Ο Ιωάννης Λιαπάκης από το Ηράκλειο αναδείχθηκε European Young Chef for 2025 με το πιάτο “Ερέβυνθος”, ενισχύοντας τη διεθνή προβολή της κρητικής γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού.
Με το πιάτο αυτό ο κρητικός σεφ εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Xavier Pellicer – κορυφαία μορφή στο plant-based fine dining, από την Καταλονία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025.
Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα στο πιάτο το πρώτο βραβείο, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο βάθος γεύσης και τη σαφή σύνδεσή του με την κρητική γαστρονομική κληρονομιά. Τόνισαν τον τρόπο με τον οποίο ένα ταπεινό, συμβολικό έδεσμα αναδείχθηκε χωρίς να χαθούν οι βασικές του αξίες: ανθεκτικότητα, ευρηματικότητα και σεβασμός στη γη.
Για τους φορείς γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού, η διάκριση ενισχύει τη διεθνή προβολή της Κρήτης και δείχνει πώς οι νέοι σεφ επαναδιατυπώνουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές με τρόπο κατανοητό σε σύγχρονα κοινά και αγορές.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Sant Pol School of Hospitality and Culinary Management στο Sant Pol de Mar (Catalonia) από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2025 και συγκέντρωσε φιναλίστ από 9 βραβευμένες και υποψήφιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας:
Pija Frešer (Slovenia awarded 2021)
Joana Gonçalves (Coimbra awarded 2021 – Portugal)
Joan Taltavull Juaneda (Menorca awarded 2022 – Spain)
Gabriele Somma (Sicily awarded 2025 – Italy)
Ànakin Rivera Vázquez (Catalonia awarded 2025 – Spain)
Ioannis Liapakis (Crete awarded 2026 – Greece)
Nigel Frank Tabone (Gozo awarded 2026 – Malta)
Ivan Barčot (Central Dalmatia candidate 2027 – Croatia)
Bogdan-Andrei Lovin (Banat canddiate 2028 – Romania).
Δεύτερο και τρίτο βραβείο
Η Pija Frešer από τη Σλοβενία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2021 κατέκτησε το δεύτερο βραβείο με το πιάτο “United Kingdom of Pohorje Pisker”. Η κριτική επιτροπή το χαρακτήρισε ιδιαίτερα απολαυστικό και το αναγνώρισε ως ζωντανή και αυθεντική έκφραση της περιοχής Pohorje, υπογραμμίζοντας ότι οι γεύσεις της παραδοσιακής σούπας διατηρήθηκαν, αλλά παρουσιάστηκαν με πιο εκλεπτυσμένο και σύγχρονο τρόπο.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον Joan Taltavull Juaneda από τη Μενόρκα – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2022 για το πιάτο “Arròs de la Terra”, το οποίο αναδεικνύει το σχεδόν ξεχασμένο σιτηρό xeixa. Η επιτροπή επαίνεσε την τεχνική και τη δεξιοτεχνία με την οποία αξιοποιήθηκε αυτό το παραδοσιακό προϊόν.
Η κριτική επιτροπή συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για τη σαφή δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και τη στήριξη των τοπικών παραγωγών, στοιχεία που ενίσχυσαν ουσιαστικά την ποιότητα κάθε πιάτου. Με δεδομένο το επίπεδο, επισημάνθηκε ότι «κάθε ένας από τους φιναλίστ είναι νικητής”.
Innovation on Tradition και γαστρονομικές ανταλλαγές
Με κεντρικό θέμα Innovation on Tradition, στις 25 Νοεμβρίου οι φιναλίστ παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα των περιοχών τους και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες. Στις 26 Νοεμβρίου διαγωνίστηκαν με τις δικές τους, ανανεωμένες εκδοχές των παραδοσιακών συνταγών.
Ο διαγωνισμός λειτούργησε ως πλατφόρμα γνωριμίας με διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες της Ευρώπης και ως πεδίο δικτύωσης για τους νέους επαγγελματίες της κουζίνας. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας πάνω στην παράδοση, της αξιοποίησης τοπικών πρώτων υλών και της σύνδεσης γαστρονομίας, ταυτότητας προορισμού και βιωσιμότητας – στοιχεία που ενδιαφέρουν άμεσα τους επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά όσους σχεδιάζουν γαστρονομικά πακέτα, θεματικές διαδρομές και πολιτικές τοποθέτησης προορισμών.
πηγή: traveldailynews.gr
Το άρθρο “Ιωάννης Λιαπάκης: Ο Ηρακλειώτης σεφ κατέκτησε το βραβείο του “Νέου Ευρωπαίου Σεφ 2025”“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.











