμερα από την Κομισιόν δε μας εκφράζει. Εμείς ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και βάζουμε στόχους για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά αυτή η Ευρώπη δεν μας εκφράζει. Kαι θέλουμε να ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο πολιτικής, γι’ αυτό και έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη για τη συμμετοχή μας στην Ευρωομάδα και για τον διάλογο με τους πράσινους Σοσιαλιστές και τις δημοκρατικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί πρέπει να σκεφτούμε ότι η υποχώρηση των προοδευτικών ιδεών, και για να το πούμε όπως είναι ακριβώς στην ιστορία, η υποχώρηση των σοσιαλιστικών ιδεών, είναι αυτή που αδυνάτισε το μέτωπο της ειρήνης, το μέτωπο της αλληλεγγύης, το μέτωπο της Δημοκρατίας και τις κοινωνικές πολιτικές και οδήγησε σε μια κυριαρχία του γρήγορου κέρδους, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, και πολλές φορές σε ακροδεξιές και φοβικές φωνές στην Ευρώπη εις βάρος και των λαών, αλλά πλέον και των κρατών και του κλίματος και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Πρέπει λοιπόν να επιστρέψουμε στις πολιτικές αυτές και στις σοσιαλιστικές ιδέες. Γιατί δεν είναι μόνο ότι οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα, και αυτό μας το λένε, στην καθημερινότητα. Είναι τραγικά και ακραία και τα νούμερα της Eurostat. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο μισθό στην ευρωζώνη. Αν υπολογίσουμε και το κόστος ζωής, έχουμε το χαμηλότερο μισθό σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δουλεύουν υπερωρίες, αλλά το 50% δεν τις πληρώνεται. Και ξέρετε ποιο είναι το τραγικό; Ότι όταν μιλάμε για κατόχους μεταπτυχιακού, πάνω από το 70% δουλεύει περισσότερο από την όποια συλλογική σύμβαση και αντίστοιχο ποσοστό δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε μια άλλη Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική μας ευθύνη, και αυτό πρέπει να αλλάξουμε.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Εκτός από τη φτωχοποίηση, έχουμε υπονόμευση και ναρκοθέτηση και του κράτους δικαίου και της λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών και των ανεξάρτητων Αρχών. Δείτε τα τελευταία νούμερα για τα οποία χαίρεται ο κύριος Μητσοτάκης: 6,5 δισεκατομμύρια υπερπλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από την αγορά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν χρειαζόταν για τον προϋπολογισμό, και ενώ ήδη είχαν προϋπολογιστεί άλλα 5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα. Και μαξιλάρι λοιπόν, πάνω από αυτό οι «άριστοι» για τα δημοσιονομικά. Και προσέξτε, απ’ αυτό το υπερπλεόνασμα, τα 3,6 δισεκατομμύρια είναι έμμεσοι φόροι, δηλαδή οι άδικοι φόροι τους οποίους πληρώνουν περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και είναι περισσότερο από το 2023. 3,6 δισεκατομμύρια είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων από το 2023 στο 2024. Μια ξεκάθαρη φοροκλοπή. Και ενώ το κόστος της στέγης κλείνει τον δρόμο σε πολλά νέα νοικοκυριά, σε πάρα πολλές νέες οικογένειες. Δεν τα βγάζουν πέρα τα νέα ζευγάρια. Έχουμε μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και μεγάλο πρόβλημα στους νέους, να τους δώσουμε τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τη στήριξη, για να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για τη χώρα μας.
Δεν είναι όμως μόνο τα 6,5 δισεκατομμύρια του υπερπλεονάσματος. Πόσα κέρδη έβγαλαν οι τράπεζες το 2024; 4,7 δισεκατομμύρια. Τα 4,7 δισεκατομμύρια αυτά έφυγαν από τα νοικοκυριά της Ελλάδας, από 10 εκατομμύρια πολίτες. Από περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Αμ η ΔΕΗ; 1,8 δισεκατομμύρια είναι τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων της ΔΕΗ. Από πού φύγανε όλα αυτά; Από τους πολίτες φύγανε, και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρες προτάσεις. Και πρέπει να πω, χωρίς διάθεση κομματικού εγωισμού, ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και για διάλογο με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Τα καρτέλ πρέπει να σπάσουν. Και θα σπάσουν μόνο αν είναι ισχυρός ο ρόλος του Δημοσίου, και στη ΔΕΗ και στα Ελληνικά Πετρέλαια και στην Εθνική Τράπεζα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Θα αναλάβει η πολιτεία τη ρύθμιση και τον έλεγχο της αγοράς. Γι’ αυτό έχουμε πολιτεία. Γι’ αυτό δεν ζει ο καθένας μόνος του. Γι’ αυτό έχουμε οργανωμένες λειτουργίες, για να προστατεύουμε τον υγιή ανταγωνισμό. Γιατί, όπως μας είπαν σήμερα και οι επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου, το ίδιο πλήττονται και αυτές από τα υπερκέρδη και την ακρίβεια των ολιγοπωλιακών ομίλων. Και επειδή δεν μπορούν να ανεβάσουν τιμές, γιατί κάποιοι έχουν κλείσει συμβόλαια και για φέτος και για του χρόνου, όχι απλά στενεύουν τα κέρδη, αλλά γυρίζουν σε κόκκινο τον ισολογισμό τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι είναι χαμένοι από την αντιλαϊκή και άδικη πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
