Στη Βουλή των Ελλήνων και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετέφερε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου Απανταχού Κρασανών και πολιτών σχετικά με τη μελέτη που αφορά τον μνημειακό πλάτανο του Κρασίου.
Με αναφορά της και σε συνέχεια παλαιότερης παρέμβασής της στην οποία έκρουσε «κώδωνα κινδύνου» για την κατάσταση του σημείου-κατατεθέν της περιοχής, η Ελένη Βατσινά μεταφέρει στον Υπουργό τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τα πορίσματα της μελέτης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία εκπονήθηκε για την αξιολόγηση της κατάστασης του υπεραιωνόβιου δέντρου.
Όπως αναφέρει στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση η κ.Βατσινά «ο πλάτανος του Κρασίου, χαρακτηρισμένος ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα και αναπόσπαστο στοιχείο προστατευόμενου ιστορικού και πολιτιστικού τοπίου, αποτελεί μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή και τη χώρα». Σύμφωνα με ός μεταφέρονται και έχουν απασχολήσει και τα τοπικά ΜΜΕ, οι προτεινόμενες επεμβάσεις προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οδηγούν σε ουσιαστική υποβάθμιση και αλλοίωση της μνημειακής του φυσιογνωμίας.
Μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του τις αναφερόμενες καταγγελίες και να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αξιολογηθεί συνολικά το ζήτημα και να διασφαλιστεί η ουσιαστική, σύννομη και βιώσιμη προστασία του μνημειακού πλατάνου, με σεβασμό στο καθεστώς αυστηρής προστασίας που τον διέπει.
Η κοινοποίηση του θέματος στη Βουλή αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στη διαφύλαξη των μνημειακών δέντρων ως αναντικατάστατων στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών.
Το άρθρο “Ελένη Βατσινά: Στον Υπουργό Περιβάλλοντος η κατάσταση του μνημειακού πλάτανου στο Κράσι“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.











