14 άτομα προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στα Χανιά, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των 17 εμπλεκομένων που απολογήθηκαν χθες ενώπιων του ανακριτή.
Τα δύο αδέρφια, που κατηγορούνται ως αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, αφέθηκαν ελεύθερα για την πρώτη δικογραφία που αφορά στην διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο, στη συνέχεια συνελήφθησαν ξανά με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους για δεύτερη δικογραφία που αφορά εκβιασμούς και την εκκλησιαστική περιουσία και προφυλακίστηκαν και θα απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Μετά την απολογία των κατηγορουμένων οι συνήγοροι υπεράσπισης κάποιων εξ αυτών, Διονύσης Βέρρας και Γιώργος Περράκης προχώρησαν σε δηλώσεις, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα της Αφάλειας Χανίων.
«Ό,τι συνέβη στις άλλες υποθέσεις, θα συμβεί και σε αυτήν εδώ. Συνηθίζω να λέω σε αυτές τις περιπτώσεις ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός. Θα το δείτε στην πορεία. Όταν θέλετε να δείτε τη σημαντικότητα μιας υπόθεσης δε θα τη βλέπετε με την καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά στα πραγματικά ευρήματα της υπόθεσης. Σε αυτή την υπόθεση μιλάμε για ευρήματα κοκαΐνης 10 και 20 γραμμαρίων, ασήμαντες ποσότητες. Εδώ όλο αυτό είναι ένα τεράστιο επικοινωνιακό κρεσέντο που τελειώνει σήμερα με πολλούς ανθρώπους κατά την άποψή μου, «τραβηγμένα και άδικα», με προσωρινή κράτηση. Υπό κανονικές συνθήκες, αν ήταν μία μεμονωμένη υπόθεση, κάποιοι άνθρωποι δεν θα ήταν στη φυλακή αλλά θα ήταν με κάποιους περιοριστικούς όρους. Η πρακτική των δικαστηρίων, όπως τουλάχιστον τη ζούμε εμείς τα τελευταία πολλά χρόνια, δεν είναι να βάζεις τους ανθρώπους στη φυλακή με κάποιες τηλεφωνικές κλήσεις που τους αποδίδονται κάποιες άγνωστες ποσότητες ναρκωτικών που πούλησαν σε κάποιους άγνωστους και αυτό να το μετατρέπεις σε μία ογκώδη, σοβαρή τάχα υπόθεση, ασκώντας ποινική δίωξη για μία εγκληματική οργάνωση, η οποία εγκληματική οργάνωση έχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό: δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, πέραν από δύο-τρεις. Έχουν βρεθεί άνθρωποι να θεωρούνται μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση κοινωνική, που δεν γνώριζε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Έχει χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση ένα σύνολο μικροϋποθέσεων, άσχετων μεταξύ τους. Κι αυτό το χαρακτήρισαν «τεράστια εγκληματική οργάνωση», ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των περισσότερων εμπλεκομένων», σημείωσε ο κ. Βέρρας.
«Αυτή υπόθεση είναι ένα φιάσκο και θα το δείτε στην πορεία διότι δεν έχει αυτό που πρέπει να έχει μια σοβαρή υπόθεση, δεν έχει το αντικειμενικό εύρημα. Τα δικά τους τα ευρήματα είναι αστεία για τα ακροατήρια. Δεν μπορεί να μοιράζεις διώξεις με νομικούς χαρακτηρισμούς που απειλούν ισόβιες καθείρξεις και να δημιουργείς ένα κλίμα και να δημιουργείς «αναγκαστικές», τραβηγμένες από τα μαλλιά, προσωρινές κρατήσεις», συνέχισε ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για προφυλάκιση της συζύγου ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων.
«Έβαλαν μια γυναίκα στη φυλακή, την έκριναν προσωρινά κρατούμενη, με τρία παιδιά όχι για την υποκειμενική της ευθύνη αλλά για μια απροσδιόριστη και επικίνδυνη θα έλεγα αντικειμενική ευθύνη μέσω του συζύγου της, αφού είναι σύζυγός ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων. Ο σύζυγός της σωστά κρατήθηκε ,αλλά να κρατάς μια γυναίκα που έχει λευκό ποινικό μητρώο και τρία παιδιά επειδή κατ’ εντολή του συζύγου της κατέβασε κάτι χωρίς να το ξέρει από το σπίτι της, είναι από αυτά που όταν τα συναντάς στην διαδρομή σου την επαγγελματική σε απογοητεύουν. Φοβάμαι ότι πλέον μπαίνουν σοβαρά θέματα στον τρόπο της απονομής της δικαιοσύνης. Όλα έγιναν με πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο και είναι επικίνδυνος γιατί μιλάμε για την ελευθερία των ανθρώπων», σημείωσε.
Με την σειρά του ο συνήγορος υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων Γιώργος Περράκης δήλωσε: «Θεωρώ ότι θα αποδειχθεί άνθρακας ο θησαυρός, γιατί η επίκληση της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας νομικός μανδύας, ένα πρόσχημα για μια συρραφή διαφόρων μικροϋποθέσεων για να καταστεί δυνατή η επ’ αυτοφώρω σύλληψη ορισμένων και με αυτόν τον τρόπο να έρθουν οι μικροϋποθέσεις στο δικαστήριο και να συλληφθούν οι κατηγορούμενοι, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν αν δεν υπήρχε ο χαρακτηρισμός ως εγκληματική οργάνωση. Η επίκληση της εγκληματικής οργάνωσης σημαίνει αυτόφωρο έγκλημα άρα νόμιμη σύλληψη του οποιουδήποτε εμπλεκόμενου. Είναι τελείως ασύνδετη, δεν υπάρχουν τα πραγματικά στοιχεία που συγκροτούν την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή μια δομημένη ομάδα, με σαφή υποστηρικτικό μηχανισμό και διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών. Οι ποσότητες ναρκωτικών που φέρονται να διακινήθηκαν είναι πολύ μικρές σε επίπεδο γραμμαρίων. Στα όπλα είναι μια διαφορετική περίπτωση και ποτέ δεν κρατούνται προσωρινά άτομα τα οποία συλλαμβάνονται επειδή κατέχουν κάποιο όπλο, το οποίο χαρακτηρίζεται αντικείμενο κακουργηματικής κατοχής».
Το άρθρο “Μαφία της Κρήτης: Ο δικηγόρος Δ. Βέρρας κάνει λόγο για «φιάσκο» της Ασφάλειας Χανίων“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.