Θέλω να σας πω εν περιλήψει ορισμένα στοιχεία της σημερινής μας επίσκεψης. Ξεκινήσαμε με τη δημόσια Υγεία, πήγαμε στο Βενιζέλειο. Δεν ήταν μια επιλογή απλά γιατί το πρωί θα τους βρίσκαμε κοντά μας. Όχι, ήταν η πρώτη επιλογή, γιατί η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η δημόσια Υγεία που σήμερα πλήττεται από το δίδυμο, το ασταμάτητο, Μητσοτάκη – Γεωργιάδη. Θυμάστε ότι πριν από την ανάληψη της δικής μας ευθύνης υπήρχαν αντίστοιχες πολιτικές, ο ένας στα νοσοκομεία και ο άλλος στη διαθεσιμότητα εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Μην τα ξεχνάμε. Τι είδαμε; Ήρθαν οι εργαζόμενοι και από το ΠΑΓΝΗ και από το Βενιζέλειο. Να σας πω ορισμένα νούμερα, συγκλονιστικά νούμερα: Τα χειρουργεία που γίνανε πέρυσι στο Βενιζέλειο ήταν 7.000. Το 2019 ήταν 8.000. Έγιναν χίλια λιγότερα χειρουργεία από την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητήσαμε να βρούμε τους νοσηλευόμενους του χειρουργικού τομέα. Είναι 22,5% λιγότεροι από το 2019. Ζητήσαμε να δούμε τους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων, τους πολίτες του Ηρακλείου δηλαδή. Το 2019 ήταν 158.400. Πέρυσι ήταν 129.400. Η διαφορά είναι 29.000 πολίτες λιγότεροι στα εξωτερικά ιατρεία. Έχουν στο Βενιζέλειο τρεις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και τέσσερα χειρουργεία που δεν χρησιμοποιούνται. Να γιατί είναι λιγότερα τα χειρουργεία σε σχέση με το 2019. Ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους, και μαθαίνουμε από το ΠΑΓΝΗ ότι δεν υπάρχει στελέχωση με παιδοψυχίατρο στην Παιδοψυχιατρική κλινική, ενώ περιμένουν ενάμιση μήνα στο pet scan. Μιλάμε για ασθενείς με κακοήθεια ή με ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Συνεχίσαμε στο Αρκαλοχώρι. Το όφειλα και εγώ, γιατί είχα επισκεφτεί το Αρκαλοχώρι στο τέλος του Οκτώβρη. Τι βρήκαμε εκεί; Τα ίδια. Τα ίδια ακριβώς με αυτά που είχαμε βρει και εφτά μήνες πριν. 350 ετοιμόρροπα σπίτια δεν έχουν κατεδαφιστεί και κινδυνεύουν. Έχουμε πάνω από 3.500 σπίτια χαρακτηρισμένα κίτρινα και έχουν βγει 300 άδειες, μόνο, 4 χρόνια μετά τον σεισμό. Δυστυχώς ξεκίνησαν και οι κατασχέσεις, ενημερωθήκαμε για μια πολύτεκνη, εξαμελή οικογένεια. Τρέχουν τα κόκκινα δάνεια, τρέχουν οι servicers, αλλά ούτε άδειες δεν έχουν βγάλει για τους πολίτες. Όσο για δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, μας είπε ο δήμαρχος “περιμένουμε”. Και τα σχολεία φυσικά σε κοντέινερ. Ρωτήσαμε πώς εξελίσσεται και το πρόγραμμα της λειψυδρίας, γιατί τώρα στην Κρήτη, να ξέρετε, έχετε δύο μπελάδες: Από τη μια μεριά συζητάνε αν θα φέρουνε από τη Θεσσαλία το μοντέλο της ιδιωτικής εταιρείας, των Ολλανδών, για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, και από την άλλη ετοιμάζουν σχέδιο συνένωσης και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ. Και γίνεται μια μεγάλη μάχη. Ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ είναι εδώ, στο Ρέθυμνο, εμείς συντονιζόμαστε και είμαστε δίπλα τους σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά πρέπει να είναι και οι πολίτες. Γιατί κάποια στιγμή ο αγώνας για το νερό θα γίνει αγώνας των πολιτών.
Μας ενημέρωσαν και για τις υποδομές και εδώ πρέπει να πω ότι, μέσα στα τόσα αρνητικά, εντάξει, είμαστε χαρούμενοι που η Κρήτη έχει μια πρωτιά. Πρέπει να το πω αυτό: Είναι το πρώτο νησί με διόδια, που μάλιστα θα λειτουργήσουν πριν γίνει ο δρόμος! Ο ΒΟΑΚ του κυρίου Μητσοτάκη. Έξι χρόνια το παραμύθι του ΒΟΑΚ, θα αλλάξουν μελέτες, θα αλλάξουν χάραξη, “δεν ήταν καλή η χάραξη του ΣΥΡΙΖΑ”, τα είδαμε τα χαΐρια τους. Και τώρα, λέει, θα λειτουργούν και μετωπικά και πλευρικά διόδια μέχρι να γίνει ο δρόμος. Ωραία. Και στις παρακάμψεις των πρωτευουσών, εν τω μεταξύ, να ‘ναι σίγουρα και τα έσοδα.
