Ξεκινά η δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη, με την συνάντηση της Παρασκευής στο υπουργείο Μετανάστευσης να κρίνεται κρίσιμη για την επόμενη μέρα στο νησί, όπου τις τελευταίες ημέρες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και εκτιμάται πως η δομή μπορεί να είναι έτοιμη σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ANT1 σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Ηράκλειο οι πιθανές τοποθεσίες είναι τρεις: Η πρώτη είναι το στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι, η δεύτερη το στρατόπεδο στο Τυμπάκι στη Μεσαρά, ενώ η τρίτη είναι το παλιό στρατόπεδο στον Καρτερό.
Στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργο Μαρινάκη για τη δημιουργία της πρώτης κλειστής δομής στο νησί, αναμένεται να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Ενισχύει τα μέτρα για μετανάστες από Αφρική η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει με κάθε μέσο το μήνυμα προς τους διακινητές και όσους περιμένουν να προωθηθούν στη χώρα από τις ακτές της Λιβύης πως «η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Ήδη, αργά χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, κατατέθηκε η τροπολογία για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική», σηματοδοτώντας το χαρακτήρα του επείγοντος που υπάρχει για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη. Όπως έγραψε το iefimerida.gr η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα, όπως η σύλληψη των μεταναστών που φτάνουν στις παραλίες του νησιού και η κράτηση τους σε κλειστά κέντρα, αφού καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων και εκτιμάται πως οι αρχές της Λιβύης εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό.
Μεταναστευτική Κρίση: Η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα και αναζητά συνεργασία με τη Λιβύη
Πρόκειται για μία εξ αρχής δύσκολη άσκηση όσο η συνεργασία με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής παρουσιάζει προβλήματα και έλλειψη συνεννόησης. Η επίσκεψη του γιου του ισχυρού άνδρα της Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ, στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό, πατέρα της Αγγέλας και του Φίλιππου, που μαζί με άλλα τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα του Σεπτεμβρίου 2023, θεωρείται ως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Βεγγάζης μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή, όμως απαιτούνται πολλά περισσότερα προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα στο πεδίο. Η Αθήνα κρατά ανοιχτούς διαύλους με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης, ενώ μέχρι αύριο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. που έμειναν στη Βεγγάζη, μετά την εσπευσμένη αναχώρηση του ευρωπαίου Επιτρόπου, προκειμένου να καταγραφούν τα αιτήματα του Χαφτάρ προς τις Βρυξέλλες ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Αναστολή ασύλου και Κέντρα Κράτησης: Επανέρχεται η στρατηγική του 2020
«Αν φτάνουν χίλια άτομα από τη Λιβύη σε ένα 24ωρο ή ένα 48ωρο η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος και εξηγεί πως πρέπει με κάθε τρόπο να μειωθεί ο ρυθμός των αφίξεων «για να ανταπεξέλθουμε στο πρόβλημα». Εξ ου και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε το 2020 για να αντιμετωπιστεί η εισβολή μεταναστών στον Έβρο με την αναστολή του ασύλου και τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα προσωρινής κράτησης. Μία σημαντική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά η Ευρώπη υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη την πολιτική αυτή «αφού έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», όπως συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Το άρθρο “Κρήτη: Που θα γίνει η κλειστή δομή μεταναστών – Τα τρία σενάρια“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.