Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας, Ελένη Ζερβουδάκη, στέλνουν το δικό τους μήνυμα.
Το μήνυμα του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ:
“3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αν και σήμερα τιμούμε επίσημα την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, καθημερινά, ανεπίσημα πίσω από κάθε σχεδιασμό, κάθε παρέμβαση μικρή ή μεγάλη, πίσω από κάθε νέο μεγάλο έργο, ένα είναι το κριτήριο που λαμβάνουμε υπόψιν. Η ισότιμη συμμετοχή όλων, με τον όποιον ορατό ή αόρατο, σωματικό ή ψυχικό περιορισμό, που φέρει ο κάθε ένας από εμάς, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια όλων και στο αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης παντού.
Ξέρουμε ως Δήμος Χανίων, ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς για να εξασφαλιστεί η αυτονόητη ισοτιμία, στόχος μας, όμως, είναι σταθερά, με καθημερινές, μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, να φτάσουμε σε αυτόν τον προορισμό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά σίγουρα είμαστε όλοι ίσοι και είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίσουμε, τις συνθήκες αυτές που θα διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα όλων των ανθρώπων στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στη ψυχαγωγία, σε κάθε υπηρεσία και αγαθό, στην καθημερινή ζωή”.
Το μήνυμα της Αντιδημάρχου Κοιν. Πολιτικής, Ελένης Ζερβουδάκη για την ημέρα:
“Παγκόσμια ημέρα σήμερα για τα Άτομα με Αναπηρία. Μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα. Όμηροι σε έναν αθέατο πόλεμο κατανοώντας την πραγματική έννοια της έλλειψης ελευθερίας, δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα να νιώσουμε ίσως στιγμιαία, τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «ως άτομα με αναπηρία αναγνωρίζονται εκείνα που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία (παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.), αισθητηριακή αναπηρία (κώφωση, τύφλωση κ.λπ.) και διανοητική αναπηρία (άτομα με προβλήματα αντίληψης, ομιλίας κ.λπ.)». Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, «στα ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους».
Η πανδημία COVID-19, που έπληξε δριμύτατα και συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, αποκάλυψε τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. Τα άτομα με αναπηρία είναι μια από τις πιο αποκλεισμένες ομάδες λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωής μας θα έχουμε κάποια προσωρινή ή μόνιμη εξασθένηση της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Ας μην ξεχνάμε και τις “αόρατες αναπηρίες”, καθώς και αυτές είναι επιβλαβείς για το άτομο και καθοριστικές για τη διαβίωσή του.
Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δέσμευση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης αλλά και επένδυση σε ένα κοινό μέλλον.
Ονειρευόμαστε μία κοινωνία συμπερίληψης, ¨τίποτα για εσάς, χωρίς εσάς”. Ονειρευόμαστε μία κοινωνία ενδυνάμωσης των ατόμων με αναπηρία και αγωνιζόμαστε όσο το δυνατό προς αυτήν την κατεύθυνση”.