Τη δέσμευση της Πολιτείας για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση των πληγέντων ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας από την Ιεράπετρα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Κώστας Κατσαφάδος, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο της πόλης.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας Μανώλη Φραγκούλη, των δύο βουλευτών του νομού, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσιάστηκαν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής και το πλέγμα των μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν.
18 κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι σε «κόκκινο», «κίτρινο» και «πράσινο» καθεστώς
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού, από τις 18 αυτοψίες που έγιναν μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερα «κόκκινα» κτίρια (τρεις κατοικίες και μία αποθήκη), τρία «κίτρινα» και έντεκα «πράσινα».. Όπως τόνισε, είναι κρίσιμο μέσα στην εβδομάδα να συμπληρωθεί η διαδικασία καταγραφής τυχόν επιπλέον ζημιών, προκειμένου να μην μείνει κανένας ιδιοκτήτης εκτός της διαδικασίας αποζημίωσης.
Να σημειώσουμε πως τα κόκκινα κτίρια είναι αυτά τα οποία κρίνονται ως κατεδαφιστέα, τα κίτρινα αυτά που κρίνονται επισκευάσιμα αλλά μη κατοικήσιμα, ενώ τα πράσινα αυτά που χαρακτηρίζονται επισκευάσιμα και κατοικήσιμα.
Τι προβλέπεται για τους πληγέντες
Οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους θα μπορούν να αιτηθούν:
- Εφάπαξ επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών ύψους 600 ευρώ.
- Επίδομα για αντικατάσταση οικοσκευών έως 2.000 ευρώ.
- Επιδότηση ενοικίου για τις μη κατοικήσιμες κατοικίες που κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες.
Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο και ότι τα αιτήματα θα διαβιβαστούν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία για έγκριση και εκταμίευση.
Στήριξη και στις επιχειρήσεις – Αγροτικές αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ
Για τους παραγωγούς και επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιές, ο Κώστας Κατσαφάδος επισήμανε ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, για ζημιές σε θερμοκήπια, παλμέτες και καλλιέργειες –που δεν καλύπτονται από τις συνήθεις ασφαλιστικές ρήτρες– έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδική διαδικασία αποζημιώσεων για αγροτικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων είχε νωρίτερα αναφέρει ότι η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 20.000 ελαιόδεντρα και περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή.
Δύο εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση υποδομών στον Δήμο Ιεράπετρας
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Ιεράπετρας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσό αυτό αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης, αγροτική οδοποιία, και λοιπές φθορές από τη φωτιά.
Επιπλέον, ο Κ. Κατσαφάδος κάλεσε τον Δήμο και την Περιφέρεια να καταθέσουν ώριμες προτάσεις για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων προστασίας, μεταξύ αυτών και η πρόταση που ήδη ετοιμάζεται για την αποτροπή κατολισθήσεων στον βράχο της Αγιά Φωτιάς.
Μανώλης Φραγκούλης: «Προτεραιότητα η ζωή – τώρα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση»
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης, χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών ως το «ευτύχημα» αυτής της τραγωδίας. Τόνισε ότι οι φωτιές επηρέασαν άμεσα κατοικημένες περιοχές όπως η Αγιά Φωτιά, τα Φέρμα, η Γαλήνη, ο Άγιος Ιωάννης και τα Αχλιά, ενώ εξήρε την πρωτοφανή κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, των εθελοντών και της κοινωνίας.
Σημείωσε ότι τουλάχιστον 250 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα εναέρια μέσα βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ η συμβολή των κατοίκων και των εθελοντών από όλη την Κρήτη υπήρξε καθοριστική.
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια την Πολιτεία και προσωπικά τον Υφυπουργό για την ταχύτατη ανταπόκριση και τη φυσική του παρουσία στην Ιεράπετρα «από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα», σημειώνοντας ότι το κλειστό γυμναστήριο της πόλης άνοιξε άμεσα για να φιλοξενήσει κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το επόμενο βήμα: Να επουλωθούν οι πληγές και να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον
Κλείνοντας, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Υφυπουργός υπογράμμισαν την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, με έμφαση στην προστασία του εδάφους και την αποτροπή φαινομένων διάβρωσης ή πλημμυρών.
Η Ιεράπετρα, όπως υπενθυμίστηκε, παραμένει κηρυγμένη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ενώ η παρούσα φάση –με την απουσία πλέον ενεργών μετώπων– είναι καθοριστική για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, με το βάρος να μεταφέρεται πλέον στη φάση της αποκατάστασης και της στήριξης των πληγέντων.
Το άρθρο “Κ. Κατσαφάδος: 2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Ιεράπετρας για την αποκατάσταση ζημιών – 18 κτίρια επλήγησαν και θα λάβουν αποζημιώσεις“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.