Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου η εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία τριών ειδικών διατάξεων παροχής νερού για είδη της άγριας ορνιθοπανίδας σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης.
Οι διατάξεις τοποθετήθηκαν στους Παρανύμφους Δήμου Γόρτυνας στα Αστερούσια, στον ορεινό όγκο της Θρυπτής του Δήμου Ιεράπετρας και στον Χανδρά του Δήμου Σητείας σε περιοχές συχνής διέλευσης και υψηλής συγκέντρωσης πτωματοφάγων αρπακτικών (Όρνιων – Gyps fulvus και Γυπαετών – Gypaetus barbatus) και οι οποίες ταυτόχρονα βρίσκονται κοντά σε μεταναστευτικούς διαδρόμους αποδημητικών πουλιών. Οι ποτίστρες κατασκευάστηκαν σε δημόσιες δασικές θέσεις με κατάλληλο υψόμετρο για να διευκολύνεται η προσέγγιση ειδικά των μεγάλων πτωματοφάγων πτηνών και να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμες για ανεφοδιασμό ή επισκευή.
Σκοπός της παρέμβασης είναι η συνεχής παροχή καθαρού νερού ιδιαίτερα για μεταναστευτικά είδη και είδη της ενδημικής ορνιθοπανίδας που υφίστανται μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της έλλειψης προσβάσιμων θέσεων παροχής επιφανειακού νερού.
Η αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης έγινε πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια όπου οι άνυδροι σχετικά χειμώνες και η απουσία επιφανειακών νερών ειδικά στους ορεινούς όγκους, συνέβαλαν στην αύξηση των περιστατικών πτώσεων εξαντλημένων πτηνών, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις πτώσεων νεαρών γυπών κατά την πρώτη καλοκαιρινή περίοδο μετά την πτέρωση τους.
Η διάταξη ύδρευσης που τοποθετήθηκε σε κάθε μία από τις τοποθεσίες αποτελείται από ένα μεταλλικό ομβροσυλλέκτη συνδεδεμένο με δεξαμενή αποθήκευσης νερού και μια ειδικής κατασκευής κοιλότητα ύδρευσης. Σχεδιάστηκε με τη λογική να μπορεί να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα συλλέγοντας νερό κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων και να το διαθέτει με ασφάλεια σε μικρότερα και μεγαλύτερα χερσαία ζώα και πτηνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το κάθε σύμπλεγμα ομβροσυλλέκτη/δεξαμενής καλύφθηκε περιμετρικά με πέτρες για σταθερότητα και εναρμόνιση με το περιβάλλον ενώ η κοιλότητα ύδρευσης κατασκευάστηκε από ειδικά ελαφριά υλικά λευκής απόχρωσης με ενσωματωμένο σύστημα ρύθμισης της στάθμης του νερού και ράμπα ασφαλούς διαφυγής για μικρά ζώα και μικρόπουλα που θα τη χρησιμοποιούν.
Οι διατάξεις παροχής νερού στην άγρια πανίδα κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ) και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια των κοινοτήτων Παρανύφων και Χανδρά.
Το άρθρο “Τρεις αυτόνομες ποτίστρες για την άγρια πανίδα στα βουνά της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.