Δεν ικανοποιήθηκαν οι επαγγελματίες αλιείς από τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα (27/1) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλιείας Κρήτης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη, με τη συμμετοχή αλιέων, των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, του ΕΛΚΕΘΕ, λιμενικών αρχών, δημοτικών λιμενικών ταμείων, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και του ΓΕΩΤΕΕ.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον κλάδο της αλιείας, όπως τα προβλήματα που προκαλούνται από τα εισβολικά είδη και τα θηλαστικά. Όμως οι τρόποι αντιμετώπισης τους που προτάθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συγκεκριμένα σημεία και κυρίως στις αποζημιώσεις για τα λαγοκέφαλα, φαίνεται να μην ικανοποίησε τους αλιείς, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα στη διάρκεια της συνεδρίασης. Κατά την αποχώρησή του, ο Πρόεδρος των Αλιέων νομού Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, μίλησε για σύσκεψη άνευ ουσίας…
Δεν έχει τεκμηριωθεί το ποσό της αποζημίωσης
Αν και οι αρχικές πληροφορίες για το πιλοτικό πρόγραμμα αποζημίωσης των αλιέων για τα λαγόψαρα, έκανε λόγο για το ποσό των 6,5 ευρώ το κιλό, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Σταύρος Τζεδάκης διευκρίνησε πως το ποσό ακόμη δεν έχει καθοριστεί, καθώς απαιτείται η απαραίτητη τεκμηρίωση από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, το ΕΛΚΕΘΕ και τη Διαχειριστική Αρχή.
«Διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για την αλιεία. Νομίζω είμαστε κοντά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινώντας από την Περιφέρεια Κρήτης», σημείωσε ο κ. Τζεδάκης, προσθέτοντας πως σκοπός είναι, μετά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, να υπάρξει αίτημα και για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τις αποζημιώσεις του λαγοκέφαλου. Ο ίδιος επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, μέσω του πιλοτικού προγράμματος, θα δοθεί νέος εξοπλισμός στους ψαράδες για την αλίευση του λαγοκέφαλου.
«Αγκάθι» για τους αλιείς παραμένει η επιβάρυνσή τους από τα κόστη που αφορούν τον κλίβανο καταστροφής του λαγόψαρου και του ρεύματος.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρέθηκε και η ανάγκη αποζημίωσης των αλιέων για τα θηλαστικά, όπως έγινε και πέρυσι.
Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κρήτης το λεοντόψαρο;
Σύμφωνα με τον κ. Τζεδάκη, «τρέχει» πρόγραμμα στην Περιφέρεια Κρήτης για την εμπορία και προώθηση του λεοντόψαρου σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις της Κρήτης.
Πρόκειται για εισβολικό είδος, που επίσης προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αλιείς, όμως σε αντίθεση με το λαγοκέφαλο, το λεοντόψαρο είναι βρώσιμο.
Όπως είπε ο κ. Τζεδάκης, θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία, δράσεις γευσιγνωσίας σε κάθε νομό, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να δοκιμάσουν το προϊόν.
Το άρθρο “Με αποχωρήσεις ψαράδων το Περιφερειακό Συμβούλιο Αλιείας Κρήτης!“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.











