Εργασίες συντήρησης στην κρήνη Μοροζίνι πρόκειται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Αρχαιολογία.
Για αυτόν τον λόγο ζήτησε από την ΔΕΥΑΗ να κλείσει την παροχή νερού στο μνημείο από την Τρίτη 16 Ιουνίου ενώ τοποθετήθηκε και προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω από τα Λιοντάρια.
Προφανώς, το γεγονός ότι αυτό συνέβη εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι καταστηματάρχες αναρωτιούνται για ποιον λόγο οι εργασίες δεν έγιναν νωρίτερα στην χρονιά ή για ποιον λόγο δεν γίνονται αργότερα.

Το χειρότερο, όπως λένε, είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης. Ουδείς γνώριζε ότι η παροχή στο μνημείο θα κλείσει και θα μπουν κάγκελα στο σημείο, ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η συντήρηση.
Η τοπική Αρχαιολογία ως συνήθως παραμένει εξαιρετικά κλειστή στην επικοινωνία της και το μόνο που αφήνει να διαρρεύσει είναι ότι η κρήνη θα είναι ορατή στους επισκέπτες. Προφανώς τούτο δεν αρκεί, καθώς μιλάμε για το γνωστότερο τοπόσημο του Ηρακλείου. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, το έγγραφο της Αρχαιολογίας προς την Επιχείρηση αναφέρει ότι οι εργασίες θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του 2026 και ότι ο λόγος που ξεκίνησαν Ιούνιο είναι επειδή τώρα εξασφαλίστηκαν οι πόροι!

Με αφορμή το κλείσιμο των Λιονταριών, επανήλθε στη συζήτηση και η φημολογία ότι η Αρχαιολογία έχει ζητήσει την μεταφορά του μνημείου σε κλειστό χώρο και την αντικατάστασή του με ακριβές αντίγραφο, ώστε και να προφυλάσσεται και να συντηρείται όπως πρέπει.


































