Σύνθημα επιτάχυνσης των εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης της δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή των Αθανάτων στο Ηράκλειο στέλνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως αποκαλύπτει το Creta24.gr, το υπουργείο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, η πρόσκληση για τις εργασίες έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του προσεχούς Οκτώβρη.

Στο αντικείμενο της πρόσκλησης επισημαίνεται : “Σε συνέχεια των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στην Κρήτη, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει κρίνει αναγκαία τη δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε υφιστάμενη εγκατάσταση όπως αυτή προσδιορίζεται στην υπ’ αρ. 144086/05.08.2026 απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου (Β΄4921), προκειμένου στη συνέχεια τα πρόσωπα αυτά να μεταφέρονται σε δομές της ηπειρωτικής χώρας. H πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των δαπανών για την εκτέλεση εργασιών περιορισμένης κλίμακας που κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της εγκατάστασης για την προβλεπόμενη χρήση, χωρίς να μεταβάλλονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες εργασίες: • Οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας για την αποκατάσταση τοπικών φθορών. • Εργασίες αποξήλωσης και αντικατάστασης υαλοπινάκων, θυρών, παραθύρων και λοιπών κουφωμάτων, όπου απαιτείται. • Κατασκευή ελαφρών χωρισμάτων από σύστημα γυψοσανίδας. • Σιδηρουργικές εργασίες επισκευής και αποκατάστασης μεταλλικών στοιχείων. • Ηλεκτρολογικές εργασίες επισκευής, αντικατάστασης και συμπλήρωσης της υφιστάμενης ηλεκτρικής εγκατάστασης. • Υδραυλικές εργασίες επισκευής και αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και αντικατάστασης φθαρμένων ειδών και εξαρτημάτων. • Συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης ή/και συμπλήρωσης του συστήματος πυρόσβεσης. • Εργασίες αποκομιδής και διαχείρισης των προϊόντων καθαίρεσης και αποξήλωσης. Ο σκοπός των εργασιών είναι η άμεση επιχειρησιακή αξιοποίηση της εγκατάστασης και η διαμόρφωση των βασικών συνθηκών για την έναρξη λειτουργίας της ως δομής προσωρινής φιλοξενίας, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου”.


































