Στο λιμάνι του Ηρακλείου έδεσε την Κυριακή ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού, το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών, αλλά και θα συνδράμει όποιες αποστολές του Σώματος απαιτείται.
Πρόκειται για ένα από τα πέντε νέα σκάφη του Λιμενικού που ναυπηγήθηκαν στη Φινλανδία από την εταιρεία «Marine Alutech Oy Ab» και ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.
Το νέο σκάφος που πλέον είναι στη διάθεση του Λιμενικού στο Ηράκλειο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με υπερκατασκευή σύνθετων υλικών και έχει μήκος 19,5 μέτρα, πλάτος 5,1 μέτρα και βύθισμα 0,8 μέτρα. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα άνω των 50 κόμβων, με επιχειρησιακή ταχύτητα άνω των 32 κόμβων και ακτίνα δράσης που φτάνει τα 360 ναυτικά μίλια.
Το σκάφος διαθέτει:
- αντιβαλλιστική προστασία περιμετρικά της υπερκατασκευής,
- τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με δυνατότητα προσαρμογής πυροβόλων όπλων διαμετρήματος 7,62 mm ή 12,7 mm,
- σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα VHF, MF/HF, FM/AM και δορυφορική επικοινωνία,
- ραντάρ ναυτιλίας, κάμερα επιτήρησης ημέρας/νύχτας και σύστημα ηλεκτρονικών χαρτών,
- δυνατότητα φιλοξενίας εξαμελούς πληρώματος και επιπλέον ομάδας ειδικών αποστολών, καθώς και μεταφοράς έως 40 ατόμων και
- πλήρη εξοπλισμό σωστικών μέσων, μέσων διάσωσης και εργαλείων συντήρησης.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις δυνατότητες διάσωσης, με ευκολίες περισυλλογής ναυαγών από την πρύμνη ή από την πλευρά του σκάφους, μέσω γερανού και δικτύων διάσωσης.
Ο συνδυασμός ταχύτητας, επιχειρησιακής εμβέλειας και εξοπλισμού καθιστά το νέο σκάφος ιδανικό για την επιτήρηση, την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
«Πλέον έχουμε στη διάθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ένα σύγχρονο ταχύπλοο σκάφος με αρκετές δυνατότητες. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τα σύγχρονα σκάφη του Λιμενικού Σώματος κυβερνώνται από στελέχη που τα διέπει η ναυτοσύνη και η γνώση για το υγρό στοιχείο. Το σκάφος βρίσκεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου από τις 4 Σεπτεμβρίου και θα μπορεί να επιχειρεί σε ολόκληρο το νησί της Κρήτης και στην επικράτεια, όπου χρειαστεί και θα συμβάλει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τόσο στο μεταναστευτικό αλλά και σε όποια άλλη περίπτωση χρειαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης.
«Τα σκάφη τα κάνουν τα πληρώματα, οι καλοί κυβερνήτες και τα πληρώματα», συμπλήρωσε ο κ. Σφακιανάκης και τόνισε πως παρά την ενίσχυση του λιμενικού με τα νέα σκάφη, ειδικά στο νησί οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν. «Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με προσωπικό, καθώς και το καλοκαίρι η πίεση λόγω του μεταναστευτικού ήταν μεγάλη».
Το άρθρο “Ηράκλειο: Με ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος ενισχύθηκε το Λιμενικό – Που θα επιχειρεί“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.