Την πεποίθηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και Διευθυντής COVID στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοφτερίδης το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν είναι εγχώρια και έχουν ιστορικό ταξιδιού. «Είναι εξαιρετικά μεταδοτική όπως και η Δέλτα, ίσως είναι περισσότερο από τη Δέλτα, τα δεδομένα δεν τα έχουμε στα χέρια μας ακόμη οπότε μάλλον θα επικρατήσει όπως και η Δέλτα το προηγούμενο διάστημα».
Πρόσθεσε δε, ότι αν και είναι νωρίς ακόμη υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος Όμικρον έχει την ικανότητα να μολύνει πιο εύκολα ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει και με τη Δέλτα. «Το ίδιο συμβαίνει και με την Όμικρον, αυτό έχει μάλλον μεγαλύτερη ικανότητα, κάποιοι αναφέρουν ίσως και πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα. Μάλλον θα έχουμε τέτοιες μολύνσεις και με την Όμικρον».
Ο κ. Κοφτερίδης επεσήμανε πως τα εμβόλια προστατεύουν τους πολίτες από σοβαρή νόσο, νοσηλείες και θάνατο. «Αυτό θα συνεχιστεί φαίνεται και στην Όμικρον όπως και στην Δέλτα. Άνθρωποι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο ήπια. Ήδη η Pfizer ανακοίνωσε κάποια αποτελέσματα που λένε ότι το εμβόλιο είναι ισχυρό και η γ’ δόση βοηθάει. Θα έχουμε καλή προστασία από τα εμβόλια αλλά να γίνει και η γ’ δόση. Όσοι δεν την έχουν κάνει να φροντίσουν να εμβολιαστούν».
Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ καλό στοιχείο και ενθαρρυντικό. «Οι νοσηλείες μας είναι αρκετές αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα σε Εντατικές και κλινικές κορωνοϊού. Παραμένουν σε σταθερό αριθμό με βάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία που το πανδημικό κύμα αυτό είναι σε αποκλιμάκωση. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να πάμε καλύτερα, ο άγνωστος παράγοντας είναι η Όμικρον, διότι αν επικρατήσει και γρήγορα τότε ενδεχομένως να αλλάξει το τοπίο και να έχουμε περισσότερους νοσούντες. Δεν ξέρουμε τι επίπτωση θα έχει στο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε εμπειρία και είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες νοσηλείες. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση».
Το μη χτίσιμο της ανοσίας δημιουργεί πρόβλημα επεσήμανε ο κ. Κοφτερίδης καθώς ο ιός εξελίσσεται συνεχώς και όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί εξελίσσεται παραπάνω και κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται οι μεταλλάξεις και αυτές κάποιες φορές κάνουν λιγότερη σοβαρή νόσο, άλλες φορές δεν μεταδίδεται. Εμείς έχουμε μια μετάλλαξη που μεταδίδεται εύκολα η νόσος, φαίνεται ηπιότερη αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα αυτή τη στιγμή πράγματι αν εμβολιαστούμε θα εμποδίσουμε τις μεταλλάξεις».
Σημείωσε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν θα έπρεπε ο κόσμος να φοβάται. «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν γίνει δόσεις εμβολίων αρκετές, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο μας όπλο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται περισσότερο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των παιδιών 5 – 11 ετών λέγοντας πως θα ωφελήσει διότι τα παιδιά όταν νοσήσουν, θα μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια. «Μπορεί να νοσήσουν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι οπότε είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ, ο εμβολιασμός σε μικρότερες ηλικίες είναι σημαντικός».
Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τους ανθρώπους που είναι άνω των 65 ετών και ανεμβολίαστοι. «Έπρεπε και είναι από την αρχή προτεραιότητα, όταν νοσήσουν έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση και επιπλοκές, είναι πιο εύκολο να νοσηλευτούν. Οπότε αυτή είναι η ομάδα που μας ανησυχεί. Στο επίπεδο εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ομάδα, είμαστε περίπου στο 80-85%. Έχουμε ένα 20% που είναι μεγάλο νούμερο. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και μάλιστα όσοι δεν έκαναν την γ’ δόση να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να μην έχουν επιπλοκές του ιού».