Συνεχής είναι τα τελευταία δύο χρόνια οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας στην Κρήτη φτάνει κοντά στα 20 ευρώ περίπου με μία αύξηση της τάξης του 20% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης.
Όσον αφορά στα αμνοερίφια, η τιμή κυμαίνεται από 16-18 ευρώ τεμαχισμένο και 14 ευρώ περίπου ολόκληρο, που είναι αυξημένες κατά 7% περίπου σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα πάντως με τον κρεοπώλη Μανόλη Βυνιχάκη, οι τιμές στα αμνοερίφια στην Κρήτη επηρεάζονται και από το γεγονός πως το νησί τροφοδοτεί με αυτό το είδος κρέατος και περιοχές της υπόλοιπης χώρας, εξαιτίας των κρουσμάτων ευλογιάς. Το νησί, προς το παρόν παραμένει «καθαρό» και αυτό συμβάλλει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο να μην έχει επηρεαστεί η ζήτηση από τους καταναλωτές.
Σταθερή παραμένει η τιμή τόσο στο κοτόπουλο, γύρω από τα 3,30 ευρώ, ενώ από 5,50 έως 9 ευρώ είναι η τιμή στο χοιρινό κρέας.
Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα άνοδος στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς οι εκτροφείς έχουν πλέον να προσαρμοστούν στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημαίνει υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Οι αυξημένες τιμές πάντως έχουν οδηγήσει στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών αφού πλέον οι ποσότητες που αγοράζουν οι πολίτες έχουν μειωθεί σημαντικά.
Το άρθρο “Μοσχάρι σε τιμή… χρυσού στην Κρήτη: «Φλερτάρει» με τα 20 ευρώ – Τι συμβαίνει με τα αμνοερίφια λόγω ευλογιάς“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.