
Το Ιράν απαγόρευσε τη μετάδοση καναλιού στο YouTube που κατηγορήθηκε για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών», ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της χώρας, ενώ ο δημιουργός του δήλωσε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και μετά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Το Ιράν έχει ενισχύσει τον έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου με αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το κανάλι στο YouTube «Azad» (“ελεύθερος” στην περσική γλώσσα) παρουσιάζει ως έτος έναρξης της λειτουργίας του το 2017. Η πλατφόρμα, η οποία έχει μπλοκαριστεί στο Ιράν, είναι προσβάσιμη μόνον μέσω VPN, όπως πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον μήνα που τρέχει (Αύγουστος 2026), το Azad, το οποίο μεταδίδει συνεντεύξεις με Ιρανούς διανοούμενους και προσωπικότητες για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της χώρας, είχε περίπου 160.000 συνδρομητές.
Ο Μεχντί Αχμαντί, ο ιδρυτής και παρουσιαστής του, δήλωσε στο X ότι ανακρίθηκε την Κυριακή και χθες, Δευτέρα, μετά του «απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδείς πληροφορίες» προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Χθες το βράδυ, η ιρανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα κατά του Azad «μετά τη μετάδοση ενός επεισοδίου που περιείχε ψευδείς πληροφορίες», σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης των δικαστικών αρχών του Ιράν, το Mizan, το οποίο δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής για ποιο επεισόδιο επρόκειτο, ούτε όσον αφορά το περιεχόμενο των «ψευδών πληροφοριών» για τις οποίες κατηγορείται.
Το Mizan πρόσθεσε ότι το κανάλι δεν είχε εξασφαλίσει άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού –η οποία είναι απαραίτητη για την άσκηση δραστηριότητας μέσου ενημέρωσης. Στον διευθυντή του απαγορεύτηκε η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε περιεχομένου «ως την εξασφάλιση άδειας».
Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, το κανάλι «έχει διαπράξει πολλές παραβιάσεις των κανονισμών για τα μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια των μη εγκεκριμένων δραστηριοτήτων του».
Η έρευνα αυτή έρχεται μόνον μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση άρθρου των New York Times, στο οποίο το Azad περιγράφεται ως ένα «κανάλι διαλόγου» που «θίγει θέματα που υπερβαίνουν τα όρια του ιρανικού αυταρχικού συστήματος».
Ορισμένοι προσκεκλημένοι, ιδίως φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό και η δημοσίευση των δηλώσεών τους απαγορεύεται στο Ιράν, ασκούν εκεί ανοιχτά κριτική στην Ισλαμική Δημοκρατία.
An Iranian state TV presenter has sparked widespread criticism after saying “southern Iran be sacrificed for southern Lebanon,” with a subsequent explanation by the broadcaster that her remarks were taken out of context failing to quell the backlash.
Read more:… pic.twitter.com/NjXjgFFpHd— Iran International English (@IranIntl_En) August 17, 2026
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



































