Στον καταναλωτή θα μετακυλήσει αναγκαστικά ένα μέρος των αυξήσεων που καταγράφονται σε πρώτες ύλες και στον κλάδο των αρτοποιών ώστε να μην βάλουν «λουκέτο» πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ήδη καταγράφεται αύξηση κατά 40% σε σουσάμι, λάδι και βούτυρο, κατά 32% αυξήθηκε το αλεύρι ενώ αύξηση κατά 120% έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο και στο ρεύμα και το πετρέλαιο, τιμές που δεν προδιαθέτουν για συγκράτηση των τιμών στο ψωμί και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο ταμίας του Σωματείου Αρτοποιών ν. Ηρακλείου «Η Δήμητρα» Γιώργος Φασουλάκης.

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει τον τελευταίο χρόνο ένα πρωτοφανές «ράλι» των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις μεταφορές, με τα νοικοκυριά να καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις πέραν των δυνατοτήτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφεται για το 2020 η δωδέκατη ακριβότερη τιμή στο ψωμί και τα σιτηρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το βλέμμα «καρφωμένο» στα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, ο κ. Φασουλάκης ο επισήμανε ότι ο κλάδος θα αναμένει τη σταθεροποίηση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες προκειμένου να δει πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.
«Ο κάθε παραγωγός ψωμιού θα κρίνει σε ποια τιμή θα πουλήσει το ψωμί, ανάλογα με τα κόστη του. Το ψωμί πλέον δεν έχει για μας κανένα κέρδος και πραγματικά τίθεται θέμα επιβίωσης. Συνήθως περιμένουμε από τον πελάτη να αγοράσει εκτός από ψωμί και κάποιο άλλο αρτοσκεύασμα ώστε να μοιράσουμε το κέρδος και στα δύο προϊόντα για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» πρόσθεσε.