Δεκαπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν μυοκαρδίτιδα αν νοσήσουν από κορωνοϊό έχουν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής γενετικής ανθρώπου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει περίπου το 25-29% των παιδιών, ενώ και η Όμικρον δείχνει να «αγαπά» τις μικρότερες ηλικίες. «Το 1/4 των παιδιών προσβάλλεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η Όμικρον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία μολύνει περισσότερο τους άνω των 60 αλλά και τα μικρά παιδιά. Αυτό δημιουργεί έναν πρόσθετο λόγο ανησυχίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εμβολιαστούν».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η άποψη πως τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορωνοϊό έχει ανατραπεί. «Ο ιός μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να αναπτυχθεί στα υγρά του σώματος των παιδιών με αποτέλεσμα να μολύνουν και εκείνα όπως οι ενήλικες», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι, «εάν μολυνθεί το παιδί έχει δεκαπλάσια πιθανότητα να αποκτήσει μυοκαρδίτιδα».
«Το εμβόλιο δημιουργεί παρενέργειες με μυοκαρδίτιδα στα παιδιά του γυμνασίου, αλλά στα παιδιά του δημοτικού χορηγείται το 1/3 της δόσης με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια παρενέργεια, αλλά και η ίαση είναι ευκολότερη αν είναι εμβολιασμένα», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση ως προς το μέτρα που έχει λάβει, ωστόσο η ανταπόκριση στα ραντεβού για την α΄δόση του εμβολίου τον έχει απογοητεύσει. «Όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι δημιουργούνται εργοστάσια παραγωγής μεταλλάξεων», κατέληξε.