Και αναρωτιόμαστε τώρα: το κάνουν για το καλό των Κρητικών; Όχι μωρέ, μην στενοχωριέστε, δεν το κάνουν για το καλό. Γιατί απλά, με τα Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάζουν για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, σκοπεύουν να τους διώξουν τους Κρητικούς και τις Κρητικές από εδώ. Γιατί περάσανε νύχτα, χωρίς να το μάθει κανένας, ένα διάταγμα το οποίο περιορίζει την οικοδομησιμότητα των μικρών οικισμών. Προσέξτε όμως τι θα κάνουν: Όταν ξεπουληθούν για μια πεντάρα τα οικόπεδα αυτά και τα ενώσουν κάποιοι μεγάλοι, θα πάρουν καλύτερους όρους δόμησης. Εκεί θα επιτρέπεται, γιατί τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια προχωράνε. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, έξι χρόνια τα περιμένουμε. Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σχεδιαστεί, και η αντίστοιχη νομοθεσία είχε ξεκινήσει τότε και η έναρξη χρηματοδότησης. Όπως και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιοχές Natura τότε ανατέθηκαν και δεν έχουν γίνει ακόμα, για να ξέρουμε πού μπορεί να γίνουν ανεμογεννήτριες και πού όχι. Όχι, δεν θέλει κανόνες ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί; Γιατί είναι οπαδός της πολιτικής της Άγριας Δύσης. Όποιος προλάβει, το καπάρωσε. Αν έχει και κολλητό τον σερίφη, ακόμα καλύτερα. Είδαμε τι έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλο σκάνδαλο μεγάλο. Περιμένουν εδώ οι αγρότες τις επιδοτήσεις, τις ενισχύσεις, που είχαν ρυθμιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι ήξερε ο αγρότης πότε να περιμένει, να κάνει τα κουμάντα του. Γιατί μέσα στη χρεοκοπία εμείς βάλαμε τάξη σε αυτό. Και τώρα δεν χάσανε απλά τη μπάλα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική αρχή είναι μέσα και κάνει έλεγχο. Ξαναξεφτιλιστήκαμε στην Ευρώπη. Γιατί έχει ξαναγίνει αυτό το τροπάριο. Και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όλα στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τα ρίξουν. Τίποτα από όλα αυτά δε γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι μάς είχαν χρεώσει και πληρώναμε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις διπλές και τριπλές.
Και από την άλλη μεριά είδαμε και την Μινώα, την ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, που είναι μια πραγματική ενεργειακή κοινότητα, όχι ψευτοκοινότητα, γιατί έχουμε και τέτοιους νταλαβερτζήδες. Και τι μας είπε; Άδειες δεν μπορούν να πάρουν να μπουν στο δίκτυο, άλλοι κλειδώνουν τον ηλεκτρικό χώρο. Και μάλιστα φτάσανε σε σημείο να μας πουν οι ξενοδόχοι σήμερα ότι και αυτοί που έβαλαν φωτοβολταϊκά, που ακούσανε τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χατζηδάκη, αναγκάζονται τώρα με τις περικοπές να πετάνε στα σκουπίδια φτηνή πράσινη ενέργεια. Τους βάλανε να επενδύσουν, και όχι μόνο τα ξενοδοχεία, και αγρότες, και τώρα δεν τους επιτρέπουν να συνδέονται στο δίκτυο τις ώρες αιχμής γιατί δεν έχουν κάνει σχεδιασμό, ούτε δικτύου, ούτε ενεργειακής πολιτικής, ούτε συσσωρευτών και άλλων μεθόδων ταμίευσης. Και τώρα πετάνε την πράσινη φτηνή ενέργεια στα σκουπίδια. Δεν τη δίνουν στους πολίτες δωρεάν, αλίμονο, και ταυτόχρονα αυτοί που έχουν κάνει τις επενδύσεις, έστω οι μικροί και οι μεσαίοι, δεν μπορούν να πληρώσουν τις επενδύσεις. Και πάλι τα κοράκια θα έρθουν να πάρουν και τα έργα αυτά. Μια χαρά τα έχουν τακτοποιημένα. Σχέδιο είναι, φίλες και φίλοι. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο το βλέπουμε και στον χώρο της εργασίας, που πέρα από την ακρίβεια, τι έχει να αντιμετωπίσει; – πήγαμε και στο Εργατικό Κέντρο και είδαμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Να είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των συλλογικών συμβάσεων. Η Ευρώπη λέει να φτάσουμε στο 80% και εμείς είμαστε ακόμα στο 25% των εργαζομένων. Αλλά ποιο είναι το πιο συνταρακτικό; Κάθε δύο μέρες εργασίας, το 2025, υπάρχει ένα ανθρώπινο θύμα στους χώρους εργασίας. Είναι τραγικές πλέον οι ανακοινώσεις και οι ειδήσεις όσον αφορά τα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Και κάθε μέρα εργασίας έχουμε ένα βαρύ τραυματισμό. Αυτό είναι θέμα πλέον ζωής. Είναι εθνική υπόθεση το θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας της εργασίας. Και βέβαια εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι βρήκαμε κοινές διατυπώσεις και διαπιστώσεις και από τους επαγγελματίες και από τους εργαζόμενους. Ζητάνε σχολή πιστοποιημένη και αναβαθμισμένη για την εργασία στους τομείς του τουρισμού. Μας το έθεσαν οι εργαζόμενοι, το έθεσαν και οι επαγγελματίες. Και μαθαίνω ότι όχι απλά έχουν κλείσει την σχολή, αλλά σκέφτονται να πουλήσουν και το ακίνητο οι «άριστοι». Για να ξέρετε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
Είδαμε μεγάλη αγωνία για το εργατικό δυναμικό που φεύγει στο εξωτερικό. Μας το έβαλαν και οι εργαζόμενοι, μας το έβαλαν και οι εργοδότες. Δεν φεύγουν πια μόνο οι επιστήμονες στο εξωτερικό. Έμαθα σήμερα ότι φεύγουν και οι οδηγοί λεωφορείων και οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες, και οι μαγείρισσες, για να μην μιλάμε μόνο στο αρσενικό φύλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έτσι εξελίσσεται το brain drain συνολικά.
