Ένας μεγαλύτερος χώρος που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των αστέγων και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του 2020. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, τονίζοντας ότι σύντομα “θα έχουμε ανακοινώσει τον χώρο, το μέγεθος και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει μία καλύτερη δομή μεγαλύτερη και πιο πλήρης, για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια και αυξάνονται μέρα με τη μέρα“. Από την πλευρά της η κ. Ζερβουδάκη, ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν τα πρώτα αυτόνομα δημοτικά κοινωνικά πλυντήρια, με τα Χανιά να εγκαινιάζουν αυτή την πρωτοβουλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση γύρω από τους άστεγους και τα άπορα άτομα της πόλης, έγινε με αφορμή το κείμενο που απέστειλαν προς το δημοτικό συμβούλιο η Κυριακάτικη Κουζίνα Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, το Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας Χανίων, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, παράρτημα Χανίων και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων (ΕΓΕΣΥΧ), στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
“Για τους αστέγους βρισκόμαστε δίπλα στο στέκι και στην κοινωνική κουζίνα όποτε μας το ζητούν και όποιος έχει ζητήσει τη βοήθεια μας ως προς τα τρόφιμα, την ένδυση, την υπόδηση την έχουμε προσφέρει και με το παραπάνω. Στηρίζουμε το φιλόπτωχο συσσίτιο της Σπλάντζιας, με διάφορους τρόπους. Έχουμε ενισχύσει με 4000 ευρώ ετησίως το συσσίτιο της Σπλάντζιας όποτε οι συνθήκες το καλούν. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους στο στέκι μεταναστών και τους έχουμε δώσει χαρτί στους μετανάστες ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα τις ώρες των συσσιτίων. Μάλιστα, το στέκι πρόσφατα μας ζήτησε, βοήθεια σε ρούχα και κουβέρτες και εμείς περιμένουμε ένα χαρτί από το στέκι να δώσουμε όλα όσα μας ζήτησαν“, τόνισε η κ. Ζερβουδάκη.
Άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες και ξενώνας
“Είμαστε σε επαφή για να βρούμε μία μεγαλύτερη δομή για τους αστέγους για να τους εντάξουμε σε αυτή.. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη αλήθεια. Πολλοί από αυτούς είναι κατ’ επιλογή στον δρόμο. Οι 20 θέσεις δεν είναι αρκετές ωστόσο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τελευταίο παράδειγμα η κυρία στην 1866, την οποία καταφέραμε να περιθάλψουμε, μετά από μεγάλο αγώνα και μετά από επικοινωνία με το προξενείο της χώρας της. Για τις κακοποιημένες γυναίκες, υπάρχουν 15 δωμάτια και πάντα τις βοηθάμε, δεν υπήρξε καμία στιγμή που να μην δεχτούμε κάποια γυναίκα. Οι δομές είναι αρκετές και για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα πλυντήρια όπως στην Καραισκάκη 55 θα είναι σύντομα έτοιμα, οπότε για πέντε ημέρες την εβδομάδα καθημερνά, το πρωί θα μπορούν να πλένουν, να στεγνώνουν τα ρούχα τους και να κάνουν μπάνιο εκεί οι άστεγοι και άποροι της πόλης μας, ενώ θα μεταφέρουμε και την ιματιοθήκη μας σε αυτά τα πλυντήρια. Τα μοναδικά αυτόνομα δημοτικά κοινωνικά πλυντήρια στην Ελλάδα είναι στα Χανιά“, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ζερβουδάκη.
Τα σχόλια που έγιναν από τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων κινήθηκαν κυρίως γύρω από το γεγονός ότι ο ξενώνας για τους άστεγους είναι μικρός και όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να φιλοξενεί περισσότερα άτομα ή ακόμα και να βρεθεί μία μόνιμη λύση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην υποφέρουν. Μάλιστα ο κ. Ρίζος υπογράμμισε, ότι κάποια άδεια κτίρια του δήμου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους.
Από την πλευρά της η κ. Αγγελάκη σχολίασε το πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι” του οποίου οι δομές μεταφέρθηκαν στον ΔΟΚΟΙΠΠ.
Ο δήμαρχος Χανίων, τόνισε ότι “ο δήμος Χανίων μέσω των υπηρεσιών του είναι ανοιχτός και προσβάσιμος, σε κάθε συλλογικότητα που επιθυμεί να καταθέσει ιδέες αναφορικά με την πρόνοια των ευπαθών ομάδων ο δήμος όταν είναι δυνατό ο δήμος συμβάλλει και βοηθά αυτές τις ομάδες. Μέσα στο 2021 θα έχουμε ανακοινώσει τον χώρο, το μέγεθος και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει μία καλύτερη δομή μεγαλύτερη και πιο πλήρης, για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια και αυξάνονται μέρα με τη μέρα “.
Τέλος, έγινε πρόταση να πραγματοποιηθεί μία διαδικτυακή συνάντηση με τους φορείς που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο, ώστε να γίνουν προτάσεις για περαιτέρω παρεμβάσεις που αφορούν στην περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.
Πηγή: flashnews.gr