«Η Κάνδανος είναι ένα συμβολικό χωριό, που πλήρωσε το μένος των Γερμανών οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από πολίτες των γύρω περιοχών. Κάηκε και ανατινάχθηκε. Εκεί έπεσε η προσοχή μας εξαιτίας των φωτογραφιών που οι ίδιοι οι Γερμανοί έβγαλαν για να θυμούνται το έργο τους» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο γνωστός Ιστορικός-Ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης.
«Το ίδιο συμβολική είναι και η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Κάνδανο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ως προς τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είμαστε ασόβαροι. Έπρεπε να έχουμε μία συνέχεια στο ζήτημα όπως είχαν οι Αρμένιοι που από το 1916, με πείσμα κατάφεραν το ακατόρθωτο, να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους. Θα έπρεπε με σοβαρότητα να ταρακουνήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο ενημερώνοντας τα μέλη του τι πραγματικά συνέβη στην Ελλάδα, ποιο είναι το ακριβές ποσό των αποζημιώσεων, ώστε να πείσουμε ότι επιμένουμε σε κάτι που είναι σε εκκρεμότητα. Όμως, ως Νεοέλληνες έχουμε πάρει διαζύγιο με τις αλήθειες, μας αρέσει να χορεύουμε μόνο πάνω στις δικές μας δάφνες. Αντιμετωπίζουμε με μία μικρότητα τα πράγματα κι έτσι τα προσπερνάμε».
Σύμφωνα με τον κ. Μαμαλάκη «σήμερα, ένας μέσος Γερμανός γνωρίζει μόνο τα “highlight” περιστατικά του πολέμου, το ρωσικό και γαλλικό μέτωπο. Το τι έγινε στα Βαλκάνια, στην Κάνδανο ή τη Βιάννο, αμφιβάλλω αν ξέρουν καν τον χάρτη. Γερμανικές στρατιωτικές Ακαδημίες έχουν ζητήσει να δουν ντοκιμαντέρ με εγκλήματα πολέμου και τους πιάνει ρίγος, όχι γιατί είναι ευαίσθητοι, αλλά επειδή αγνοούν τα πάντα».
Ο ίδιος υπογράμμισε τη στάση ζωής πολλών επιζώντων του πολέμου που δεν μίλησαν ποτέ για όσα βίωσαν. «Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να μένουν βουβοί. Δεν έχουν καμία αγωνία να τα διατυμπανίσουν. Έχουν εσωτερική ασφάλεια οπότε δεν μιλάνε, εκτός κι αν νιώσουν ότι κάτι πρέπει να αφεθεί στους επόμενους» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν στρωθήκαμε ποτέ να καταγράψουμε σωστά το τι συνέβη σε αυτόν τον έρμο τόπο ενώ υπάρχει αρχειακό υλικό καταπληκτικό».
Όσο για τη δημιουργία ενός Μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Μαμαλάκης τόνισε ότι «συλλέκτες της Κρήτης θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα Μουσείο-Μνημείο με διεθνή εμβέλεια, λόγω του υλικού που έχουμε βρει ή επαναπατρίσει, υπάρχει ωστόσο κομπλεξισμός μην φανεί ότι είμαστε μιλιταριστές».
Το άρθρο “O ιστορικός Κωστής Μαμαλάκης για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάνδανο και τις γερμανικές αποζημιώσεις“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.