Και απέναντι σε όλους, εργαζομένους αλλά και επιχειρήσεις, είναι από τη μια μεριά η ακρίβεια και από την άλλη το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης στρατηγικής. Και σε αυτό, χωρίς να πω άλλα για την Κρήτη, πρέπει να χτυπήσω ένα μεγάλο καμπανάκι. Και οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα μας έβαλαν ένα μεγάλο πρόβλημα: ότι δεν υπάρχει στρατηγική, ότι είναι αποσπασματικά και μερικές φορές μόνο χάρη εντυπωσιασμού τα μέτρα που ανακοινώνονται. Δεν υπάρχει προγραμματισμός των χρήσεων γης, των παραγωγικών δραστηριοτήτων, του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, των συλλογικοτήτων. Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Και δεν υπάρχει όχι μόνο στην Κρήτη, μην αισθάνεστε τελευταίοι, σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα της οικονομίας. Το μόνο σχέδιο που έχει ο κύριος Μητσοτάκης είναι να παίρνουν οι μεγάλοι τα υπερκέρδη και να ισχύει αυτό που λέμε «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Και την πληρώνουν όλοι. Όλα αυτά τα είδαμε γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μία επιλογή: Τον γρήγορο πλουτισμό του συστήματος εξουσίας που εκπροσωπεί. Και για να το πετύχει αυτό, καταπατά Σύνταγμα, θεσμούς, νομοθεσίες.
Και έχουμε -και θέλω να μείνω λίγο σε αυτά- κάποια ακραία περιστατικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σκάνδαλο υποκλοπών: έχει μπει στο αρχείο. Προσέξτε όμως: Υπάρχει, ή θα μπορούσε να υπάρχει, ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να έχει παρακολουθηθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο και η ηγεσία του Στρατού και να έχει μείνει η κυβέρνηση στη θέση της και να μην έχει πάει η υπόθεση στα δικαστήρια; Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούσε να έχει συμβεί πουθενά.
Δεύτερον, Τέμπη: Μια μεγάλη πληγή ανοιχτή, πάνω στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα διπλό έγκλημα. Η σύγκρουση και το έγκλημα της συγκάλυψης, αλλά και άλλα πολλά που θα μπορούσα να σας πω. Διαρροή προσωπικών δεδομένων, επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Πρόσφατα μας δώσανε μια έκθεση για τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακραία περιστατικά σε σχέση ακόμα και με την Ευρώπη. Και τελευταίο το σκάνδαλο της Ομάδας Αλήθειας, το «Αλήθειας» βάλτε το μέσα σε πολλά εισαγωγικά.
Στο έγκλημα των Τεμπών, το οποίο και αυτή την περίοδο είναι στην επικαιρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή είχε πει εδώ και πάνω από δύο χρόνια ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι. Η Ευρωομάδα μας, παράλληλα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάνει μια πάρα πολύ συνεπή προσπάθεια. Πρέπει να σας πω ότι σε λίγο διάστημα θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από μια δική μας πρόταση που καταθέτουμε από τον Φεβρουάριο, για να έρθει ο Επίτροπος να μιλήσει για την ασφάλεια των τρένων. Και πρόσφατα έγινε πάλι μια εκδήλωση, την προ-προηγούμενη εβδομάδα, που συνδύασε το θέμα της ελεύθερης γνώμης, του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, με τα μεγάλα σκάνδαλα και με το έγκλημα των Τεμπών.
Απέναντι σε αυτά, στη σταθερή δική μας προσπάθεια να αναδείξουμε το ζήτημα και να επιλυθεί με απόδοση δικαίου, ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; Συγκάλυψη, συγκάλυψη, συγκάλυψη. Να μη λειτουργήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Να μη λειτουργήσει Προανακριτική Επιτροπή. Να μην έρθουν μάρτυρες. Και μάλιστα έναν από αυτούς όχι απλά δεν τον άφησαν να έρθει στη Βουλή να καταθέσει, αλλά τον απέλυσαν κιόλας. Απέλυσαν τον Κώστα Γενιδούνια, τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, που πάλι εκλέχτηκε όμως πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την απόλυσή του, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν και αίσθημα δικαίου και ταξική συνείδηση. Και αυτό είναι κέρδος για την ελληνική κοινωνία. Κι είναι και μια απάντηση στον κ. Μητσοτάκη.
Εμείς, επειδή είμαστε μπροστά στη σύνταξη πρότασης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, έχουμε δημόσια ξεκαθαρίσει τις προθέσεις μας, για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και καμία κριτική από οποιονδήποτε, δεξιά και αριστερά. Είπαμε λοιπόν ξεκάθαρα: θα είμαστε οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης στη Βουλή, γιατί η κοινωνία και η Δικαιοσύνη δεν έχουν φωνή το τελευταίο διάστημα. Δεύτερον, θα ακολουθήσουμε ακριβώς ό,τι λέει το Σύνταγμα. Γιατί στην τελευταία Προανακριτική Τριαντόπουλου, παραβίασε το Σύνταγμα η κυβέρνηση και έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά και στην επίλυση του θέματος στο μέλλον. Δηλαδή κενά νομικής βάσης, τουλάχιστον στο πρώτο ζήτημα του μπαζώματος και της παράβασης καθήκοντος, που είναι ένα από τα λίγα αδικήματα, ένα μάλλον αδίκημα από τα πολλά που θα έπρεπε να χρεωθούν και στον κ. Τριαντόπουλο προς διερεύνηση.
Αλλά επειδή σεβόμαστε την αλήθεια και το Σύνταγμα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνει σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο προκαταρκτική έρευνα, δηλαδή έρευνα που αντιστοιχεί στην έρευνα της Δικαιοσύνης, παρά μόνο στη Βουλή. Άρα μας υποχρεώνει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί αν κάτι ξεφύγει από τον έλεγχο της Βουλής, δεν θα ελεγχθεί οπουδήποτε αλλού. Άρα, μια τεράστια δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων δεν μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική σκοπιμότητα ή με πολιτική ανάγνωση. Θα έλεγα, το σωστό είναι μια τέτοια δικογραφία δεν πρέπει να γίνει καθόλου με πολιτική σκοπιμότητα και πολιτική ανάγνωση.
