Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι: αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική. «Δεν είναι υπερβολή αυτό» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Α.Π.Θ. Θεόδωρος Μαυρομμάτης.
Τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτίμησαν ερευνητές του Α.Π.Θ. σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. «Θα αυξηθούν οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημβρινές ώρες, αλλά κάτι που δεν ακούγεται συχνά είναι ότι θα αυξηθούν κι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες. Τόσο την άνοιξη, όσο και το καλοκαίρι μέχρι το 2050, θα έχουμε περίπου ένα μήνα παραπάνω ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 βαθμών Κελσίου. Οι μέρες με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθούν σημαντικά το καλοκαίρι. Οι μέγιστες θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά, όχι όμως σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Καθηγητή, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη τουλάχιστον για τα επόμενα 10-20 χρόνια, ακόμη κι αν η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σταματούσε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δράση θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, ώστε να ανατραπεί η κατάσταση στο απώτερο μέλλον.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες, λόγω της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης για κλιματισμό ή θέρμανση, ενώ παράλληλα αντίκτυπος θα υπάρχει και στις καλλιέργειες. «Κατευθυνόμαστε προς καλλιέργειες οι οποίες απαιτούν μικρότερες ποσότητες νερού, όπως είναι η ελιά. Θα πρέπει οι αγρότες να στραφούν και προς κάποιες καινούριες καλλιέργειες, όπως αρωματικά φυτά, τα οποία δε θέλουν πολύ νερό, αλλά έχουν μεγάλη αξία. Τέτοια είναι ο δυόσμος κι η ρίγανη. Θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από τις παραδοσιακές καλλιέργειες οι οποίες θέλουν νερό. Παράλληλα, έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες, ώστε το πότισμα του φυτού να γίνεται όταν πραγματικά το χρειάζεται.» πρόσθεσε ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος έχει ειδίκευση στην αγροκλιματολογία.
Το άρθρο “Κλιματική αλλαγή: «Η Ελλάδα κινδυνεύει στο μέλλον να θυμίζει κάτι από Αφρική»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.