Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) φιλοξενεί την εναρκτήρια ημερίδα των επτά νέων Ελληνικών Εδρών του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs), οι οποίες συντονίζονται από Ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη.
Το παρών έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος έκανε λόγo για μια δράση που αντιστρέφει το brain drain σε brain gain. “Βρισκόμαστε σήμερα εδώ να εγκαινιάσουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα και διεκδίκησε από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Eπτά διακεκριμένοι επιστήμονες θα έρθουν τα επόμενα πέντε χρόνια στη χώρα μας, να κάνουν την έρευνα στα δικά μας ερευνητικά ιδρύματα, μαζί με την ομάδα τους, οπότε θα προσελκύσουν κι άλλους επιστήμονες. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δείχνει το υψηλό επίπεδο των τεχνολογικών μας ιδρυμάτων. Αυτά τα προγράμματα κάποιος τα διεκδικεί απευθείας από την ΕΕ, οπότε έχουμε πολύ ανταγωνισμό και είχαμε τη δυνατότητα να πετύχουμε επτά θέσεις και οι τρεις να βρίσκονται στο ΙΤΕ. Η επιτυχία αυτή από μόνη της δηλώνει ακριβώς το υψηλό επιστημονικό επίπεδο που διαθέτουμε στη χώρα μας και το επίπεδο των ερευνητικών υποδομών που διαθέτουμε. Στο τέλος του προγράμματος αυτού θα μπορούν να προκηρυχθούν και θέσεις επιστημόνων παραπάνω από αυτές που ήδη υπάρχουν στα ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μυαλά εδώ στη χώρα μας και βεβαίως να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες να επιστρέψουν κι αυτά που είχαν φύγει τα χρόνια της κρίσης.”
Αναλυτικά, η σύσταση των Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs) αφορά τη μετακίνηση διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό σε Ελληνικά Ιδρύματα με στόχο την οργάνωση νέων ερευνητικών ομάδων σε επιστημονικά πεδία αιχμής και την επίτευξη ερευνητικής αριστείας. Βασικός σκοπός είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κάτοχου της έδρας (ERA Chair holder), ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.
Πέραν των τριών εδρών στο ΙΤΕ, που δημιουργήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, έδρα “άνοιξε” και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (μία έδρα), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (μία έδρα), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” (μία έδρα) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (μία έδρα).
Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσουν Κέντρα Αριστείας σε επιστημονικές περιοχές αιχμής, όπως η υπολογιστική αστροφυσική, η υπολογιστική βιοποικιλότητα, η ανάπτυξη μικροβιακών βιοεντομοκτόνων, η μοριακή βιοφυσική και δομική βιολογία, η κρυογονική ηλεκτρονική μικροσκοπία, η βιομοριακή μηχανική και συνθετική βιολογία και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.
Αναφορικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έρευνα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. “Εμείς από την πλευρά του Υπουργείου θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις δράσεις. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις τεχνολογικές υποδομές με πολλά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία θα ξεκινήσουν. Βεβαίως αναζητούμε την καινοτομία. Στόχος μας είναι όλο αυτό το υλικό το οποίο παράγεται σε αυτά τα υψηλού επιπέδου τεχνολογικά ιδρύματα να μπορέσει να δοθεί με μορφή εφαρμογών στην κοινωνία, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων. Η έρευνα κι η ανάπτυξη στη χώρα αυτήν τη στιγμή μετριέται στο 1,5% του ΑΕΠ, γύρω στα 3 δισ. κι ο στόχος μας είναι αυτό να αυξηθεί στο τέλος της τετραετίας.”
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο.
Το άρθρο “Επτά νέες έδρες σε ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για διακεκριμένους επιστήμονες από το εξωτερικό – Τέσσερις σε ΙΤΕ και Πανεπιστήμιο Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.