Τι σημαίνει αυτό, φίλες και φίλοι; Ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε όλα τα ερωτήματα, για τα ζητήματα που θα βρούμε, στην Προανακριτική Επιτροπή, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και αν απευθύνονται τα ερωτήματα αυτά, για οποιονδήποτε και αν υπάρχουν τέτοια ερωτήματα. Γιατί βρίσκουμε μέσα στον φάκελο που έχει έρθει στη Βουλή και συσχετιζόμενες δικογραφίες, όπως αυτή του μπαζώματος. Και αναρωτιέμαι: αυτοί που βιάστηκαν να υποβάλουν, έχουν διαβάσει το σύνολο της δικογραφίας; Είναι σίγουροι ότι δεν θα μείνει κάτι εκτός ελέγχου;
Επίσης έχουμε πει ότι δεν θα δεχτούμε να γίνει κανένας συμψηφισμός. Γιατί είδα -και οφείλω να το πω- και είδαμε, ότι και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος έχουν περίεργη ανάγνωση, σχεδόν ισότιμη, στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναρωτιέμαι: όλη η κοινωνία ξέρει ότι κατεδαφίστηκε η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους επί κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη. Δεν το ξέρουν οι συνάδελφοί μας στη Βουλή, των άλλων κομμάτων; Για ποιο λόγο να υπάρχουν τέτοιοι περίεργοι συμψηφισμοί; Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο βγάζουν λάδι τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του; Πρέπει να λέμε σκληρές αλήθειες. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησής του λένε, χωρίς ντροπή, ότι δεν βλέπουν καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο που να συσχετίζεται με κακούργημα στο έγκλημα των Τεμπών. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να ρίξουν στα μαλακά τον κ. Καραμανλή. Και οφείλω να πω και να επαναλάβω ότι το έγκλημα της συγκάλυψης έγινε γιατί η κυβέρνηση ήθελε να κρύψει τις ευθύνες της για τη σύγκρουση. Γι’ αυτό έγινε το διπλό έγκλημα μετά. Αυτό είναι το σχέδιό της συγκάλυψης. Γι’ αυτό έγινε η «όχι και τόσο καλή» Εξεταστική Επιτροπή. Γι’ αυτό έγινε και η αντισυνταγματική Προκαταρκτική Επιτροπή Τριαντόπουλου. Και εκεί απέφυγε να παρουσιαστεί ο κ. Μητσοτάκης, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον κάλεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πρώτο κόμμα που έβαλε θέμα να έρθει ο κ. Μητσοτάκης ως μάρτυρας, και βιάστηκαν να την κλείσουν για να μην καταθέσει κανείς.
Σας θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε πει ότι «το μπάζωμα έγινε για καλό σκοπό». Ρωτώ λοιπόν δημόσια εγώ, τώρα, που αποκαλύφθηκε πόσα ελλείμματα δημιουργήθηκαν από το μπάζωμα – στις εκθέσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του κ. Καρώνη, φάνηκε ότι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Ποιος ήταν ο καλός σκοπός του μπαζώματος; Ποιος ήταν ο καλός σκοπός; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Και η κυβέρνηση αυτό το κατανοεί. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Καραμανλή. Αφορά πάρα πολλά στελέχη της κυβέρνησης, και τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συμβάσεις που άλλαξαν αντικείμενο, από 650 εκατομμύρια έγιναν 65. Έχουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έφυγαν από το υπουργείο Οικονομίας για να πληρωθεί το μπάζωμα. Όλα αυτά γίνανε με κυβερνητικές επιλογές. Και επειδή εμείς δεν είμαστε ίδιοι, λέμε ξεκάθαρα ότι εμείς θα ζητήσουμε να ελεγχθεί ο Χρήστος Σπίρτζης. Το έχει ζητήσει και ο ίδιος, εξάλλου. Αλλά θέτουμε ένα ερώτημα, που το θέσαμε ήδη στην πρώτη Προανακριτική, που απορρίφθηκε η πρότασή μας. Δεν πρέπει να ελεγχθεί και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υπέγραψε την 717 με τα τόσα ελλείμματα, όπως έδειξε και το Ελεγκτικό Συνέδριο; Ερωτήματα θέτουμε.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι φανερό ότι υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια για να μας φιμώσουν. Και ένα από αυτά είναι η συνεχής ανακίνηση του θέματος των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, και της απαξίωσης γενικότερα της αριστερής πολιτικής και της προοδευτικής παράταξης. Έτσι εξηγείται και η μήνυση και η αγωγή που έχει απειλήσει να μου κάνει η Ομάδα Αλήθειας, δηλαδή η ομάδα προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, για να μην κοροϊδευόμαστε τώρα, εδώ που είμαστε. Υπάρχουν δημοσιεύματα για τριγωνικές συναλλαγές, δηλαδή ότι ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες για να κάνουν προπαγάνδα για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή για κομματικά οφέλη, και άρα έμμεση χρηματοδότηση κόμματος με χρηματοδοτήσεις που έρχονται από άλλους ιδιώτες και από το Δημόσιο. Αυτό φαίνεται νόμιμο στον κ. Μητσοτάκη; Γιατί αν κάποιος πρέπει να πάει στον εισαγγελέα, είναι ο ίδιος. Είτε για να ζητήσει να ελεγχθούν οι καταγγελίες, αν ισχύει το «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είτε για να βρει ποιος φταίει, για να αναδειχθεί ποιος είναι ο ένοχος για την τριγωνική αυτή συναλλαγή.
