Στη Βουλή, ως αναφορά, κατέθεσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, το Ομόφωνο Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: « Στήριξη της Στεγνής Θεραπείας -Δημόσια Δέσμευση για την Υπεράσπιση των στεγνών προγραμμάτων Απεξάρτησης πρώην ΚΕΘΕΑ και των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ».
Με το ψήφισμα, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τον Ιούλιο 2024, και την ένταξη του ΚΕΘΕΑ στον ΕΟΠΑΕ, και μετά την επίσημη έναρξη του νεοσύστατου Οργανισμού το Φεβρουάριο 2025, διαπιστώνεται, συστηματική υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών κοινοτήτων, απαξίωση του ρόλου των οικογενειών, που συνιστά αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ, διοικητικές αποφάσεις που αποσυνδέουν τα προγράμματα από την ιστορική, θεραπευτική και κοινωνική τους ταυτότητα και πρακτικές αποκλεισμού, όπως η απαίτηση για παραχωρητήρια χωρίς καμία μέριμνα για στέγαση, που απειλούν τη φυσική παρουσία των Συλλόγων στους θεραπευτικούς χώρους.
Από το Υπουργείο Υγείας ζητείται η άμεση στελέχωση και χρηματοδότηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, η αναγνώριση του ρόλου της οικογένειας ως αναπόσπαστου μέρους της θεραπείας, με σταθερή παρουσία των συλλόγων οικογένειας και της ΟΣΟΚΕΘΕΑ στους χώρους των Προγραμμάτων, η διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας των δομών του ΚΕΘΕΑ, η παραχώρηση και διατήρηση σταθερών χώρων στους Συλλόγους Οικογένειας στις τοπικές κοινωνίες και η δημόσια στήριξη και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.
Το άρθρο “Στήριξη του ΚΕΘΕΑ από τον Φραγκίσκο Παρασύρη“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.