Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
  • Ακούστε LIVE!
  • Επικοινωνία
Όλοι μαζί μπορούμε
No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

    Παραγωγοί

    Συντελεστές του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM και ΣΚΑΪ 100.3 FM

    Πρόγραμμα

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού.

    Διαφημιστείτε στον
    ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο Σκάι Κρήτης στηρίζει την τοπική αγορά παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επικοινωνια

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
    στο τηλέφωνο 2810 22 52 52

    Το κεντρικό μας e-mail είναι: skaikritis@otenet.gr

No Result
View All Result
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός - Ηράκλειο, Κρήτης
LIVE!
No Result
View All Result

Σημαντικές ανακοινώσεις στο Φραγκίσκο Παρασύρη για τους μελισσοκόμους της Κρήτης

πριν 12 μήνες
στην κατηγορία ΚΡΗΤΗ
Reading Time: 1λεπτά
0 0
0
11
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Όπως είχε δεσμευτεί στα Μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε αμέσως σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποζημίωση ανά κυψέλη, αλλά και την ουσιαστική αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει τις ζημιές στη μελισσοκομία, οι οποίες προέρχονται από τις κλιματολογικές συνθήκες (ξηρασία κλπ).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τονίζοντας πως πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της υιοθέτησης των αιτημάτων των μελισσοκόμων και συγκεκριμένα, για την ένταξή τους στο καθεστώς του πρασινίσματος. Κλείνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης, τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησε σχετική ενημέρωση για τον περιορισμό ελληνοποίησεων ποσοτήτων μελιού που εισάγονται στη χώρα και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο για την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού μελιού και ιδιαίτερα συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Κρήτης, τονίζοντας, επίσης, πως κατά την τρέχουσα περίοδο και με δεδομένα τα προβλήματα της ανομβρίας στο Ηράκλειο, απαιτούνται συγκεκριμένα στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των μελισσοκόμων, καλύπτοντας μέρος της «χαμένης» παραγωγής μελιού.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα στη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), στη διάρκεια της οποίας συμπεριλαμβάνονται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και της μελισσοκομίας.

ΆλλαΣχετικά άρθρα

Hράκλειο: Δύο συλλήψεις για τις χθεσινές καραβιές μεταναστών

Hράκλειο: Δύο συλλήψεις για τις χθεσινές καραβιές μεταναστών

πριν 16 λεπτά
Στο λιμάνι του Ηρακλείου δεκάδες μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Σαντορίνης – Και νέα «καραβιά» στη Γαύδο

Στο λιμάνι του Ηρακλείου δεκάδες μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Σαντορίνης – Και νέα «καραβιά» στη Γαύδο

πριν 2 ώρες
Kρήτη: Θρήνος για τον 27χρονο Γιώργο που «έσβησε» στην άσφαλτο

Kρήτη: Θρήνος για τον 27χρονο Γιώργο που «έσβησε» στην άσφαλτο

πριν 2 ώρες
Καιρός: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη

Καιρός: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη

πριν 2 ώρες

Μία μόνο ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το μέτρο για τη Βιολογική παραγωγή, στο οποίο για πρώτη φορά εντάχθηκε και η μελισσοκομία.

Για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027, από το Υπουργείο αναφέρεται ότι έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομεακών προγραμμάτων (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, οίνος, μέλι) σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές (οικολογικά προγράμματα) και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές.

Ειδικότερα για τον τομέα της μελισσοκομίας, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω τομέας εντάσσεται, όπως προαναφέρθηκε, στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027, μέσω του οποίου ενισχύεται με σειρά συγχρηματοδοτούμενων τομεακών Παρεμβάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως και 2027 ανέρχεται σε 61.626.450€ (12.325.290€ ετησίως). Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι). Σημειώνεται ότι το τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα ήταν το πρώτο τομεακό πρόγραμμα του ΣΣ ΚΑΠ 2023–2027 που εφαρμόστηκε κανονικά το οικονομικό έτος 2023 και επέδειξε απορρόφηση, ύψους άνω του 95%.

