To Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εγκατάσταση του ραντάρ
Πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εγκατάσταση για ραντάρ κοντά στο μνημείο της Παπούρας, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΑΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία και με μόλις μια αρνητική ψήφο, τη προμελέτη για την εγκατάσταση ραδιοβοηθημάτων για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρά τη «θύελλα» αντιδράσεων τόσο από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όσο και από αρχαιολόγους.
«Η τοπική κοινωνία «βράζει» και ο αρχαιολογικός κόσμος είναι στα «κάγκελα», καθώς η προτεινόμενη λύση «σφιχταγκαλιάζει» το αρχαίο μνημείο με την τοποθέτηση των δύο ραντάρ. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα αποδεχτούμε μια λύση που «σφιχταγκαλιάζει» το μνημείο με την τοποθέτηση των δύο ραντάρ σε απόσταση αναπνοής», είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Χρίστου Δήμα το Σάββατο 5 Ιουλίου και επέμεινε στην ανάγκη προστασίας του μνημείου, την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την ανάδειξη του σε επισκέψιμο χώρο, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Η λύση που διέρρευσε και αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ χαρακτηρίζεται ως απολύτως απαράδεκτη και δεν θα περάσει».
«Το μνημείο στην Παπούρα είναι σπάνιο και μοναδικό ως προς το μέγεθος, το σχήμα και την χρονολογία κατασκευής του. Ως εκ τούτου δεν συζητάμε ότι πρέπει να διασωθεί. Κανένας δεν δέχεται μια διαφορετική εκδοχή. Ας βρουν από το υπουργείο άλλη θέση για το ραντάρ», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης που έχει μελετήσει το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα και έχει καταθέσει τη δική του εκδοχή για το τι είναι το συγκεκριμένο μνημείο.
«Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι κατασκευάστηκε περίπου το 2000 π.Χ άρα είναι ένα μνημείο πλέον των 4000 ετών. Είναι από πέτρα και λάσπη, της περιοχής, δεν έχει καθόλου ξύλο πλην μιας σκάλας. Τόσο μεγάλο κτήριο σωσμένο δεν έχουμε πουθενά και αυτό το κάνει μοναδικό», επεσήμανε μιλώντας στον Κ. Μπογδανίδη.
«Προφανώς είναι κάτι που αποτελεί συλλογικό, διακοινοτικό κέντρο της περιοχής, το έφτιαξαν από τους γύρω οικισμούς για να έχουν κάτι αντιπροσωπευτικό, να μαζεύονται για διάφορους λόγους. Από τελετές και διαλόγους μέχρι συναντήσεις για την περιοχή. Το σχήμα παραπέμπει σε ουράνιο θόλο. Οι κερκίδες είναι σαν αντεστραμμένο θέατρο», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης και τόνισε ότι την ίδια περίοδο έγινε η Ακρόπολη του Σμαρίου, το ανακτορικό κέντρου του Γαλατά κ.α..
Είναι σαφές κατά τους αρχαιολόγους ότι δεν μπορεί εκεί να μπει το ραντάρ του αεροδρομίου.
«Δεν μπορεί να γίνει τίποτα εκεί. Το λέμε όλοι. Η υπηρεσία, το υπουργείο, η Εφορία Αρχαιοτήτων. Είναι αλλοίωση και κατάργηση του μνημείου. Είχαν 1,5 χρόνο να προτείνουν άλλη θέση και δεν το έκαναν», είπε ο κ. Βασιλάκης.
Το άρθρο “«Ναι» από το ΚΑΣ στο ραντάρ κοντά στο Μνημείο της Παπούρας“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.