Όμως επέλεξαν να απειλήσουν εμένα, να απειλήσουν αρχηγό κόμματος με μήνυση και αγωγή. Ε, ας καλωσορίσουν, τους λέω. Ξέρω ότι κι εσείς δεν φοβάστε. Θα φοβηθώ εγώ, που είμαστε όλοι μαζί και είμαστε πάρα πολλοί περισσότεροι, πλέον; Είναι ξεκάθαρο. Αλλά πρέπει να μοιραστώ μια ευθύνη μαζί σας. Το θέμα αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας και δημοσίου συμφέροντος. Αν δεν σηκώσουμε το ανάστημά μας, ο βούρκος θα μας καταπιεί. Γιατί μερικοί «μασάνε» στις απειλές. Δεν μπορεί όλος ο λαός να αντέξει τις απειλές, τον εκφοβισμό και την προπαγάνδα. Γι’ αυτό και πρέπει εμείς να σηκώσουμε ανάστημα και να μιλήσουμε στον λαό γι’ αυτά.
Γιατί προσέξτε τώρα: απειλούν με μήνυση και αγωγή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, γιατί πήγα στον εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα να ζητήσω να ερευνηθούν οι καταγγελίες. Ο μηχανισμός προπαγάνδας ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα, με τα δάνεια με αέρα, που κάνει τα υψηλότερα ρεκόρ κόστους στις καμπάνιες του και που ταυτόχρονα στην Ομάδα Αλήθειας και στην εταιρία αυτή δούλευαν εκπρόσωποι Τύπου και σημερινοί υπουργοί. Και αυτά έχουν αποδειχθεί.
Όλα αυτά, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι ακόμα ένας λόγος για να προχωρήσουμε με άλλο αέρα. Γιατί, να σας το πω αλλιώς: Και μας υπολογίζουν και μας φοβούνται. Και γι’ αυτό συνέχεια παίρνουν κάτι από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να το αναπαράγουν συνέχεια εις βάρος μας. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά πρέπει να πάρουμε και αποφάσεις για μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα κατεύθυνση, με άλλο δυναμισμό, αλλά και με άλλη λειτουργία. Θέλουμε και νέες επεξεργασίες, αλλά θέλουμε και νέο κόμμα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, όταν ζητάμε από την ελληνική κοινωνία να αλλάξει και να βάλουμε πλάτη για να αλλάξει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σοβαροί και να αλλάξουμε το κόμμα μας. Αυτό θα είναι και μια έμπρακτη απόδειξη του τι μπορούμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία. Και αυτή την αλλαγή οφείλω να πω ότι την ξεκινήσαμε στις 25 Νοεμβρίου. Είναι γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει. Για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα των ρουσφετιών, της διαπλοκής, των εκβιασμών και της κοινωνίας των μειωμένων προσδοκιών, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους προοδευτικούς πολίτες και να τους δώσουμε προοπτική. Γιατί σήμερα, φίλες και φίλοι, οι προοδευτικοί πολίτες λένε «βρείτε τα, να δει ο τόπος μια άσπρη μέρα». Αυτό μας λένε, και το λένε και εδώ στην Κρήτη. Και το λένε οι πολίτες, το λένε οι συνδικαλιστές, το λένε οι αυτοδιοικητικοί. Γιατί θέλουν, αυτοί που δουλεύουν καθημερινά μέσα στην κοινωνία, τα πράγματα να πάνε καλύτερα.
Χρειάζονται δύο προϋποθέσεις. Θα ξεκινήσω από τις δικές μας προϋποθέσεις. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανταπεξέλθει σε αυτή την ευθύνη, πρέπει να γίνει ένας πολιτικός οργανισμός που θα παράγει ξανά πολιτική, που θα είναι γειωμένος στην κοινωνία, που θα έχει ενιαίο λόγο και δράση, και θα έχει λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα. Είναι από τις δεσμεύσεις που είχα καταθέσει εδώ και ως πρόταση, όταν έθεσα υποψηφιότητα. Μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, που μας πλήγωσαν, λειτούργησαν σαν κόμμα μέσα στο κόμμα και αποστράτευσαν πολύτιμο πολιτικό δυναμικό. Αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις κάνουμε, και συζητιούνται στο Συνέδριό μας.
Αλλά πρέπει να μιλήσουμε και με την κοινωνία και να φέρουμε νέους ανθρώπους. Γιατί αυτό που λείπει πλέον από την κοινωνία και το έχει ξεχάσει, δυστυχώς -εδώ μας έχει κερδίσει το σύστημα εξουσίας- είναι ο ρόλος του ενεργού πολίτη. Και πρέπει να δουλέψουμε ξανά με αυτές τις αξίες. Μπορεί οι δυνάμεις να είναι λιγότερες, αλλά, φίλες και φίλοι, οι αξίες μας παραμένουν οι ίδιες. Και οφείλω να πω ότι δεν έχω βρει μέχρι στιγμής καμία σοβαρή αντίκρουση και στις πολιτικές μας προτάσεις.
Ναι, έχουμε πληγωθεί. Και επειδή γνωρίζω ότι έχετε μια ειλικρινή αγωνία για το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πού πάει η προοπτική της προοδευτικής παράταξης, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Δεν θα καλοπιάσω κανέναν, γιατί δεν θέλω ούτε εσείς να με καλοπιάνετε, θέλω να είστε αυστηροί. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, απέναντι στην κοινωνία, του κόμματός μας. Περάσαμε μια περίοδο που μας εξέθεσε, με πολλά προβλήματα, που δεν αφορούσαν μόνο την προηγούμενη ηγεσία, αλλά και τα αίτια και την παράλληλη συζήτηση που γινόταν εκείνη την περίοδο. Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας.
