Απολύτως ξεκάθαρος ότι η αναστολή αιτημάτων ασύλου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ήταν ο Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Ιουλίου στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1.
Ο κ. Παπαγιαννάκης τοποθετήθηκε στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά – Κώστα Κεφαλογιάννη σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό, όπως προκύπτουν από τα σχετικά ρεπορτάζ: “Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αιφνιδιασμένος” σχολίασε αρχικά για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και συνέχισε: “Η εύκολη λύση είναι να μιλάμε για απόβαση, εισβολή και όλες αυτές τις αηδίες που λέμε κατά καιρούς. Πολιτική κάνουν, το καταλαβαίνω, αλλά νομίζω υπερβάλουμε. Κάθε σκέψη περί αναστολής του ασύλου συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είχε γίνει τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά η τότε Ευρωπαία επίτροπος είχε πει ότι δεν επιτρέπεται αναστολή των αιτήσεων για άσυλο. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό λέει η συνθήκη της Γενεύης. Δηλαδή ο Πρωθυπουργός, αν εξαγγείλει κάτι τέτοιο, επί της ουσίας, μέσα στο σπίτι της δημοκρατίας, τη βουλή, θα ανακοινώσει ότι η χώρα μας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και προφανώς θα χειροκροτηθεί. Μετά θα πάμε στο δικαστήριο και θα γίνουν τα ίδια που έγιναν και το 2020”.
Κατά την άποψη του κ. Παπαγιαννάκη, τέτοιες ενέργειες δεν δικαιολογούνται, ούτε από τις μεγάλες ροές στην Κρήτη, καθώς όπως είπε οι αφίξεις μεταναστών σε όλη την Ελλάδα είναι μειωμένες φέτος κατά 30% (με στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστία), σε σχέση με πέρυσι: “Αντιλαμβάνομαι τη διεθνή συγκυρία αλλά και ότι ένας στρατάρχης που κάνει κουμάντο στη μισή Λιβύη έχει όλη τη δύναμη, όμως δυστυχώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, αντιθέτως παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει εγκλωβιστεί σε παιχνιδάκια που δεν της βγαίνουν. Και για αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε κάτι δύσκολο. Παρόλα αυτά, να κάνουμε αυτόν τον πανικό δεν δικαιολογείται”.
Ο κ.Παπαγιαννάκης θεωρεί ότι έπρεπε να έχει υπάρξει προετοιμασία στην Κρήτη εδώ και μήνες, με δομές καταγραφής και προώθησης και με συγκεκριμένες διαδικασίες, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και με πολιτική βούληση από τους δήμους και τους δημάρχους.
Σχετικά με τα κλειστά κέντρα με καθεστώς διοικητικής κράτησης, ο κ. Παπαγιαννάκης και πάλι ήταν ξεκάθαρος: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές και για αυτό τα κέντρα στην Ελλάδα ονομάζονται “κλειστα, ελεγχόμενα”. Αν φτιάξουμε καινούργια, με ελληνική χρηματοδότηση, τότε μπορούμε να τα κάνουμε κλειστά. Η διοικητική κράτηση σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι μπουν στην χώρα θα κρατούνται διοικητικά αλλά όχι ποινικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους. Να πω όμως ότι οι αιτούντες άσυλο είναι η πιο προστατευμένη ομάδα στον κόσμο και απαγορεύεται να κρατούνται ή να φυλακίζονται, πάλι από τη συνθήκη της Γενεύης”.
Τέλος, ο κ. Παπαγιαννάκης εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκβιαζόμενη αυτήν την στιγμή και αν η Λιβύη ζητήσει χρήματα, θα τα πάρει: “Με τα λεφτά που θα δώσει η Ε.Ε. χρηματοδοτούμε και την διακίνηση των μεταναστών. Να το ξέρουμε τουλάχιστον για να μη φανταζόμαστε ότι κάνουμε κάτι άλλο”.
Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης:
Το άρθρο ““H αναστολή αιτημάτων ασύλου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.