«Δυστυχώς στην Κρήτη που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στην Ελλάδα, έχουμε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχόλης του Πανεπιστήμιου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης.
Ο κ. Κοχιαδάκης σχολίασε πως στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας στο Πολιτιστικό Κέντρο, υπήρχαν παράγοντες του τουρισμού και διαπιστώθηκε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει εμβολιαστεί. «Είναι ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο, πανελλήνιο και δυστυχώς στον τόπο μας ισχύει αυτό. Τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από ότι περιμέναμε. Ο εμβολιασμός, όπως έχει αποδειχτεί είναι το μοναδικό όπλο που έχει η κοινότητα, απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν πετύχουμε τα ποσοστά της ανοσίας, όπως φαίνεται με τα καινούρια δεδομένα πάνω από 70% – και βέβαια δεν μιλάμε για τη χώρα μας μόνο. Αν εμβολιαστεί η κοινότητα, όσο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι αν επιτύχουμε, αν δεν έχουμε εμβολιασμό σε αυτές τις χώρες θα παρουσιαστούν μεταλλάξεις, καινούριες μορφές κορωνοϊού που θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κοινότητα».
Ο κ. Κοχιαδάκης σημείωσε πως αυτό που έχει παίξει μεγάλο ρόλο είναι η ενημέρωση. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι συνιστώσες είναι 3. Το ένα είναι άνθρωποι που είναι σπίτι τους και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, οι άνθρωποι στις παραμεθόριες περιοχές και οι άνθρωποι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η τρίτη συνιστώσα είναι μεγαλύτερη και ευτυχώς γίνεται μια προσπάθεια από την πολιτεία για την αντιμετώπιση των άλλων δύο περιπτώσεων με τα κινητά συνεργεία που θα πηγαίνουν στα σπίτια αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθεί ο κόσμος ότι πρέπει να εμβολιαστεί και εκεί δυστυχώς οφείλω να ομολογήσω ότι υπολλειπόμαστε. Η πολιτεία έχει ρίξει το μεγάλο βάρος στις δύο πρώτες περιπτώσεις και στην ενημέρωση του κόσμου. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν ενεργοποιηθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα έχουμε πρόβλημα. Υπήρξε ένα ποσοστό ανεμβολίαστων ακόμη και γιατρών και ακόμη μεγαλύτερο νοσηλευτών και θεωρώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο».
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, το ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών είναι γύρω στο 85% ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Έχουν βρεθεί μελέτες στην Αμερική ότι με εκπαιδευμένο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υπήρξαν καλύτερα αποτελέσματα. Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Εδώ στην Κρήτη σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι γιατροί και λοιπό προσωπικό γιατί η κοινωνία είναι η μικρή. Η σχέση του γιατρού με τον ασθενή είναι πολύ στενή διότι είναι μικρή στενή κοινωνία».
Ο κ. Κοχιαδάκης σημείωσε ότι δεν φτάνει να υπάρχουν συνεργεία που θα πηγαίνουν σε παραμεθόριες περιοχές αλλά θα έπρεπε να συνοδεύονται από ανθρώπους της υγείας που πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες. «Οι άνθρωποι που είναι στο χώρο της υγείας και έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και να ενημερώσει τον κόσμο πολύ πιο εύκολα».
Κλείνοντας ο κ. Κοχιαδάκης ανέφερε πως υπήρξε πρόταση για τηλεφωνική γραμμή, η οποία θα δούλευε ορισμένες ώρες από στελέχη της Ιατρικής Σχολής. «Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν τις ανησυχίες τους ή ήπια συμπτώματα. Να μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο και να λύνουν τις οποιεσδήποτε ανησυχίες τους. Η Ιατρική Σχολή έχει στην διάθεση της πολιτείας το προσωπικό της με εξορμήσεις και ενημερώσεις που θα συνδυαστούν με τις εξορμήσεις για την προσφορά των εμβολίων. Οι δύο προτάσεις δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής και απορρίφθησαν με σύντομες διαδικασίες. Εμείς σαν Ιατρική Σχολή, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτές τις δράσεις μόνοι μας».