«Δυστυχώς, σήμερα, στο Μαγαρικάρι, δεν υπάρχει οικία που να μην έχει υποστεί ρωγμές στο χωριό, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα, ότι πολλά σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, υπό τον διαρκή φόβο και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλους τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, τα κατολισθητικά φαινόμενα έχουν ως συνέπεια πολύ σοβαρές αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Όπως αναφέρεται στη μελέτη του Δήμου Φαιστού, βάσει των επιτόπου αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν σε 80 κτίρια του οικισμού, το 15% (12 κτίρια) αυτών είναι ακατάλληλα για χρήση, το 60% (48 κτίρια) παρουσιάζουν πολύ σοβαρές έως σοβαρές ζημιές και έχουν γίνει εκτεταμένες επισκευές, ενώ μόλις το 35% (20 κτίρια) δεν εμφανίζουν σημαντικές βλάβες», επισημαίνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα.
Ο Βουλευτής, απευθυνόμενος στους Υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης, παρουσιάσει τα δεδομένα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα οποία στο Μαγαρικάρι είναι σε εξέλιξη μεγάλης έκτασης γεωλογικό φαινόμενο που αφορά σε κατολισθήσεις και ρηγματώσεις, οι οποίες εξελίσσονται με σταθερό γενικά ρυθμό κατά την διάρκεια του έτους, αλλά εντείνεται έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. «Το εν λόγω φαινόμενο, όπως προκύπτει από μαρτυρίες και μελέτες έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές και φορείς ήδη από το 1978, όπου το ΙΓΜΕ με τεχνικό Υπόμνημα – Μελέτη επιχείρησε να αναλύσει το κατολισθητικό φαινομένο και από τότε προτάθηκε η οριοθέτηση επικίνδυνων ζωνών και αναδείχθηκε η ανάγκη αποστράγγισης. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Κρήτης το 2020, επεσήμανε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για το ενεργό και επικίνδυνο φαινόμενο, ενώ με μελέτη του τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε το 2021, τονίστηκε η υψηλή επικινδυνότητα, αφού προηγουμένως αναλύθηκαν τα γεωμορφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων των κατολισθήσεων. Έπειτα, ο Δήμος Φαιστού, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο οικισμός, με μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας από γεωτεχνικούς συμβούλους το 2023, διερεύνησε τα επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα, καθότι υπήρξαν αναφορές νέων ζημιών και επεσήμανε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση υλοποίηση έργων αποκατάστασης και μελετών σταθεροποίησης».
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, υπογραμμίζει ότι «τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν άμεσα, μεταξύ άλλων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μεριμνήσουν για την καταγραφή και εξατομίκευση του συνόλου των ζημιών, σε κατοικίες, ναούς και υποδομές, να προχωρήσουν σε αποζημίωση των πληγέντων και να ενισχύσουν τον Δήμο Φαιστού χρηματοδοτικά και με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο και να υλοποιηθεί κάθε απαραίτητο έργο, όπως αντιπλημμυρικά κλπ, για να καταστεί βιώσιμος ο οικισμός και να ανασταλεί ο ορατός κίνδυνος πλήρους εγκατάλειψης του».
Παράλληλα, στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής καλεί τα Υπουργεία να καταθέσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα απαιτούμενα μέτρα και τα αναγκαία έργα σταθεροποίοησης, καθώς και αντιπλημμυρικής θωράκισης που πρέπει να γίνουν στον οικισμό Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού. Ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με τη προστασία των κατοίκων και τον ορατό κίνδυνο πλήρους εγκατάλειψης του οικισμού, για τις πρωτοβουλίες στήριξης των πληγέντων, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ ολοένα και απομειώνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Τέλος ζητά την έκτακτη ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Φαιστού, ώστε να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα σταθεροποίησης, αποκατάστασης και προστασίας που απαιτούνται για τον οικισμό και τους κατοίκους στο Μαγαρικάρι.
Το άρθρο “Φραγκίσκος Παρασύρης: «Μέτρα και έργα στο Μαγαρικάρι τώρα»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.