Η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και το νότιο Ρέθυμνο, αφήνει πίσω της μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης παραδόθηκαν στις φλόγες, κατοικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, οχήματα καταστράφηκαν, ενώ το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της περιοχής επλήγη βαρύτατα.
Πάνω από όλα, όμως, η τοπική κοινωνία θρηνεί την απώλεια δύο πυροσβεστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη για να προστατεύσουν ανθρώπους, περιουσίες και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα ανεγείρει μνημείο αφιερωμένο στους δύο πυροσβέστες. «Όχι μόνο για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της θυσίας τους, αλλά για να αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο ευθύνης και προσφοράς. Έναν τόπο περισυλλογής, που θα θυμίζει στις σημερινές και στις επόμενες γενιές ότι υπάρχουν άνθρωποι που, υπηρετώντας το καθήκον, έφτασαν μέχρι την ύψιστη θυσία για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους και τον τόπο μας», αναφέρει σε δήλωσή του.
Στο μεταξύ, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι αυτοψίες των αρμόδιων επιτροπών για την απογραφή των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεί. Παράλληλα ήδη από εχθές επιτροπή εξέτασης φυσικών καταστροφών του Δήμου έχει ξεκινήσει στην καταγραφή των ζημιών στις δημοτικές υποδομές και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών φακέλων.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ταταράκη:
«Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου βίωσε τις τελευταίες ημέρες μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας του. Οι πληγές που αφήνει πίσω της αυτή η διπλή πυρκαγιά είναι βαθιές. Καμένες εκτάσεις, καταστραμμένες επιχειρήσεις, σπίτια, οχήματα, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.
Όμως η μεγαλύτερη πληγή δεν αποτυπώνεται σε αριθμούς. Είναι η απώλεια δύο ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον. Δύο πυροσβέστες που έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας. Η θυσία τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα ανεγείρει μνημείο αφιερωμένο στους δύο πυροσβέστες. Όχι μόνο για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της θυσίας τους, αλλά για να αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο ευθύνης και προσφοράς. Έναν τόπο περισυλλογής, που θα θυμίζει στις σημερινές και στις επόμενες γενιές ότι υπάρχουν άνθρωποι που, υπηρετώντας το καθήκον, έφτασαν μέχρι την ύψιστη θυσία για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους και τον τόπο μας.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι θυελλώδεις άνεμοι, η εκδήλωση και δεύτερης πυρκαγιάς, το διπλό μέτωπο και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιούργησαν πρωτοφανείς δυσκολίες στην επιχείρηση κατάσβεσης. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα, επιχειρώντας αδιάκοπα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σε μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους είναι αναμενόμενο να εκφραστούν αγωνίες και παράπονα από τους κατοίκους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο.
Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αποτελούν αντικείμενο της έρευνας των αρμόδιων αρχών. Θεωρούμε ότι οι ανακριτικές της υπηρεσίες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα διερευνήσουν σε βάθος κάθε στοιχείο, θα αποδώσουν τις ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και, εφόσον προκύψει εγκληματική ενέργεια, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πολιτική Προστασία και την Ομάδα εθελοντών του Δήμου μας, την Εθελοντική Ομάδα ΕΝΑ του Δήμου Ρεθύμνου, την Ομάδα εκτάκτων αναγκών του Δήμου Αποκορώνου, και όλους τούς απλούς εθελοντές, δημότες μας και αλλά και κατοίκους γειτονικών Δήμων που άφησαν τις δουλειές και την ασφάλεια των σπιτιών τους για να βοηθήσουν. Επίσης ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τους όμορους Δήμους μας και όλους τους φορείς που στάθηκαν στο πλευρό μας με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας η οποία με 45 αυτοκινούμενα πυροσβεστικά οχήματα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Οι εθελοντές μας, με αυταπάρνηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και άριστο συντονισμό, επιχειρούσαν αδιάκοπα, συχνά κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και οικισμών. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η οργανωμένη εθελοντική προσφορά αποτελεί έναν ανεκτίμητο πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας και μια δύναμη που κάνει τον τόπο μας υπερήφανο.
Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια επένδυσε σημαντικά στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο μηχανισμό. Δυστυχώς, οι ακραίες συνθήκες της πυρκαγιάς δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση του συνόλου των υποδομών που έχουμε δημιουργήσει, όπως οι δεξαμενές ανεφοδιασμού εναέριων μέσων τα οποία όμως δεν πετούσαν, το drone του Δήμου που δεν μπορούσε να πετάξει λόγω ανέμων και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις που είχαν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της πυρόσβεσης. Τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε έναν ισχυρό μηχανισμό με σύγχρονα οχήματα, εξοπλισμό και υποδομές, ενώ επεκτείναμε και θωρακίσαμε το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου και των ΤΟΕΒ , το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα εκτεταμένο δίκτυο υδροληψίας για την πυρόσβεση. Παρότι οι ακραίες συνθήκες δεν επέτρεψαν την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, αποδείχθηκε ότι η πρόληψη και η διαρκής επένδυση στην Πολιτική Προστασία είναι η πιο ουσιαστική παρακαταθήκη για την προστασία του τόπου μας.
Η μεγάλη πυρκαγιά ανέδειξε και τη σημασία των υποδομών που ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια με γνώμονα την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την προστασία των πολιτών.
Ο Αγιοβασιλιώτικος Παραλιακός Δρόμος, ένα έργο που συνδέει τις παραλίες και τους οικισμούς του νότιου παραλιακού μετώπου, λειτούργησε τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς ως πολύτιμη οδός διαφυγής για κατοίκους, επισκέπτες και λουόμενους, ενώ επέτρεψε την ταχύτερη κίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ήταν μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι τα μεγάλα έργα υποδομής αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν καλούνται να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.
Η προσοχή μας πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι αυτοψίες των αρμόδιων επιτροπών για την απογραφή των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεί. Παράλληλα ήδη από εχθές επιτροπή εξέτασης φυσικών καταστροφών του Δήμου έχει ξεκινήσει στην καταγραφή των ζημιών στις δημοτικές υποδομές και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών φακέλων.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτεία, διεκδικώντας την επίσπευση όλων των διαδικασιών. Ζητούμε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις, ώστε οι καταγραφές, οι αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης να προχωρήσουν άμεσα. Οι άνθρωποι που επλήγησαν δεν μπορούν να περιμένουν. Ο Δήμος θα σταθεί δίπλα σε κάθε δημότη μέχρι ο τόπος μας να ξανασταθεί όρθιος.
Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν πολλά. Δεν κατέστρεψαν όμως την αλληλεγγύη, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου. Και αυτά είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας για την επόμενη ημέρα».


































