Στη δημιουργία κλειστού χώρου φύλαξης των μεταναστών που φτάνουν στο Ηράκλειο, προσανατολίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα μπορεί να μπαινοβγαίνει κανείς από τον συγκεκριμένο χώρα» και σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτη Σταύρο Αρναουτάκη, τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, στελέχη του Λιμενικού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Μάκης Βορίδης προχωρά σε επίσκεψη σε υποψήφιους χώρους στο Ηράκλειο.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, οι όλες διαδικασίες να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε το συντομότερο δυνατό να σταματήσει η προσωρινή τους φιλοξενία από χώρους στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του αλλά και στις αφίξεις τουριστών.
Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, δεν αναζητείται χώρος προσωρινής φιλοξενίας στα Χανιά, ενώ μέχρι τέλος έτους, θα ταξιδέψει στη Λιβύη μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Λιβύη, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας, για την αποτροπή και τον περιορισμό των ροών.
«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει παθητικά τις μεταναστευτικές ροές. Μέχρι τέλος του χρόνου θα κάνουμε επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών και εγώ στη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουμε συμφωνία με την εκεί κυβέρνηση και να δούμε τους όρους για να μπορέσουμε να έχουμε αποτροπή και έλεγχο των ροών στη Λιβύη τη στιγμή που ξεκινάνε. Σε έναν ορισμένο βαθμό οι αυξημένες ροές ήταν αναμενόμενες. Υπάρχει μεγάλη μείωση των ροών από τα νησιά του Αιγαίου γιατί έχουν ενισχυθεί οι αποτρεπτικές ικανότητες εκεί και άρα οι διακινητές αναζητούν άλλες οδεύσεις. Ειδικά στο Ηράκλειο, η διαδικασία αυτής την πρώτης καταγραφής γίνεται στο λιμάνι. Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συνεχίσει να γίνει στο λιμάνι. Πρέπει να βρούμε έναν χώρο και αυτό είναι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε, ώστε αυτή η δουλειά που γίνεται στο λιμάνι, η δουλειά της πρώτης καταγραφής μιας, δύο ημερών, να γίνεται σε έναν άλλο χώρο. Αυτός ο χώρος θα είναι κλειστός και δεν θα μπορεί κάποιος να μπαινοβγαίνει. Είναι χώρος που κάποιος θα κρατείται στις 2-3 μέρες μέχρι να μπορέσουμε να τον μετακινήσουμε στην ενδοχώρα».
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση,
Το άρθρο “Βορίδης: Κλειστός χώρος φύλαξης μεταναστών και μόνο στο Ηράκλειο – Συμφωνία με τη Λιβύη για αποτροπή των ροών θα επιδιώξει η κυβέρνηση“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.