
Σε νέα προειδοποίηση προς την Τεχεράνη προχώρησε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπομονή του εξαντλείται, την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον τερματισμό του πολέμου που προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην ευρύτερη περιοχή και τις αγορές ενέργειας.
«Καλό θα είναι να βάλουν μυαλό σύντομα», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία του, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία εμφανίζεται να κρατά όπλο, και στο φόντο απεικονίζονται εκρήξεις και η φράση «Τέρμα ο Mr. Nice Guy».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί «δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους» και ότι «δεν ξέρουν πώς να υπογράψουν μια μη πυρηνική συμφωνία», διαμηνύοντας εμμέσως ότι δεν προτίθεται να δεχθεί μια συμφωνία σαν αυτή που πρότεινε το Ιράν για άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ με ταυτόχρονη άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμένων και μετάθεση του ζητήματος των πυρηνικών σε μεταγενέστερο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν, σύμφωνα με το CNN, αναμένει μια αναθεωρημένη πρόταση από το Ιράν τις επόμενες ημέρες, αφότου Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη πρόταση της Τεχεράνης δεν ικανοποιούσε τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τραμπ φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, να προετοιμαστούν για παρατεταμένο ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.
Παράλληλα, ιδιαίτερα τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα και στον Λίβανο, όπου τα ισραηλινά πλήγματα στον νότο της χώρας συνεχίζονται παρά την εκεχειρία.
Στο ενεργειακό πεδίο, η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ έρχεται να προστεθεί στην αβεβαιότητα που προκαλεί το ενδεχόμενο κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ, εντείνοντας τους φόβους για νέες αναταράξεις στις τιμές του πετρελαίου.
Παρακαλώ περιμένετε…




