Και ξέρετε και βλέπετε ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε εκτεθεί. Έχουμε πολύ σοβαρή και καθαρή θέση, έχουμε συνέπεια και δεν μπορεί κανείς να μας πιάσει στο στόμα του. Αλλά πρέπει να ξαναγειωθούμε μέσα στην κοινωνία. Κι εδώ θέλει δουλειά. Θέλει δουλειά στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στο γονεϊκό κίνημα, στις συλλογικότητες.
Ξέρω επίσης ότι και οι δημοσκοπήσεις φτιάχνουν κλίμα. Βεβαίως, το γνωρίζω, αλλά δείχνουν και μια εικόνα της κοινωνίας, την οποία εμείς πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Το θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Εδώ θέλω να σας πω ότι αυτή η αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μόνο με την αλλαγή προέδρου. Δεν αρκεί η αλλαγή προέδρου. Χρειάζεται να συμμετέχουμε περισσότερο και να λειτουργούμε περισσότερο δημοκρατικά. Το καταλαβαίνουμε, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας γι’ αυτό. Γι’ αυτό και αλλάζουμε σε επίπεδο ενιαίου λόγου και δράσης. Και υπάρχουν καταστατικές αλλαγές, για να μπορέσουμε να υπηρετούμε όλοι ό,τι δημοκρατικά αποφασίζουμε, όλοι και όλες. Αυτή είναι μια δέσμευσή μας. Και έχουμε πρόταση, έχουμε κοινωνική αναφορά. Και υπάρχει πάντα ανοιχτό το ερώτημα να συζητήσουμε για την πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν έχει κατατεθεί, φίλες και φίλοι, σε όλο τον προσυνεδριακό διάλογο, αλλά και σε όλη την πολιτική συζήτηση, αντίθετη πρόταση γι’ αυτό.
Τι λένε όμως οι περισσότεροι; Λένε ότι, σχετικά με την προοπτική και των συνεργασιών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο συνεπές κόμμα, παρότι βρίσκεται μέσα στη συνεδριακή περίοδο. Εμείς δηλαδή κατορθώσαμε από την αλλαγή προέδρου και την εκλογή τη δική μου να είμαστε το μόνο κόμμα που προσπαθεί με συνέπεια και με προτάσεις να υπάρχουν συνεργασίες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, παρά το ό,τι λέγεται στη δημοσιότητα και στα παραπολιτικά για να δημιουργείται κλίμα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Θέλετε να δούμε μερικά παραδείγματα; Η πρόταση της κ. Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν, μέσα στο πρώτο δίμηνο, μία πρόταση ξεκάθαρη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων; Η πρόταση για τη δυσπιστία ήταν ή δεν ήταν ξεκάθαρη και συγκεκριμένη; Και τώρα η τελευταία πρόταση που καταθέσαμε, τα 10 + 1 σημεία. Υπερβαίνοντας τον προσυνεδριακό διάλογο, συμφωνήσαμε στα όργανά μας και βγάλαμε πρόταση για συνεργασίες, που λύνει καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Από την άλλη μεριά, βλέπουμε ότι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, καθαρά, χωρίς συναινέσεις, χωρίς συναινετικό ταγκό, στέκεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ποιος τον βάζει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Όλο το σύστημα εξουσίας, αλλά βλέπουμε και προσωποπαγή κόμματα, τα οποία παίρνουν από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν μόνο έναν θυμό της κοινωνίας, χωρίς να δώσουν πρόγραμμα όμως και προοπτική διακυβέρνησης.
Γιατί, ρωτώ, εδώ στην Κρήτη, σε όλα αυτά που είδαμε σήμερα, ποιες είναι οι προτάσεις των άλλων κομμάτων; Συγκεκριμένα; Εμείς καταθέσαμε πρόταση σε όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία βρήκαμε μπροστά μας. Και οι 10+1 προτάσεις οι οποίες έχουμε καταθέσει έχουν λεπτομερή επεξεργασία. Να πω πρώτα απ’ όλα για τις τράπεζες, ένα παράδειγμα, γιατί είναι πάρα πολλά. Στις τράπεζες, η πρότασή μας δεν περιλαμβάνει μόνο ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Έχει ειδικό άξονα για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ειδικό άξονα για τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να είναι -να πω ένα παράδειγμα- για τις ακριτικές περιοχές ή για τη νησιωτική Ελλάδα. Και έχει και αλλαγή πολιτικού μοντέλου για τις τράπεζες στην Ευρώπη. Γιατί έχουν περάσει κανόνες στην Ευρώπη να μην μπορείς να παρέμβεις στο τραπεζικό σύστημα. Και εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε τους κανόνες αυτούς και στην Ευρώπη, γιατί αυτό σημαίνει ότι είσαι ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Και παρά πολλά που θα σας ταλαιπωρήσω αν σας τα πω, αλλά υπάρχουν προτάσεις τώρα ήδη έτοιμες για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αλλά επίσης υπάρχουν και μεγάλες προτάσεις για την αποκέντρωση, για το δημογραφικό, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα ζητήματα του παραγωγικού μοντέλου και της κλιματικής κρίσης. Και μας ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα της αποκέντρωσης και του δημογραφικού και θα πρέπει στο Συνέδριό μας να κάνουμε μια πολύ μεγάλη και συγκεκριμένη συζήτηση.
Εφόσον λοιπόν αποδείχτηκε το τελευταίο διάστημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι ο πυλώνας των προοδευτικών συνεργασιών και δεν έχουμε κανένα κομματικό εγωισμό, συνεχίζουμε να έχουμε ανοιχτή τη πρόταση των συνεργασιών. Προσέξτε όμως τι λέμε: κοινοβουλευτική συμπόρευση, φόρουμ πολιτικών δυνάμεων και κοινές διεκδικήσεις στην κοινωνία.