Για τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ, λόγω της ξηρασίας

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με ξεχωριστό έγγραφο από τον ΕΛΓΑ, ενημερώθηκε ότι ο Οργανισμός δεν αποζημιώνει τους μελισσοκόμους που πλήττονται από την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, καθώς ο ΕΛΓΑ έχει εντάξει ως φυσικούς κινδύνους για την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα για την μελισσοκομία μόνο το χαλάζι, το υπερβολικό ψύχος, το χιόνι, την ανεμοθύελλα, την πλημμύρα, τον καύσωνα και τον κεραυνό. Τονίζετα, επίσης, πως η μειωμένη παραγωγή του μελιού μπορεί να αποζημιωθεί μέσω προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων κατόπιν έγκρισης προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» μελιού

«Σχετικά με τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της δυνατότητας εντατικοποίησης της παρακολούθησης των ελέγχων στις εισαγωγές μελιού, σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και στη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για την καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και για την τήρηση του ισοζυγίου μελιού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/24-8-2017 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)» (Β ́2983/30-8-2017).

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και η διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού».

Για την ανάδειξη του ελληνικού μελιού

«Σχετικά με την ανάδειξη του ελληνικού μελιού, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Παρέμβασης Π2-55.7 «Δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των μελισσοκομικών προϊόντων», προβλέπεται η υλοποίηση Δράσεων για την ταυτοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διαφόρων τύπων ελληνικού μελιού και την τεκμηρίωση ισχυρισμών βιολογικών δράσεων και υγείας, ισχυρισμών διατροφής, γεωγραφικής προέλευσης, βοτανικής σύνθεσης και φυσικοχημικών παραμέτρων».

Η απάντηση του ΕΦΕΤ

Από τον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι για το 2024 υλοποιούνται προγράμματα ελέγχου ποιότητας του μελιού, με δειγματοληψίες και ελέγχους τόσο σε τυποποιητήρια μελιού αλλά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στις πρώτες ύλες το μέλι.

Τέλος, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τονίζεται πως υπάρχει προθυμία στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ποιότητας των χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού, συμπεριλαμβανομένων των μελιών της Κρήτης, μέσα από συγκεκριμένα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το άρθρο “Σημαντικές ανακοινώσεις στο Φραγκίσκο Παρασύρη για τους μελισσοκόμους της Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.

Πηγή CRETA24

Ετικέτες: ΗΡΑΚΛΕΙΟΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΚΗ
Next Post
Αυτοψία Κεγκέρογλου στο Φράγμα Παρτίρων- Ενημέρωση από τους μελετητές για τις εργασίες αποκατάστασης

Αυτοψία Κεγκέρογλου στο Φράγμα Παρτίρων- Ενημέρωση από τους μελετητές για τις εργασίες αποκατάστασης

Ακούω ζωντανά ΣΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ 92.1
Πες την άποψη σου
creta24.gr
Creta Media Group
Καφές Δανδάλη Ο Νούμερο 1 καφές της Κρήτης
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΣΜ

Νέα άρθρα

Πάτρα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην περιοχή των Συχαινών

Πάτρα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην περιοχή των Συχαινών

15 Αυγούστου, 2025
Πάνω από 80 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των γερμανικών συνόρων

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των γερμανικών συνόρων

15 Αυγούστου, 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πάτρα: Μεγάλη φωτιά ανάμεσα σε Βούντενη και Συχαινά

    Πάτρα: Μεγάλη φωτιά ανάμεσα σε Βούντενη και Συχαινά

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Φωτιά τώρα στην Κρήτη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Φωτιά τώρα στην Καρδίτσα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απαγορευτικό απόπλου: Δεμένα τα πλοία και στην Κρήτη εξαιτίας ισχυρών ανέμων

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τροχαίο στη Χερσόνησο – Τραυματίστηκε μια γυναίκα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΣΜ
ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM
Creta Media Group

Ο ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 από το 1995 βρίσκεται δίπλα στον συνειδητοποιημένο ακροατή προσφέροντας του έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και ποιοτική ψυχαγωγία.

Κατηγορίες

  • BUSINESS
  • CINEMA
  • Uncategorized
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Καιρός
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε μας

 

Παραγωγή website
metrovista creative media

  • Ο Σταθμός
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

© 2020 ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ 92,1 FM, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφτείτε την Πολιτική απορρήτου μας.

Πες μας

την άποψή σου...