Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, μεταφορά Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και λοιπές διατάξεις», που έφερε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Μ. Χνάρης, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται πλέον για αγώνα επιβίωσης.
Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής, «η έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής, καθώς και η ανικανότητα της κυβέρνησης», έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς της χώρας, καθώς διακυβεύεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, και παράλληλα επιβαρύνονται οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους στην ύπαιθρο.
Ειδικότερα, τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που οξύνουν το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται οι αγρότες, όπως «Η αύξηση του κόστους παραγωγής, 28.5% σε σχέση με το 2020. Η ζωονόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχει επιφέρει τη θανάτωση 450.000 και πλέον ζώων. Η έλλειψη εργατών γης, η οποία δεν έχει επίπτωση μόνο στη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Η μη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης που είναι ήδη παρούσες», καθώς και ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Σε όλα τα παραπάνω επεσήμανε, ο Μ. Χνάρης, ήρθε να προστεθεί η ετεροχρονισμένη και ταυτόχρονα μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης όλων των χρόνων της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε: «Η βασική ενίσχυση είναι 830 εκατ. ευρώ, άρα για το 70% έπρεπε να καταβληθεί το ποσό των 580εκατ. ευρώ και όχι 363 εκατ., δηλαδή 217εκατ. λιγότερα».
Επιπλέον, κατήγγειλε το φιάσκο της καταβολής του υπολοίπου της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, τη στιγμή μάλιστα που παρακρατήθηκε η εισφορά του ΕΛΓΑ, δήθεν από τεχνικούς λόγους και ενώ δεν καταβλήθηκαν 85 εκατ. ευρώ το 2023 και 125 εκατ. ευρώ το 2024, ως αποτέλεσμα 210 εκατ. ευρώ βασικής ενίσχυσης χάθηκαν οριστικά για τους Έλληνες παραγωγούς εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, καθώς και η βίαιη καταστολή σε πολλές περιπτώσεις», αναγκάζοντας «νοικοκύρηδες και οικογενειάρχες αγρότες να συμπεριφέρονται, σα να μην έχουν να χάσουν τίποτα».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, τους οποίους η κυβέρνηση στοχοποίησε και χαρακτήρισε ως εγκληματική οργάνωση, ο Βουλευτής Ρεθύμνης, αφού επέστρεψε τον χαρακτηρισμό αυτό στην ίδια την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «έχουν το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω νησιωτικότητας, καθώς και τις μικρότερες τιμές πώλησης προϊόντων».
Ειδικότερα, επεσήμανε ως παράδειγμα την αγορά τριφυλλιού 45 έως 50 λεπτά και την τιμή πώλησης γάλακτος σήμερα 1,16 για τον κτηνοτρόφο της Κρήτης, όταν στην υπόλοιπη χώρα είναι 1,50 – 1,60, τονίζοντας ότι την τιμή αυτή «επί της ουσίας έχουν επιβάλει γαλακτοκομικές εταιρίες της ηπειρωτικής χώρας που συλλέγουν γάλα απ την Κρήτη».
Επιπλέον, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό σαφή ενημέρωση για τα ισοζύγια γάλακτος των συγκεκριμένων εταιριών μιας και αυτό το γάλα δεν μπορεί να γίνει φέτα, ενώ διερωτήθηκε «πως αυξάνεται το γάλα στη χώρα μας γενικότερα, ενώ μειώνονται τα παραγωγικά ζώα».
Έπειτα, χαρακτήρισε «απολύτως υποκριτική» την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το μέλλον του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι επτά χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, «ο αγροτικός κόσμος της χώρας, επί της ουσίας, τελεί υπό το καθεστώς αγροτικού μνημονίου».
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Μ. Χνάρης ανέφερε: «Είναι τουλάχιστον προσχηματικό και εμπαιγμός από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ ζητά διάλογο με προειλημμένη απόφαση, να μεταφέρει έναν αναπτυξιακό οργανισμό όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, σε μια ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, την ΑΑΔΕ, χωρίς καμία προεργασία και συγκεκριμένο πλαίσιο, απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους διαχείρισης και αποφυγής πολιτικών ευθυνών».
Ακολούθως, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και αφετέρου το προσωπικό της ΑΑΔΕ ουδεμία γνώση ή σχέση έχει με τον πολύπαθο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων.
Ως προς το ζήτημα αυτό, εξέφρασε την αντίδραση και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό, υπενθυμίζοντας τις θέσεις και προτάσεις του κόμματους, σύμφωνα με τις οποίες «ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αποτελέσει στην πράξη και επί της ουσίας, έναν οργανισμό αναπτυξιακό και στρατηγικό για τον αγροτικό τομέα της χώρας».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, όπου ο Πρόεδρος, και ο Αντιπρόεδρος θα διορίζονται με διαδικασία ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνεται από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής». Επιπλέον, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωσή του οργανισμού και να ενισχυθεί με κατάλληλο τεχνικό και ελεγκτικό προσωπικό» και παράλληλα «θα πρέπει να διασυνδεθεί το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού με κρίσιμους δημόσιους φορείς, όπως η ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο, το Δασολόγιο, ο ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ κ.ά., με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων».
Τέλος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συγκέντρωσης της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε έναν οργανισμό και όχι σε ιδιώτες, ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι: «Για το ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής και κατ’ επέκταση ο Αγροτικός τομέας, δεν είναι επικοινωνιακή πολιτική.
Είναι εθνική υπόθεση, η οποία με σχέδιο, στρατηγική και όραμα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον περήφανο Αγρότη να συνεχίζει να παράγει, να διασφαλίζει την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, που υπονομεύει την ύπαρξη του ίδιου του κράτους, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση του στην ύπαιθρο».
Το άρθρο “Μ.Χνάρης: «Για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.