Δεν αλλάζουμε όμως την πρώτη και κύρια ευθύνη, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δυναμώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ενισχυθεί για να πιέζει και να εγγυάται τις προοδευτικές συνεργασίες. Γιατί οι ηγεσίες και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς δεν δίνουν τις απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες. Και το «όχι» το οποίο έχουμε εισπράξει, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι «όχι» στους πολίτες, οι οποίοι θέλουν λύσεις, οι οποίοι θέλουν προοδευτικές συνεργασίες. Γιατί από τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, ο μόνος που βγαίνει κερδισμένος και ο μόνος που χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό δίνει πάρα πολλές απαντήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε. Ακόμα και στις δημοσκοπήσεις, η ελληνική κοινωνία λέει ότι θα επέλεγε ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο έναντι του κ. Μητσοτάκη.
Πρέπει λοιπόν εμείς να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και στο καταστατικό μας, αλλά και στην εξωστρέφειά μας. Να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ταυτόχρονα τον διπλό στόχο της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και των προοδευτικών συνεργασιών. Αλλά πρέπει να πω, για να είμαι ειλικρινής, ότι αυτή η πρόταση, φίλες και φίλοι, δεν κατατίθεται μόνο στις ηγεσίες των κομμάτων. Πρώτα απ’ όλα κατατίθεται στην προοδευτική κοινωνία, γιατί είναι οι προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι αγωνιούν και ψάχνουν να βρουν λύση. Και είναι αυτοί οι οποίοι, αν χρειαστεί, θα πιέσουν και τις ηγεσίες για να υπάρχει λύση.
Επειδή σήμερα δεν μιλάμε απλά για μία κρίση ηθικής, αλλά μιλάμε για ένα εκτεταμένο πλιάτσικο, που αμφισβητεί την περιουσία των πολιτών αλλά και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Επειδή έχουμε απέναντί μας ένα καθεστώς το οποίο χτίζει καριέρα, εξουσία και πλούτο εις βάρος του ελληνικού λαού, με απευθείας αναθέσεις, με διαπλοκή, με διαφθορά και με φίμωση κάθε αντίθετης φωνής, είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι προτεραιότητα να ενοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε την προοδευτική παράταξη. Και όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν, με γεια τους, με χαρά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε, θα προχωρήσουμε και θα είμαστε η καρδιά, ο παλμός της προοδευτικής παράταξης.
Εξάλλου, η προοδευτική παράταξη δεν υπήρξε ποτέ και δεν διεκδίκησε ποτέ να γίνει διαχειριστής της εξουσίας. Όχι, φίλες και φίλοι. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή να είμαστε με τους ευάλωτους, με τους μη προνομιούχους, με την περιφέρεια, με τους νέους, με τους αγρότες, με τους συνταξιούχους. Για να στηρίξουμε την κοινωνία, για να στηρίξουμε την πατρίδα μας. Και είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις ανισότητες. Και αυτή η μείωση των ανισοτήτων δίνει ευκαιρίες και στην επιχειρηματικότητα και στους δημιουργικούς πολίτες και στα παιδιά μας για να γυρίσουν πίσω.
Για να γίνει αυτό όμως, δεν πρέπει να κάνουμε προτάσεις διαχείρισης. Η προοδευτική παράταξη δεν ήταν διαχειριστής. Ήταν ανατροπέας. Πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα εξουσίας, να αλλάξουμε σχέσεις παραγωγής, να εφαρμόσουμε δημοκρατικές λειτουργίες. Γιατί σήμερα καθυστερούμε πάρα πολύ από αυτά τα μεγάλα ιδανικά και τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας. Όταν το κράτος γίνεται λάφυρο -γιατί σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του είναι λάφυρο εξουσίας- όταν οι μηχανισμοί λειτουργούν υπέρ των λίγων και οι περισσότεροι σιωπούν ή πνίγονται μέσα στη λάσπη της προπαγάνδας, τότε δυστυχώς δεν έχουμε Δημοκρατία: έχουμε καθεστώς. Αυτό είναι το οποίο έχουμε απέναντί μας. Και η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη πάντα τα κατάφερνε πολύ καλά στο να ανατρέπει τέτοια καθεστώτα. Το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να φύγει και μαζί του να φύγει η σαπίλα, η συγκάλυψη και το παρακράτος και η διάβρωση των θεσμών.
Ξεκινάμε λοιπόν μαζί με τους συντρόφους μας. Και στέλνω ένα μήνυμα εδώ από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο: Να ξεκινήσουμε αυτόν τον προσυνεδριακό διάλογο για να δημιουργήσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος θα αλλάξει την ελληνική κοινωνία, θα πετύχει την πολιτική αλλαγή. Γιατί η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη ήταν πάντα για τα δύσκολα. Και στα δύσκολα, το είδαμε και το 2015, τα καταφέρνουμε καλύτερα.
Καλή μας επιτυχία, φίλες και φίλοι! Καλή μας επιτυχία, σύντροφοι και συντρόφισσες! Το κάλεσμα έχει μόνο έναν σκοπό: να γίνει μαζικό και να καλέσουμε πολλούς φίλους και φίλες σε αυτό το ωραίο ταξίδι.
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία μέχρι το Συνέδριο! Να είστε καλά!»
Το άρθρο “Φάμελλος από Ηράκλειο: «Να δημιουργήσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αλλάξει την ελληνική κοινωνία και θα πετύχει την πολιτική αλλαγή»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.